Deze 7 tips zorgen voor een gelukkiger kind

27.07.2019 05:00

Als er iets is wat Femke graag wil is het dat haar zoon Max gelukkig is. En blijft. Maar wat maakt een kind nu echt gelukkig? En wat moet je eigenlijk ECHT niet meer doen? (ruzie maken over de afwas!)

LEES OOK: Onderzoek wijst uit: Kinderen die op hun vader lijken zijn gezonder én gelukkiger

1. Maak lol!
Als je lekker dolt met je peuter, zorgt dat ervoor dat hij later meer kans heeft op sociaal succes. Dit wijst onderzoek uit 2011 uit. Wanneer ouders grappen en grollen uithalen dan geeft dat een kind handvatten om creatief te denken.

2. Wees positief (ook als je je negatief voelt)
Dit is niet zo heel verrassend: kinderen die agressief benaderd worden door hun ouders, gaan zelf agressief gedrag vertonen. Dus als je in een negatieve spiraal dreigt te belanden, met een driftige peuter en een nog driftiger ouder, zorg dan dat je losbreekt en wat lichtheid en liefde in de situatie brengt. Dit is voor de toekomst van je kind een stuk beter.

3. Houd je relatie gezond
Het is niet makkelijk om de boel relatiegewijs op de rails te houden in het eerste jaar na de geboorte van een baby, maar probeer het toch maar. Ga uit eten, pak samen een filmpje en praat over de dingen die jullie dwars zitten. Het schijnt dat een kind dat met negen maanden geconfronteerd wordt met ruziënde ouders rond de achttiende maand last kan krijgen van slaapproblemen. Stress in huis leidt tot onrust in huis. Dus geen ruzie meer over wie de afwas doet!

4. Moeders, werk aan een hechte band met jullie zoontjes
Uit een onderzoek uit 2010 blijkt dat jongens die een goede band met hun moeders hebben, minder kans hebben op gedragsproblemen op latere leeftijd. Daarbij moet een goede relatie tussen moeder en zoon er ook voor kunnen zorgen dat de zoon op latere leeftijd een goede basis heeft om een liefdesrelaties aan te gaan. Kinderen die afstandelijk met hun ouders omgaan krijgen hier in hun latere leven vaak last van, omdat het ze nooit lukt een echte verbinding aan te gaan met anderen.

5. Zorg voor je geest!
Mocht je vermoeden dat je depressief bent, wacht dan niet telang met hulp zoeken. Uit Amerikaans onderzoek in 2011 kwam naar voren dat depressieve moeders anders (minder enthousiast) reageren op hun babies dan  ‘gewone’ moeders en daardoor ervaren deze kinderen eerder stress als ze naar de basisschool gaan.

6. Laat je perfectionisme los
Jonge ouders voelen zich enorm onder druk staan door de maatschappij. Vooral jonge moeders denken dat er van hen verwacht wordt dat ze alles picobello in orde hebben. En dat geeft stress. En die stress leidt weer tot onzekerheid en dat leidt uiteindelijk door een zenuwachtig, onzeker kind. Dan maar een iets minder opgeruimd huis, toch?

7. Ken je kind
Ieder kind is anders en ieder kind heeft behoefte aan een ander soort aandacht. De wetenschap heeft er zelf aanwijzingen voor gevonden dat kinderen wier ouders de opvoeding aan hen aanpasten,  de helft minder last hebben van angst en depressies als kinderen met heel strenge ouders.

LEES OOK:Wil jij een gelukkig kind? Neem een hond!