Deze dingen heb je als moeder van een peuter BROODnodig!

17.12.2015 05:00

Als moeder van een driejarige heeft Femke zo langzamerhand de kneepjes van het peutervak wel ongeveer door. Het is werkelijk ongelofelijk wat ze de afgelopen anderhalf jaar geleerd heeft. En hoe snel ze heeft leren schakelen. Wonderlijke vaardigheden en een heleboel andere dingen blijken enorm van pas te komen.

1. Totale schaamteloosheid
Ga er maar aan staan: een kind dat zich brullend, midden in de Hema, op de grond werpt omdat hij een houten trein wil, overeind krijgen en meevoeren naar je fiets en in het zitje proppen. Dat gaat gepaard gaan met gekrijs, HELP Help, AUW auw (tenminste bij mijn zoon Max) en de hele wereld bekijkt je. Je voelt de ogen van de ANDERE moeders in je rug. Ik heb het inmiddels afgeleerd om me daar ook maar iets van aan te trekken.

Lees ook: Vieze dingen die alle moeders doen (zonder blikken of blozen).

2. Een ENORM sterke wil
Peuters willen per definitie niet wat jij wil. Kom, we gaan in badje. NEEE! Kom, we gaan uit bad. NEEE! Kom we gaan eten. NEEE. Kom we gaan naar buiten. NEEE. Kom we gaan je luier verschonen. NEEE. Kom we gaan je tanden poetsen. NEEEEEEEEE. Soms ben je het spoor zo volledig bijster dat het enige wat je wil is met je hoofd onder de dekens gaan liggen en die peuter gewoon de heleboel zelf laten bepalen. Dan gaat ie maar met een volle luier, ongepoetste tanden, ongewassen, in pyjama naar school. Maar zeg, voor je het weet loopt de hele familie in de pas van de peuter en dat kan niet de bedoeling zijn. Dus af en toe MOET je doorzetten om jouw wil te laten zegevieren. Ook al gaat dat gepaard met een heleboel gejank en gekrijs.

3. Een verstopplaats
Om midden in de gekte even je Facebook te kunnen checken of een gevulde koek naar binnen te werken, zonder dat je peuter dat ziet (die er anders ook eentje wil). De badkamer of de wc is een goeie, alhoewel peuters ook niet dom zijn. Bij mij duurt het vaak dertig seconden voordat Max me gevonden heeft.

4. Een acteertalent
Als ouder van een peuter heb je heel veel fantasie en overredingskracht nodig om je kind ergens toe te bewegen. Kunnen acteren is ECHT een pré. Dus als je naar de supermarkt wil met een peuter en je weet dat hij hoogstwaarschijnlijk zal gaan jammeren, zeg dan: ‘Weet je wat wij voor leuks gaan doen???? WIJ GAAN NAAR DE APPIE! JeeeeeeeeeJJJJJJ! En dan mag jij het mandje tillen! JEEEEEEjjj’ Grote kans dat je kind meegaat in jouw geveinsde enthousiasme.

5. Hardloopbenen
Of je nu wel of niet meegaat in de hype die hardlopen heet…voor de veiligheid van je kind is het van het grootste belang dat je in een mum van tijd een sprintje kunt trekken. Als jij rechtsaf gaat, gaat je peuter links. En hard ook. Je kijkt een ogenblik niet en je kind is al vijftig meter verder. Tsja, je kunt hier aan de slag gaan met je ENORM sterke wil (‘Kom terug, Max, NU!’) maar als er een vrachtwagen richting je driejarige rijdt, ga je vanzelf extreem hard rennen.

6. Medeplichtigheid
Er gaat een moment komen dat je thuiskomt uit bijvoorbeeld de Etos en dat je een miniflacon shampoo tussen zijn beentjes in de buggy vindt. En je kunt je niet herinneren dat je die afgerekend hebt. Tja, dan kun je het hele eind weer terugfietsen of accepteren dat je medeplichtig bent aan winkeldiefstal.

7. Rijstwafels en diksap
Als er iets is wat een peuter kan afleiden van zijn woede of onwil dan is het wel een tuitbeker diksap of een rijstwafel (of iets anders eetbaars). Het is bizar hoe snel de staat van zijn van een 2-of 3-jarige kan veranderen. Van een huilerig ‘Neeheeehee, ik wille nie naar buite!’ naar een heel flexibel meewerkend kind (als je een rijstwafel in zijn knuistjes stopt)

8. Fantasie
Ik ben helemaal niet fantasierijk, maar door mijn zoon heb ik die vaardigheid heel snel ontwikkeld. Wil hij niet aangekleed worden, hang ik een compleet lulverhaal op over het feit dat ik een tovertrui, toverbroek en toverschoenen heb uitgezocht voor hem en dat hij daarmee alle boze draken kan wegtoveren. Het verbaast me nog steeds dat hij erin trapt. Hahahaha

9. Schermen
En als er dan helemaal niks meer werkt dan kun je altijd nog je toevlucht zoeken tot een scherm. Tv, telefoon, laptop, ipad. Zij zijn de ultieme redding als jij er volledig doorheen zit. Een half uurtje Dora of Bob de Bouwer voor het kind, zorgt er vaak voor dat je als moeder net weer genoeg energie hebt kunnen verzamelen om de peuterbuien aan te kunnen.

Lees ook: 15 Tekenen dat je EINDELIJK gewend bent dat je kind een peuter is.