Spetter, pieter, pater, lekker in het water. Baby voor het eerst in bad, hoe doe je dat?

Het is echt een dingetje in de kraamweek: voor het allereerst je baby in bad doen. Waarschijnlijk heb je je er van tevoren al op verheugd, maar als het dan zover is, is het opeens wel een beetje eng! Want zo’n piepkleine baby badderen, hoe doe je dat eigenlijk?

Ach, wat zijn ze toch klein en wat ruiken ze lekker als ze pasgeboren zijn. Als versgebakken broodjes uit de oven. Maar vaak zijn ze wel een beetje vies. Of plakkerig in ieder geval. Dus is het moment al snel daar: het allereerste badje. En dat is ook wel weer leuk, want wat is er nou schattiger dan zo’n baby’tje in bad? Maar ja, dan sta je daar, met je kindje in je armen en dan kom je opeens handen tekort. Badje vullen, verzorgingsspullen klaarzetten, badcape klaarleggen. En wat nou als de baby uit je handen glibbert? Of water in z’n oogjes krijgt? Hoe houd je een baby eigenlijk vast in bad? Je zou denken dat ‘t geen rocket science is, zo’n badje, maar dan opeens lijkt het toch hogere wiskunde.

Bekijk ook: De allertofste aankleedkussens 

Ik vond het in ieder geval best eng, die eerste keer. Alledrie de eerste keren eigenlijk, want zo’n baby blijft gewoon heel erg klein en kwetsbaar, ook als je het allemaal al een keer hebt meegemaakt. En het is ook nog maar de vraag of je kind er fan van is, van badderen. Mijn oudste twee vonden het heerlijk, maar de jongste nu vindt het maar niks. Zodra haar ruggetje het water raakt zet ze het al op een brullen en aangezien ze inmiddels al zeven maanden oud is lijkt het ook geen kwestie meer van wennen. Ik vrees dat ik niet anders kan concluderen dan dat mijn derde kind een viespeuk is. Daarom heb ik een compromis met haar gesloten en hoeft ze maar één keer per week in bad. En dan zorg ik dat ik alles helemaal klaar heb staan, zodat het een kwestie is van dompelen en klaar. Zo schoon als mijn andere baby’s zal ze dus nooit worden, maar ach, als ik haar uit de wind houdt, valt de stank ook niet zo op.

Ga jij binnenkort je baby voor het eerst in bad doen en vraag je je af hoe en wat? Dan heb je misschien wat aan deze tips:

* Koop een badje met een standaard. Echt, bespaar jezelf die hernia van op je knieën over dat badje gebogen zitten en moeilijk moeten doen om je baby eruit te tillen. Rugpijn krijg je tenslotte al genoeg zodra het ledikant omlaag moet. En bij het kopen van een complete set zoals deze, even opletten: zit daar de standaard al bij? (vaak niet).

Deze thermobadset is van Bebe-Jou met een bad met badstopje en geïntegreerde thermometer, waskussen, wipe box, manicureset, kapset, luieremmer, 2 zeepdispensers (€124,99). De Badstandaard heb je voor €39,99. De badjes van Pretura zijn overigens ook fijn.

* Badcapes zijn handig. Er zit zo’n fijne capuchon op waarmee je de haartjes van je baby makkelijk droog kunt wrijven en je kunt ze er zo lekker inwikkelen na het badderen. Praktisch en superschattig.

1. Kidsmill €57,95 (9% korting) | 2. Koeka €32,50 | 3. Snoozebaby €36,50
* Laat je niet verleiden door alle babybadproducten die er te koop zijn. In principe heeft een baby geen zeep nodig. Wil je toch iets gebruiken, koop dan een product wat zo puur mogelijk is. Er zijn verschillende lijnen die geen toegevoegde troep bevatten die slecht is voor het tere huidje van je baby.
* Doe je baby niet te vaak in bad. Baby’s worden namelijk nog niet echt niet vies (de sporadische spuitluier daargelaten natuurlijk. De babyhuid is heel gevoelig en door iedere dag in bad loop je de kans dat je kind last krijgt van een droge huid, of zelfs eczeem.
* Maak het water niet te warm. Wederom ivm het gevoelige huidje. Wat wij zelf vaak lekker warm water vinden, is voor een kleine baby al snel te heet. Je kunt zelf met je elleboog voelen of het water goed is, of je kunt een badtherometer kopen als je echt precies wilt weten hoe warm het water is.
* Doe je baby niet te lang in bad. Baby’s raken snel onderkoeld, veel sneller dan grotere kinderen en ook in warm water. Vijf of tien minuutjes is lang genoeg. Dan is je kind echt wel schoon en daarnaast is badderen ook behoorlijk vermoeiend voor een baby.
* Doe je baby niet in bad als hij net gedronken heeft. Grote kans namelijk dat ‘ie dan in een melkbad komt te zitten (Cleopatra vond ‘t dat heerlijk, maar wij zeggen: doe maar niet). Badder je baby dus voor het voeden, of laat ‘m na het drinken even uitbuiken, zodat niet alles er weer uit komt tijdens het wassen.
* Zorg dat de kamer waar je je kind afdroogt en aankleedt niet te koud is. Dat is namelijk gewoon naar, dat je net uit bad komt en dan in je blote kont op de commode (of zo’n leuk waskussen) in een koude kamer wordt gelegd.
* Na het badje kun je je baby insmeren met een fijne babyolie. Dat is lekker voor het huidje en baby’s vinden het vaak fijn.

De meeste baby’s vinden badderen heerlijk, dus waarschijnlijk beleven jullie er allebei plezier aan. Badderze!

Lees ook: Voor het eerst vliegen met een baby (en hoe iedereen weer heelhuids aan de grond komt)  

Geschreven door
More from Vala van den Boomen

Waarom je beter geen verwachtingen kunt hebben van je bevalling

Veel vrouwen maken zich tijdens hun zwangerschap een voorstelling van hun bevalling....
Lees verder