Babykwaaltjes die heftig lijken maar (waarschijnlijk) onschuldig zijn

Is het diarree of gewoon dunne babypoep? Geeft je baby melk terug of is het – HELP! – reflux? Al die babykwaaltjes waarover je je die eerste maanden druk maakt, zijn meestal onschuldig. Maar dat moet je wel even zeker weten, natuurlijk. 

Er zijn heel wat kwaaltjes waar baby’s last van kunnen hebben, maar gelukkig is het meestal niet ernstig. Natuurlijk is het altijd goed om waakzaam te zijn en aan de bel te trekken als je twijfelt, want er zijn van die uitzonderlijke situaties waarna iedereen zegt: waarom ben je niet naar een arts gegaan? Beter een keer te vaak naar de huisarts, dan een keer te weinig dus. Wel luisteren vage klachten als krampjes, onrustig slapen en wat temperatuurverhoging heel nauw: wanneer is het nou gewoon een verhoginkje en wanneer is er echt meer aan de hand?

Ook voor je huisarts is het lastig, om dit soort klachten precies te beoordelen. Als je voor je bezoek aan de huisarts alvast een lijstje met de klachten en een aantal vragen opstelt help je de huisarts om snel te achterhalen wat er precies aan de hand is met je kind. Zilveren Kruis heeft bijvoorbeeld de Slimme Vragenlijst – een checklist die je handvatten geeft voor het gesprek met de dokter.  Op die manier word je op de beste manier geholpen en weet je zeker dat je niks vergeet.

Dit artikel gaat door onder de afbeelding

* Die rottige darmkrampjes: Helaas iets waar bijna alle kleine baby’s in meer of mindere mate een periode last van hebben. De darmen moeten namelijk behoorlijk wennen aan andere voedingsstoffen dan die uit de placenta en kunnen daardoor flink opspelen, ook bij borstvoeding. En dat kan gemeen pijn doen! Je baby kan daardoor hartverscheurend huilen, zich overstrekken, wild trappen met de beentjes en/of op zijn eigen buikje slaan. Ontzettend zielig om te zien en omdat het er behoorlijk heftig uit kan zien, ga je vanzelf een keer denken dat er iets heel erg mis moet zijn. Meestal is dat gelukkig niet het geval en gaat de kramp na een paar weken of maanden vanzelf over.

* Overgeven (help! reflux!) Af en toe een mondje melk terug geven is heel normaal, ook als het er op een dag wat harder uit komt dan normaal. Maar als je daarop gaat googlen, kom je altijd uit bij de term ‘reflux’. Elke moeder denkt weleens dat haar baby het heeft, maar dat is in 98% van de gevallen niet zo. Mocht je heel erg twijfelen, bel dan de huisarts. Bereid je dan wel goed voor.

12 gouden wetten uit het leven van een baby

* Is het verhoging of échte koorts? Dat eerste jaar blijf je maar de temperatuur opnemen, dat zit er nu eenmaal in geramd. Baby’s hebben een onderontwikkeld immuunsysteem. De eerste maanden worden ze nog beschermd door de antistoffen die ze van hun moeder hebben meegekregen, maar daarna moeten ze op eigen kracht virussen en bacteriën zien af te weren. Het opbouwen van een immuunsysteem duurt even. Daarom zie je vaak dat baby’s na een maand of drie vaak koorts krijgen. Zolang je kind niet suf wordt, blijft drinken en de koorts niet heel hoog wordt is er waarschijnlijk niks aan de hand.

* Een heel klein beetje afvallen… Een baby moet aankomen, niet afvallen. Echter: de eerste dagen na de geboorte is het normaal dat je baby gewicht verliest. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je kind afvalt doordat het na de geboorte wat vocht verliest, of omdat de borstvoeding nog niet goed op gang is gekomen. Dit is op zich niet erg, normaliter verliest een pasgeboren baby in de eerste levensdagen zo’n 5 tot 10 procent van het lichaamsgewicht.

* Een gezicht vol rode bultjes. Het kan zijn dat je baby na een paar dagen of weken opeens allemaal rode bultjes in het gezicht krijgt. Veel moeders vragen zich af wat dit is en of ze ermee naar de huisarts moeten. Het heeft veel weg van een kinderziekte zoals bijvoorbeeld waterpokken. Dit is het alleen meestal niet, negen van de tien keer is het de zogenaamde baby acné. Dit komt doorgaans doordat het tere huidje van de baby moet wennen aan de invloeden van buiten de baarmoeder. Aan baby acné hoef je niks te doen. Blijf er vooral vanaf en je zult zien dat je baby na een tijdje weer een perzikhuidje heeft.

* Berg. Sommige baby’s krijgen opeens allemaal gelige korsten op hun hoofd. Soms is hun hele schedel bedekt met een soort vettige gele plak en zitten er allemaal schilfers in hun haartjes. Dat heet berg en hoewel het er niet heel fijn uitziet, hoeft het niet behandeld te worden. Je baby heeft er zelf geen last van en als je eraan gaat peuteren stimuleer je de talgklieren alleen maar, waardoor het juist erger wordt. Meestal verdwijnt berg binnen zes maanden vanzelf.

Deze baby had letterlijk en figuurlijk even 'schijt' aan haar vader

* Dunne poep of diarree? Vooral in de winter gaan er nogal eens buikgriepjes rond. Dat is voor iedereen heel vervelend, maar voor baby’s nog een beetje extra. Baby’s drogen heel snel uit en als je kind dus een tijd lang erg dunne poep heeft moet je goed opletten dat hij wel genoeg vocht binnen krijgt. Dit kun je doen door bijvoorbeeld wat slokjes water extra te geven naast de borstvoeding, of door de fles aan te maken met meer water dan normaal. Houd verder de hoeveelheid plas in de luiers in de gaten en of hij ook koorts heeft en/of spuugt. In dat geval, en als de diarree langer dan twee dagen aanhoudt, is het verstandig om even langs de huisarts te gaan.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Zilveren Kruis, maar de inhoud is 100% van ons.

Zilveren Kruis heeft iets nieuws: De Slimme Vragenlijst. Op het platform van Zilveren Kruis Beter naar de dokter kun je gemakkelijk je eigen Slimme Vragenlijst samenstellen – een korte checklist zodat je goed voorbereid bij de dokter komt. Per doel van je bezoek zijn de vragen verschillend. Zo ga je beter naar de dokter!

Lees hier alles over ons advertentiebeleid.

Geschreven door
More from Vala van den Boomen

Als je peuter opeens niet meer wil slapen

Je zou denken dat je na de eerste twee jaar de ergste...
Lees verder