Waarom moeders gek zijn

22.01.2023 05:00

Moeders! Deze dingen laten wij dagelijks gebeuren. En vinden wij heel normaal! Maar kijk er eens goed naar en vraag je af: IS DIT NORMAAL?

Serieus: geen enkel weldenkend persoon zou vrijwillig al die dingen doen die moeders dag in dag uit doen en sterker nog: heel gewoon vinden.

1. Elke avond naar bed gaan zonder een idee te hebben wat de nacht gaat brengen. Nachtmerries? Honger? Een mug in je bedje? Om 5 uur met je duplo willen spelen? Wij vangen het op.

2. Om half negen al een hele werkdag achter de rug hebben. Ooit stond ik regelmatig pas om half 9 op. Ik stapte onder de douche en at een boterham op de fiets. Nu denk ik om half negen: zo, dat heb ik ook weer gered.

3. Over werkdagen gesproken: we hebben er tegenwoordig drie op één dag! Ochtendspits, werkdag, avondspits. En hee, als we pech hebben: ook nog een werknacht (zie 1!).

4. Elke dag een maaltijd bereiden waarvan de helft van het gezelschap zegt het niet te lusten en de andere helft het niet aanraakt zonder ernstige dreigementen en dat met een beetje pech ook nog deels op de grond belandt.

Lees ook: 7 types van vermoeidheid waar alle ouders mee kampen

5. Vakantie bestaat uit de hele dag achter een klein mensje aanlopen om te voorkomen dat deze in het water valt of de weg oploopt. En als dat kleine mensje eindelijk slaapt, je met een iets groter mensje het water in gaat en je achter elkaar balspelletjes verzint en uitvoert tot klein mensje nummer 1 weer wakker is en de hele boel opnieuw begint.

6. Je een puzzel moet maken – en áfmaken – terwijl er drie pannen op het vuur staan en er van alles aan dreigt te branden, en je toch de afweging maakt dat die puzzel maken nu minder schade oplevert dan de boel te laten aanbranden (keuze uit: woedeaanval versus slappe pasta).

7. Je 421 x per dag een waarom-vraag krijgt die zo absurd is dat je er gewoon geen antwoord op zou moeten geven, maar je doet het toch, want je hebt geen keuze, en sterker: je verzint bij elke herhaling van de vraag weer een ander antwoord, waar structureel geen genoegen mee wordt genomen.

8. Je een watermeloen in je buik laat groeien, die je door een piepklein gaatje naar buiten probeert te persen, want nog lukt ook, waarop je niet even een paar dagen gaat uitrusten, nee, je gaat er even 61 heel nieuwe dingen bij leren in 72 uur.

9. Je een kind in je borsten laat bijten, omdat iedereen zegt dat dit verstandig is, hoewel je zelf met de fles bent grootgebracht en nog een dag in leven ziek bent geweest, en dat alles in de wetenschap dat je tieten er zo slap als theezakjes van worden en het in de weg daarheen ook nog verschrikkelijk pijn doet. Terwijl je het dus zelf wilt he?

10. Je alle tijd voor jezelf als sneeuw voor zon hebt zien verdwijnen en als je probeert die tijd terug te krijgen door de krant te lezen, op je telefoon te kijken, je teennagels te lakken, al is het maar 3 minuten, er een miniramp plaatsvindt, zoals rode lak op je keukenvloer, een kind dat van de stoel valt, een kapotgescheurd krantenkatern.

11. Je er met je volle verstand gewoon nog een keer aan begint zonder serieus te overwegen het kind weg te laten halen, want die vorige was toch echt wel heel zwaar! (Maar ook heel lief. O-o. Here we go!)