Uiteten met kinderen in het Scheepvaartmuseum

16.01.2015 13:00

Barbara test elke week voor het Parool een plek in Amsterdam. Is het leuk met de kinderen, en misschien nog wel belangrijker, ook een beetje leuk voor haar? Deze week: restaurant Stalpaert in het Scheepvaartmuseum

Zondagochtend in een gemiddeld Amsterdams gezin. Om 7 uur horen papa en mama trippeltrappeltrap en dan bliep-bliep: iPad tijd! Om een uur of 9 gaat het gezin ontbijten. Om 10 uur roepen de kinderen: ik verveel me! Bordspelen, stoeien, en om 12 uur húp aankleden, wat gepaard gaat met de vraag: wat gaan we in godsnaam deze regenachtige dag doen?

Is het nu een uurtje of één? Goed zo. Ga naar Het Scheepvaartmuseum – ik dacht daarbij aan kapiteinsuniformen en bajonetten achter glas (boring), maar het is er echt geweldig! Rond dit uur staat er een lange rij voor de brasserie, en is het museum uitgestorven. Begin dus lekker bij het VOC schip, buiten. Waar je in een klein uurtje alle verdiepingen en kamers kan bezoeken – tot de kapiteinshut aan toe. Als je daar klaar bent ga je naar de brasserie voor een late lunch. Daar word je ontvangen door een man in pak die je naar een tafel brengt. Serieus: dit is het beste eten dat ik ooit op een kinderuitje heb gegeten. Quiches, salades, goede wijn (helaas is het daar te vroeg voor), biertjes van Brouwerij ‘t IJ, en een tosti in walvisvorm.

Daarna heb je nog een paar kinderafdelingen te gaan: zwerf door een walvishart, maak een spannende zeereis en ga met je kleintje in het donker zitten kijken naar felgekleurde visjes. Als jij je nu zo’n beetje begint te vervelen, ga je lekker shoppen, want ze hebben er het allerleukste winkeltje ooit, voor jong en oud. En na afloop dat glas wijn.

Oudervriendelijk:  5/5 sterren

Kindvriendelijk: 4/5 sterren

Kinderstoel? Ja

Kindermenu? Ja

Restaurant Stalpaert (Het Scheepvaartmusem),
Kattenburgerplein 1
Amsterdam

Beeld: Het Scheepvaartmuseum