Zeg gewoon eerlijk dat het soms ruk is

06.09.2020 18:00

Elke maandag geeft Franke, inmiddels goed getraind als moeder, advies over prangende kwesties. Deze week: als het even niet lekker loopt, praat erover. ‘Want een zucht geeft lucht aan een hart vol smart’, zei mijn oma altijd. 

Van de week stond ik met een bijzonder leuke moeder te kletsen, zelf voorzien van twee jonge exemplaren. Zij vertelde mij dat ze in de speeltuin naast een uitgebluste vader zat. Aangezien zij bijzonder soepel in de omgang is (ik gok in ieder geval dat dit de reden was, zij heeft dit zelf niet zo tegen me gezegd), durfde hij open te zijn. Hij had er moeite mee en durfde het eigenlijk niet hardop te zeggen: hij vond het soms heel erg ruk, dat vaderschap. Maar toegeven deed-ie liever niet, hij schaamde zich daar te veel voor. 

Hartstikke ruk

Ja, laat ik alle dromers maar meteen even uit hun droom helpen: dit is normaal. Het is soms hartstikke ruk. Voor moeders, voor vaders, op elke leeftijd, in elke fase van het ouderschap. Het is niet kutter als je peuter irritant is dan als je tienjarige loopt te jengelen. Het is even kut om een miskraam te krijgen als je 8 weken zwanger bent of 12. Het is kut als je kind ziek is, als het vervelend gedrag vertoont, als je de haren uit je kop wil trekken omdat je even niet meer weet wat je met de situatie aan moet. 

Omstandigheden

Want weet je: kinderen, dat zijn net mensen. Echt waar. Met hun eigen karakter, wensen, angsten, lichamelijke reactie, dromen, hang-ups, dwangneuroses, nare trekjes, lieve trekjes, alles erop en eraan. En dat betekent dat ze soms leuk of geweldig zijn, en soms wat minder. Daarnaast zijn er omstandigheden die het ouderschap verzwaren. Slaapgebrek, ruzie met je partner, zelf niet lekker in je vel zitten, chaos om wat voor reden dan ook, financiële problemen, ziekte, onverwachte vervelende situaties, ga zo maar door. 

We kunnen denken dat het leven één groot Instagram-filtertje is waardoor de wereld er perfect uit moet zien, maar het echte leven, daar zit geen filter overheen. En dat betekent dat het er soms zonnig is, en soms gehuld in diep donkere wolken. En na die wolken komt weer zonneschijn. Zo werkt het nou een maal.

Eén groot circus

Dus lieve mensen. Soms is het ouderschap een suikerkraam, soms een wilde rit in een achtbaan. Het is niet anders. Het is één groot circus, en je kunt zelf slingers ophangen zoveel je wilt: soms helpt het allemaal niks. En dat is helemaal niet erg. Maar laten we er vooral eerlijk over zijn. Gewoon soms zeggen: nee, het gaat kut. Moet je eens horen wat je dan voor reacties krijgt. Meestal: ‘Oh dat heb/had ik ook’.

En wat ook gebeurt, is dat de reactie is: ‘Hoe kan ik je helpen?’ Want mensen kunnen rare wezens zijn, ze zijn vaak ook zeer hulpvaardig. Die krijgen een gloeiend warm hart als ze een ander kunnen helpen. Dus je hebt er altijd wat aan om eerlijk te zijn. Of je krijgt een mooie verhaal terug, of hulp, of gewoon even iemand om tegenaan te zeiken. Top toch? Met die imagoschade van je zal het wel meevallen, echt. Dus lucht je hart. En wie weet, zit jij er net weer wat lichter bij. 

Meer tips van Franke lezen? Bestel dan hier haar nieuwe boek Ik denk dat ik het wel kan, boordevol tips voor kersverse moeders!

Openingsbeeld: Anthony Tran, Unsplash