Arts: ‘De eerste minuten bij een ernstig ziek kind bepalen alles’

26.09.2018 04:55

Weet jij wat je moet doen als je kind dreigt te stikken, per ongeluk iets giftigs binnenkrijgt, of kokend water over zich heenkrijgt? Je wil er liever niet aan denken, maar ongelukken zitten in een klein hoekje. En mocht er iets gebeuren, dan blijkt dat veel ouders niet precies weten wat ze dan het beste kunnen doen. 

Vorig jaar schreven we over arts-assistent Bernard Leenstra, die met zijn start-up Schok & Pomp snelle, goedkope en praktijkgerichte EHBO-cursussen aanbiedt, die gericht zijn op levensreddend handelen. Deze zelfde start-up komt nu met een speciale cursus voor levensreddend handelen bij kinderen, genaamd ‘Schokjes & Pompjes’, nadat veel ouders tijdens de cursus vroegen of er geen speciale cursus voor kinderen kon komen, in de stijl van Schok & Pomp: up-tempo, efficiënt en ontwikkeld door artsen.

Naar aanleiding van deze vragen informeerde Bernard bij bevriende kinderartsen, en wat bleek: ook vanuit hen is er een sterke behoefte aan een doelgerichte cursus levensreddend handelen bij baby’s en kinderen. En zo kwam Schokjes & Pompjes tot stand. De cursus, samengesteld in samenwerking met vijf kinderartsen in opleiding van het Wilhelmina Ziekenhuis in Utrecht, is toegespitst op adequaat omgaan met ernstige situaties. Dus verwacht geen pleisters, verbandjes en mitella’s.

In de cursus komen alle onderwerpen voorbij waar je als ouder tegenaan kan lopen, zoals (hoge) koorts en koortsstuipen, acute benauwdheid, ernstige allergische reacties, verstikking en (bijna-) verdrinking, brandwonden, vallen op het hoofd, reanimatie en het gebruik van een AED bij baby’s en kinderen. Het blijkt in de praktijk namelijk dat ouders vaak ingrijpen, maar niet altijd volledig geïnformeerd zijn over de juiste manier van handelen. Bernard: ‘Zo leren we ouders bijvoorbeeld dat je áltijd een luier moet uittrekken als een baby kokend heet water over zich heen heeft gekregen. Ouders durven dit soms niet, uit angst de huid te beschadigen. Maar zo’n luier zuigt de vloeistof op en is ook nog isolerend, met ernstige genitale verbrandingen tot gevolg. Of dat ouders – goed bedoeld – een kind met brandwonden onder een ijskoude douche zetten waardoor deze met onderkoelingsverschijnselen in het ziekenhuis moet worden opgenomen.’

In de drie uur durende cursus krijg je als ouder praktische, informatieve tips over hoe je om kan gaan met noodgevallen. Daarnaast bereid de cursus je ook voor op dingen die je als ouder tegen kan komen en waar je van kan schrikken, maar die niet altijd ernstig hoeven zijn. Bernard: ‘Een koortsstuip komt bij jonge kinderen wel eens voor. Dit ziet er voor ouders heel eng uit, maar kan ik de praktijk vaak weinig kwaad. In de cursus laten we een video zien, zodat ouders het in ieder geval een keer gezien hebben, en het kunnen herkennen. Vaak scheelt het al heel veel als mensen iets een keer gehoord, gezien of gedaan hebben.’ Zo oefen je tijdens de cursus bijvoorbeeld ook reanimeren en het gebruik van een AED op een kind, wat anders gaat dan bij een volwassene.

Hoe belangrijk adequaat kunnen handelen bij kinderen is maakte Bernard afgelopen januari zelf ook mee. Op het voetbalveld reanimeerde hij een 12-jarige jongen, die op het veld naast het zijne in elkaar was gezakt. ‘Op zo’n moment is het ontzettend belangrijk dat je herkent wat er aan de hand is, en weet wat je moet doen. Met een gedegen medische basiskennis kan je letterlijk levens redden.’

De kindercursus van Schok & Pomp kost € 79,00, en duurt drie uur. Ter vergelijking, een EHBO-cursus kost normaal rond de 200 euro, en neemt soms ook meerdere cursus(mid)dagen in beslag. Aan het eind van de cursus ontvang je een EHBO-certificaat. De eerste kindercursussen van Schok & Pomp zijn op 10 oktober, 8 en 20 november en 21 januari. Hier vind je meer informatie.

Lees ook: Van de moeder die met haar peuter naar de EHBO ging