Lezersrubriek: Lastige Vragen

06.11.2014 12:00

Deze week in onze lezersrubriek: Caecilia Harmsen

Soms stellen kinderen van die vragen waar je niet zo snel een passend antwoord op weet te geven. Ik tenminste niet. Nu ben ik op 26-jarige leeftijd en met zes jaar mama-ervaring nog lang niet wereldwijs natuurlijk, maar ik vraag me wel eens af hoe andere moeders hiermee omgaan. 

Zo vroeg mijn toen 5-jarige dochter geleden het volgende. “Mam, dat litteken op je buik komt toch door mij, zo ben ik geboren. Maar hoe kwam ik erin dan? Heb je ook een litteken op je rug?” Briljant bedacht, maar ja, hoe leg je vervolgens uit wat er wél is gebeurd?

“Waarom heb je een blauw draadje tussen je benen?” 

Zo was daar ook het moment dat ik na het douchen slaapkamer inliep. Isis zat op bed en keek me onderzoekend aan. “Mammie, waarom heb je een blauw draadje tussen je benen, wat is dat?” Euhm… Ga ik zeggen dat het een tampon is? Dan komt vast de vraag „Wat is een tampon?” En dan? Moet ik haar dan uit gaan leggen dat vrouwen een tampon gebruiken tijdens hun menstruatie? „Nou lieve Isis, menstruatie is dat gedeelte van de menstruatiecyclus waarin de verdikte wand van de baarmoeder, het endometrium, dat klaargemaakt was om een embryo op te vangen, wordt opgeruimd om voor de volgende ovulatie opnieuw te kunnen worden opgebouwd. Het woord menstruatie is afkomstig van mensis, Latijn voor maand.” De horror! 

Hoe doen jullie dit?

Ik vraag me op zulke momenten vaak af of het stom van mij is om zo vrij naar de slaapkamer te lopen. Verbergen andere moeders dit voor hun kinderen tot een geschikte leeftijd? (En zo ja, hoe dan?) Of leggen ze in kindertaal uit hoe de vork in de steel zit? Dilemma’s, dilemma’s, dilemma’s. Op welke leeftijd kun je de waarheid zonder blikken of blozen vertellen en tot welke leeftijd maak je er een mooi verhaaltje van? Ik bel de enige vrouw die altijd wel advies weet te geven; mijn eigen moeder. “Mam stelden wij (mijn tweelingzus en ik) ook lastige vragen toen we 5 waren, zoals over baby’s en ongesteld zijn?” Gelukkig vertelt mijn moeder dat wij ook zulk soort vragen stelden, zoals alle kinderen van die leeftijd doen. Met een beetje antwoorden zijn kinderen veelal ook tevreden. Je hoeft dus niet in detail te treden, dat komt later wel. Thanks mam!

Elke donderdag laten we andere ouders-met-een-leven aan het woord in onze lezersrubriek. Heb jij ook een leuk stukje/lijstje/column/tekening/infographic over die helse vakanties met chagrijnige pubers, mislukte babyshowers, dictatoriale kleuters en/of hysterische schoonmoeders? Mail ons op schrijven@me-to-we.nl !

BEELD: iStock