Versgeperste jus, hoe gezond is dat nu echt?

08.10.2017 00:10
sinasappelsap

Bij Philippine thuis drinkt het hele gezin ’s ochtends sinaasappelsap. Soms versgeperst, soms uit zo’n glazen fles van de Albert Heijn (ook ‘versgeperst’). Zo krijgt iedereen al een shot vitamine C binnen. Want verse jus, dat is gezond, nietwaar?

Ik vraag het aan Natascha Smoltsak, diëtiste bij Good Food Advice. Ze legt uit: “Als bron van vitamine C is versgeperste jus een prima keuze. Maar dat is een vitaminepil ook. Het verraderlijke is dat versgeperste jus, of iedere andere vruchtensap, enorm veel suikers bevat en daarom niet de meest gezonde keuze is. In sinaasappels zitten suikers die eenzelfde reactie veroorzaken in je lichaam als de suikers uit limonade of frisdrank. Er zit dus weinig verschil in hoe je lichaam reageert op witte suiker in vloeibare vorm en fruitsuiker in vloeibare vorm. Ze maken allebei veel insuline vrij waardoor er al snel een dip komt in je bloedsuikerspiegel en dat zorgt ervoor dat je nog meer wilt eten. Niet zo handig dus. Bovendien krijg je geen voedingsvezels binnen als je een sinaasappel perst, dus mis je in feite de verzadiging ervan. Beter is het om fruitsuiker in vaste vorm te eten, dus in fruit.

LEES OOK: Hoeveel melk mag een peuter? Wij zoeken het voor je uit!

Oke, en zo’n fles ‘verse’ jus of gewoon een ordinair pak vruchtensap? Hoe zit het daarmee dan?
“Een fles vergeperst sap is maar een paar dagen houdbaar omdat het bederfelijk is, maar ook omdat de vitamines er na een tijdje uit zijn. Vruchtensap is vaak gepasteuriseerd zodat het langer houdbaar blijft. Hierdoor gaan de waardevolle voedingsstoffen wel verloren. Soms wordt er vitamine C toegevoegd of worden de suikers er uitgehaald (om het zo ‘suikervrij’ te maken) maar zoetstoffen toegevoegd. Je kunt je voorstellen dat hier weinig gezond meer aan is. Eigenlijk zijn deze vruchtensappen, fruitdrankjes of vruchtennectars eigenlijk gewoon limonade”, aldus Natascha.

Misschien toch maar gewoon een appeltje schillen of een vitaminepilletje nemen? Scheelt mij een hoop tijd ’s ochtends!

LEES OOK: Water voor flesvoeding: je mag gewoon de kraan gebruiken!