Alles wat je wil weten over babymassage

31.01.2016 04:50

Babymassage. Is dat niet heel veel gedoe? Nee hoor. Je hebt nodig: een baby, massageolie speciaal voor baby’s en een grote handdoek. Volgens onderzoek stimuleert babymassage de gezonde groei en ontwikkeling van je baby. Nou, dat is dan het proberen waard, toch?

Van de zwangerschapsyoga door naar de babymassage. Veel zwangerschapscursussen bieden de mogelijkheid op een dergelijk vervolg. En wat is er gezelliger dan met je ‘pufclubje’ elkaar na alle bevallingen weer eens per week te zien in normale toestand en mét kind?! Tien blote baby’s op een matje, wat olie en masseren maar. Hilariteit verzekerd. Zo zetten de helft van de baby’s van mijn puflcub het op een gillen, vielen er een paar in slaap en werden er twee moeders ondergeplast (waarvan ook ondergetekende). Maar goed, onderzoek heeft dus aangetoond dat babymassage heel nuttig is voor je baby.
De voordelen van babymassage op een rijtje:
– Baby’s die voor het slapengaan worden gemasseerd, slapen beter
– Het is goed voor het immuunsysteem
– Het stimuleert de leerprocessen bij kinderen
– Bij moeders met een postpartum depressie werkt het positief. Deze moeders voelen zich minder gedeprimeerd en gestresst.
– Babymassage vermindert ook stress bij de baby’s
– en zorgt voor betere groei en betere motoriek
– helpt bij omgaan met pijn
Kortom, je baby zal beter slapen, groeien en zich beter ontwikkelen. Wat wil een ouder nog meer?

Lees ook: 14 dingen die iedere borstvoedende moeder denkt

Wil je thuis aan de slag, dan kun je je baby het best masseren als hij gegeten heeft, ontspannen is en niet te moe. Na het badje is bijvoorbeeld een goed moment. Je kunt het beste speciale baby massage olie gebruiken, maar een andere olie op plantaardige basis (bijvoorbeeld amandelolie, druivenpitolie of milde olijfolie) is ook goed. Niet zo geschikt zijn badolie of geparfumeerde olie (kunnen irriterend zijn voor het babyhuidje en zelfs schadelijk als hij het in z’n mond krijgt).
Ga op de grond of op je bed zitten en leg je baby op een handdoek voor je, met zijn voetjes naar je toe. Verwarm de olie in je handen en wrijf dan rustig over het lijfje van je baby. Kijk wat je baby prettig vindt. Je merkt dat hij ontspannen is als hij rustig ligt, met zijn armpjes losjes langs zijn lijfje en z’n handpalmen open, als hij jou juist met z’n handjes wil pakken of je hand vasthoudt. En aan zijn gezichtsuitdrukking kun je natuurlijk ook opmaken of hij het leuk vindt of niet.

Begin de massage bijvoorbeeld bij de schouders en ga dan langs de armpjes naar z’n handjes. Beter kun je z’n handjes niet teveel insmeren met olie omdat die natuurlijk om de haverklap in zijn mond gaan. Knijp zachtjes in z’n armen en benen terwijl je naar beneden wrijft. Herhaal alles een paar keer, of doe het net zolang jij en je baby het fijn vinden. Onthoud dat ‘omhoog’ masseren opwekkend werkt en ‘omlaag’ masseren ontspannend. Je doet het goed zolang je baby het fijn vindt. Sluit de massage af door zachtjes met de klok mee over de buik van je baby te wrijven. Zing of praat zachtjes tegen je baby terwijl je hem masseert. Ben je klaar met masseren? Sluit elke massage af door ‘klaar’ te zeggen.
Er zijn natuurlijk ook massages speciaal voor de verlichting van krampjes of doorkomende tandjes of voor bijvoorbeeld ontspanning voor het slapengaan. Op internet vind je meer info over deze speciale massages.

Lees ook: Relaxte kraamperiode? Dit zijn de 10 geboden.