Ik wil een elektrische bakfiets, maar welke komt het best uit de 2021-test?

elektrische bakfiets
Je ziet ze steeds meer: elektrische bakfietsen. Toen je nog geen kind(eren) had, dacht je misschien: “Nou zeg, is dat echt nodig?” Maar nu je iets verder bent, zie je er toch wel ENORM de voordelen van. Hoe handig is zo’n ding? Maaarrrr uhmmm…welke dan? Is er veel verschil tussen elektrische bakfietsen? En welke is de beste elektrische bakfiets van 2021?

In ons drukke leven waarin we veel ballen in de lucht moeten houden, is gemak heel erg welkom. De kinderen naar de opvang brengen, hup naar kantoor en daarna de kleintjes meteen weer ophalen, afspreken met vrienden en hun kinderen in het park, boodschappen halen met twee peuters… Met een elektrische bakfiets zijn dit dingen die allemaal makkelijker worden. Echt waar, binnen de stad is een elektrische bakfiets gewoon veel handiger dan een gewone fiets of een auto. Die fiets kun je overal parkeren waar je maar wilt. Want er zijn veel meer parkeerplekken voor fietsen dan voor auto’s en hoeft er bovendien ook niet voor te betalen. Ben je er nog niet uit of je een gewone of een elektrische bakfiets wilt? Raadpleeg deze extra informatie.

Direct weten welke elektrische bakfietsen het beste uit de test zijn gekomen?

Foto Type Onze score Prijs
beste elektrische bakfiets 2021 1. Batavus Fier 2 Enviolo  
cube cargo hybrid beste bakfiets 2021 2. Cube Cargo Hybrid
 
babboe big e bakfiets eletrisch 3. Babboe Big-E  

 

beste bakfiets 2021
De Babboe Max E is een grote driewielige bakfiets , waarin je maar liefst zes kinderen kan vervoeren. Of boodschappen voor een week. Bron Babbo

Kleine tweewielige elektrische bakfietsen

De Babboe Max E hiernaast is superhandig als je een groot gezin hebt of op veel kinderen past. Ook voor ouders met minder kinderen is de elektrische bakfiets een uitkomst. Zoveel boodschappen kunnen doen als je wil? Vriendjes uit school mee kunnen nemen? Nooit meer problemen hebben met parkeren? Dan is de elektrische bakfiets precies wat je zoekt.

Het belangrijkste onderscheid tussen bakfietsen is dat tussen tweewielige en driewielige bakfietsen. Tweewielige bakfietsen zijn makkelijker te besturen en rijden prettiger, maar ze zijn lastig om te parkeren. Dat komt omdat je de bakfiets omhoog hoort te tillen als je de standaard omlaag wil klappen. Je moet wel uittesten als je een bakfiets koopt, of je inderdaad in staat bent om standaard uit te klappen als je kinderen erin zitten.

De beste driewielige bakfiets is de Babboe Max-E, weten wat deze bakfiets allemaal kan? Bekijk hem dan direct op Fietsvoordeelshop! 

De voor- en nadelen van twee- en driewielige bakfietsen

Een bakfiets met drie wielen heeft dat nadeel niet, maar die heeft weer andere nadelen.  Hobbels in de weg zorgt voor een bakfiets met drie wielen voor meer ongemak dan voor een bakfiets met twee wielen. Ook is een bakfiets met drie wielen lastiger te besturen, vooral in bochten. Maar de driewielige bakfiets ergens neerzetten of even stilstaan is wel weer erg makkelijk. Dus misschien komt er ooit een slimme uitvinder die een tweedelige bakfiets uitvindt die makkelijk parkeren kan, of een driewielige bakfiets die makkelijk te besturen is.

Kies een sterke motor

driewielige bakfiets elektrisch
Dolle pret met de Babboe Big-E. Met zoveel kinderen aan boord heb je natuurlijk wel een sterke motor nodig. – Fietsvoordeelshop

Let bij de aankoop van een elektrische bakfiets goed op hoe sterk de motor en hoe goed de accu is. Een bakfiets trapt zwaar en heeft meer wrijvingsweerstand, dus heb je een grotere accu nodig dan op een gewone elektrische fiets. Het grote voordeel van een bakfiets, vooral van een driewielige elektrische bakfiets, is dat je veel meer lading mee kan nemen. Dit betekent dus ook dat je makkelijk een grote accu kwijt kan en een sterkere motor plaatsen. Daarom kan je het beste een bakfiets met een sterke motor kiezen. Het vermogen dat de motor kan leveren, wordt uitgedrukt in het aantal Watt van de motor. Voor een e-bike is de maximum toegelaten sterkte 250 Watt. Voor minder dan 250 wordt moet je zeker niet gaan. Er zijn ook enkele fabrikanten die nog zwaardere motoren produceren, maar daar heb je een bromfiets rijbewijs voor nodig.

Middenmotor of achterwielmotor

Elektrische bakfietsen met een voorwielmotor komen weinig voor omdat bakfietsen met veel grotere krachten te maken hebben dan gewone fietsen. Elektrische bakfietsen hebben daarom bijna altijd een middenmotor of een achtermotor.  Beide types motoren hebben voordelen en nadelen, maar per saldo zijn ze allebei eigenlijk een goede keus. Dus kies gewoon de bakfiets die je het beste bij je past, of deze nu een middenmotor of een achterwielmotor heeft.

Hoe groter de accu, hoe beter

Vooral als je veel langere tochten maakt, is een grote accu een must. Vooral bij driewielige bakfietsen hoef je niet al te veel zorgen te maken over het gewicht, dus kun je een accu van 1000 Wh of meer plaatsen. Bij tweewielige bakfietsen is gewicht wel een issue dus daar moet je wel kijken of je de balans van de fiets niet teveel verstoort met een grote accu. Ook grote accu’s zijn over het algemeen als het gaat om gewicht ook uit de kluiten gewassen. De dagen van de loodzware loodaccu liggen gelukkig al een tijdje achter ons, maar ook lithiumion accu’s wegen toch al gauw een kilo per 100-150 Wh.

Heel belangrijk: goede remmen

Als je met kleine kinderen op je bakfiets zit, zijn er twee heel goede redenen om niet te bezuinigen op je remmen. Namelijk het grote gewicht en veiligheid. Je moet niet alleen aan je eigen veiligheid denken, maar ook aan die van de kinderen. In geval van nood moet je remweg dicht in de buurt van de nul meter liggen.  Ga daarom altijd voor hydraulische schijfremmen. Hydraulische schijfremmen zijn namelijk de meest veilige remmen die je kan krijgen. Kun je geen hydraulische schijfremmen betalen? Kies dan voor de volgende beste alternatief. Dat zijn Magura velgremmen of V-brakes. Rollerbrakes remmen niet echt goed, maar kunnen er net mee door, omdat ze net als de vorige remtypes ook bij regen nog steeds redelijk remmen. Laat de andere remtypes links liggen. Ze zijn op een zware bakfiets onveilig.

De beste elektrische bakfiets
beste elektrische bakfiets 2021 1. Batavus Fier 2 Enviolo

Wat is de beste elektrische bakfiets 2021?

De Batavus Fier 2 Enviolo is een moderne, elektrische bak met een traploze versnelling. Deze papaversbakfiets is zeer wendbaar, lichter in gewicht en is voorzien van een lichte kunststof bak waar maar liefst 80 kg lading in kan.

beste elektrische bakfiets 2021

Ook een leuke extra is de veiligheidsrail. Deze zit aan de buitenkant en biedt niet alleen maar meer veiligheid, maar vergroot ook de stabiliteit. Een andere nuttige accessoire die zeker de veiligheid vergroot, is de V-light verlichting die in het donker aan de achterzijde een rode letter V uitstraalt. Daardoor ziet het achteropkomende verkeer je beter in het donker.

Deze stevige bakfiets heeft een Bosch Cargo Line middenmoter die speciaal geschikt is voor zwaardere fietsen. Je kan kiezen tussen 400 Wh of 500 Wh accu en zelfs een extra accu laten monteren. Een extra accu maakt het bereik natuurlijk  dubbel zo groot. Elektrische bakfietsen zijn ware energieslurpers, dus dat is geen overbodige luxe. Op de achterdrager kan je ook nog een kinderzitje of andere handige accessoires laten monteren.

De Cube Cargo Hybrid van het bekende Beierse mountainbike fietsmerk Cube, is gloednieuw, sportief en elektrisch. Dat maakt dit wel een van de hipste bakfietsen die op dit moment te verkrijgen is. Deze fiets is niet alleen mooi vormgegeven maar ook gebouwd voor het zwaardere werk.

beste elektrische bakfiets 2021

Hiermee kan je zowel de kinderen wegbrengen als daarna de boodschappen doen. Of wil je de volgorde omdraaien? Geen probleem. Deze fiets is zo groot dat zowel de kinderen als de boodschappen er makkelijk inpassen. Dankzij het aluminiumframe blijft de fiets licht en is hij ook makkelijk te besturen. Op deze stoere fiets durft ook papa zich wel te vertonen. En natuurlijk ook de stoere mama.

Ook deze fiets is voorzien van een Bosch Cargo Line middenmoter en een mooie Enviolo traploze schakeling. En dat is nog niet alles. De geveerde voorvork maakt jouw fietsritjes extra comfortabel. Natuurlijk is deze fiets ook makkelijk uit te breiden. Zo kan je een achterdrager mee bestellen als optie en op die manier kan je nog meer bagage meenemen.

driewielige elektrische bakfietsDe driewielige bakfiets Babboe Big-E – 450 Wh heeft een grote accu en drie wielen, dit gekoppeld aan een gunstige prijs. De grote bak is voldoende om meerdere kinderen en de nodige boodschappen mee te nemen. Hoewel de besturing lastiger is dan die van een tweewielige bakfiets, wordt dit meer dan goed gemaakt door het enorme laadvermogen, de uitstekende motor en het rijgemak. Je kan zonder problemen wel vier kinderen meenemen in deze mooie elektrische bakfiets.

 

Geschreven door
More from Boyd

Moederfiets: wat is het verschil tussen een dames- en mamafiets?

Veilig fietsen is altijd belangrijk. Maar zeker als je kinderen meeneemt op...
Lees verder