Doe niet zo moeilijk! – Het geslachtsdeel van je dochter heeft al een naam hoor

07.01.2023 07:00
geslachtsdeel dochter

Annemieke snapt niet waarom mensen een aparte kindvriendelijke, niet-medische term willen bedenken voor het geslachtsdeel van hun dochter. Helemaal vreselijk: idiote koosnaampjes als ‘pipi’ of ‘spleetje’. Doe niet zo moeilijk en zeg gewoon ‘vulva’ of ‘vagina’.

“Mama teen, mama voet, mama been, mama knie! Mama… mama die??” Terwijl ik me afdroog, benoemt mijn dochter één voor één mijn lichaamsdelen. “Dat is de vagina van mama,” zeg ik. Want daar wijst ze naar.

Beestje bij d’r naam noemen

“Moet je d’r dat wel leren?” vraagt K. Ik zou niet weten waarom niet. Nouja, technisch gezien is het natuurlijk niet juist, want de vagina is alleen het inwendige deel van het vrouwelijke geslachtsorgaan. Het uitwendige deel (met o.a. de clitoris, schaamlippen, opening van de plasbuis en opening van de vagina) wordt de vulva genoemd. Dus eigenlijk had ik ‘vulva’ moeten zeggen. Het gebrek aan anatomische correctheid blijkt echter niet mijn vriend’s probleem te zijn. Gelukkig maar, want Zoë heeft het nieuwe woord al aan haar vocabulaire toegevoegd en gaat verder met haar eigen lichaam: “Zo-wee knie, Zo-wee been, Zo-wee vagina, Zo-wee buik!” Waarom zou je het beestje niet bij d’r naam mogen noemen? “Maar vagina klinkt zo medisch en volwassen. Kun je er geen ander woord aan geven? Iets kindvriendelijkers?” stelt K. voor.

Idiote koosnaampjes

Zoals wat dan? Foefoe? Pipi? Voorbips? Doosje? Poenie? Spleetje? Kruis? Kutje? Muts? Flamoes? Poesje? Onderkantje? Lijkt me geen strak plan voor de benaming van het geslachtsdeel van je dochter. Ik gebruik zelf ook gewoon het woord vagina. Mijn dochter is niet uit mijn pipi gekomen tijdens de bevalling en die menstruatiecup stop ik ook niet iedere maand in m’n foefoe of m’n voorbips. Peuters leren vooral door nadoen en als wij volwassenen rare woorden gebruiken wanneer we over het vrouwelijke geslachtsdeel praten, wat voor boodschap geef je die kinderen dan mee? Juist ja, dat het taboe is. Iets waar je je voor moet schamen, waarvoor je een een of ander idioot koosnaampje moet bedenken, of waar je liever maar helemaal niet over praat. Zoals Lord Voldemort in Harry Potter: Jeweetwel. Het-lichaamsdeel-dat-niet-genoemd-mag-worden.

‘Vagina! Cavia! VA-GI-NA!’

Mijn dochter vindt vagina een heel leuk woord. Niet omdat ik er raar of giechelig om doe (dat doe ik namelijk niet); waarschijnlijk vindt ze het grappig klinken. Net als het woord ‘cavia’, dat momenteel ook favoriet is. In de supermarkt roept ze bij de kassa opeens luidkeels ‘Va-gi-na! Ca-vi-a! VA-GI-NAAAAAAA!’. De mensen voor ons in de rij draaien zich om. In het Spaans is ‘vagina’ namelijk ook ‘vagina’… Nouja, weten ze allemaal dat drielettergrepige woorden geen enkel probleem zijn voor een peuter van ruim anderhalf. Ik kan er niet wakker om liggen hoor. Ja, het is een beetje vreemd dat Zoë dit zomaar door de winkel schreeuwt, maar dat zou het ook zijn als ze ‘Mond! Hond! Mond!’ geroepen had, of ‘Kin! Kip! Kin!’. Ik zou het eigenlijk raarder gevonden hebben als ze een andere combinatie verzonnen had die qua klank echt nergens op slaat. Zoals ‘Elleboog! Hamster! Elleboog’ of ‘Olifant! Neus! Olifant!’

Praten zonder schaamte over geslachtsdeel dochter

Natuurlijk, je geslachtsdeel is privé. Anders dan je hand of je ogen, ziet niet iedere willekeurige voorbijganger je vagina. Dat hoeft ook helemaal niet. Maar kunnen we misschien iets minder verkrampt doen qua taalgebruik? Want waarom zou je een ander woord verzinnen voor een lichaamsdeel dat al een naam heeft? Je leert je kind toch ook dat een vinger een vinger is en niet een ‘noenoe’ of een ‘puntje’? Logisch dat alle pubers met rode oortjes zitten te gniffelen wanneer bij seksuele voorlichting in de biologieles de vagina aan bod komt; een woord dat zelfs hun ouders niet uit durven te spreken. Zonder schaamte over vagina’s praten, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Maak er een liedje van, doe er een dansje bij en leer spelenderwijs de juiste namen van alle lichaamsdelen. Wat mij betreft wordt het bekende ‘Hoofd, schouders, knie en teen’ in de kleuterklas voortaan vervangen door ‘Hoofd, schouders, kont en vagina’ voor de meisjes. Wie zingt er mee?

Annemieke kreeg de schrik van haar leven toen er zomaar twee streepjes op die test stonden. Met haar vriend K., peuter Zoë en hond Dribbel (die naar alle kinderen onder de 10 gromt) woont ze in Spanje.

Lees ook: Mama, wat heb je een mooie vagina!