Vies maar waar: het speentje van je kind afsabbelen is gezond!

28.01.2021 18:30
speen afsabbelen gezond gezondheid weerstand virussen onderzoek

Goed nieuws voor de speen-aflikkende ouders: het schoonmaken van het speentje van je kind in je eigen mond is mogelijk goed voor zijn afweersysteem. Gewoon aflikken dus! (Let op: dit advies geldt niet als je zwanger bent.)

LEES OOK: Hoe ik mijn speenverslaafde peuters van de speen af kreeg

Juist goed, die huisbacteriën

O, wat was ik voorzichtig (lees: neurotisch) toen ik net moeder geworden was! Stak mijn vriend een op de grond gevallen speentje in zijn mond om het te ‘ontsmetten’ dan kon hij steevast rekenen op een preek van mij over hygiëne en de uitvinding van het kraanwater. Want elke bacterie was een potentieel gevaar mijn ogen, en angstvallig hield ik elk kuchje en vlekje van mijn kinderen in de gaten. Het zou per slot van rekening zomaar de vinketering kunnen zijn. Mijn zorgen waren niet helemaal onterecht, want in het eerste en tweede jaar van hun leven kregen mijn kinderen werkelijk elk virus wat er maar rondwaarde op de crèche, en zelf moest ik er meestal ook aan geloven.

Maar toen werden ze twee, tweeënhalf, drie. Ik was niet meer zo bezorgd als voorheen. De Dettol werd vervangen door een gewoon stuk zeep, de desinfecterende handgel kwam zelden meer de luiertas uit, en eerlijk gezegd vergaten we onze kinderen er regelmatig aan te herinneren hun handen te wassen voor het eten. ‘Juist goed, die huisbacteriën,’ vond mijn vriend, en mij kwam die gedachte wel goed uit, want peuters (in elk geval de mijne) hebben een grondige hekel aan handen wassen. De spenen waren er nog steeds, maar stak mijn vriend die in zijn mond, dan kon ik me daar niet meer druk om maken. Zo maak ik me ook niet meer druk als mijn kinderen iets opeten wat op de vloer gevallen is (mits in ons eigen huis), of als ze hun speelgoedijsjes echt in hun mond steken, ook al vergeet ik die meestal schoon te maken.

Stijging aantal allergieën en auto-immuunziektes

En wat blijkt nu: mijn nonchalantere houding blijkt (zoals mijn vriend al dacht) heel gezond. Volgens een artikel dat ik onlangs las in de Volkskrant beschermt het aflikken van de speen door de eigen ouders mogelijk tegen allergieën. Uit een Amerikaans onderzoek is namelijk gebleken dat de kinderen van moeders die het speentje schoonmaakten met hun mond, gezonder waren. Het zou aansluiten bij een eerder Zweeds onderzoek waaruit naar voren kwam dat kinderen die een speen hebben minder last hebben van astma en eczeem. En ook bij de theorie dat het aantal allergieën en auto-immuunziektes de afgelopen jaren is toegenomen doordat we té hygiënisch bezig zijn en daardoor te weinig met ‘goede’ bacteriën in aanraking komen.

Niet té neurotisch doen met hygiënemaatregelen, is het devies volgens die theorie. En lik dus rustig dat speentje af – als het tenminste gaat om de speen van je eigen kind. Enige voorzichtigheid is wel geboden: tandartsen zijn er nog niet helemaal over uit of het aflikken van de speen niet extra kans op gaatjes met zich meebrengt bij je kinderen. En ben je zwanger, dan moet je ook het speentje (of de lepel) van je kind niet aflikken, want daarmee loopt je ongeboren baby het risico op gevaarlijke infecties . Maar verder lijkt het er dus op dat je verantwoord bezig bent als je op de speen van je kind sabbelt. Ergens had ik dat vermoeden al wel, want sinds hun tweede jaar zijn onze kinderen zelden meer ziek of verkouden geweest. Ze hebben het hele arsenaal aan virussen doorlopen en dat was blijkbaar voldoende voor een solide weerstand. Met dank aan mijn vriend, die al sinds hun babytijd zo gul zijn gezonde bacteriën heeft verspreid.

LEES OOK: 9 Smerige dingen die je gaat doen als je moeder wordt