Welke bakfiets is geschikt voor jou? (+ de beste bakfiets van 2021!!)

25.10.2021 11:12
Beste bakfiets 2021

Ja hoor, het is zover! Je hebt één, twee of drie (of misschien zelfs meer) kinderen en een bakfiets lijkt een uitkomst. Om makkelijk boodschappen te doen in het gezelschap van een kind of om het kleine grut naar school of clubjes te brengen. Maar waar moet je beginnen? Welke bakfiets is de beste bakfiets van 2021? Welke bakfiets past bij jou? 

Fabrikanten als Babboe hebben de trend gezet met modieuze, praktische en handige bakfietsen. De ontwikkelingen in bakfietsenland gaan snel. En dat is te merken ook, bijvoorbeeld aan steeds meer nieuwe, en betere, modellen die op de markt komen. Maar waar moet je nou eigenlijk op letten. Wat zijn de kenmerken van een goede bakfiets? Wat is de beste bakfiets van 2021? Is een elektrische bakfiets beter of handiger dan een mechanische bakfiets zonder motor? En waar heb je het meeste aan als je een bakfiets koopt?

Direct weten welke fietsen het beste uit de test zijn gekomen?

Foto Type Onze score Prijs
babboe city mountain beste elektrische bakfiets 2021 1. Babboe City Mountain  
cube cargo hybrid beste bakfiets 2021 2. Cube Cargo Hybrid
 
babboe big e bakfiets eletrisch 3. Babboe Big-E  

 

Welke soorten bakfietsen zijn er?

Er zijn heel veel verschillende bakfietsen, maar in feite zijn het allemaal variaties op basismodellen. Het belangrijkste onderscheid is er tussen bakfietsen met twee wielen en met drie wielen. Bakfietsen met twee wielen zijn wendbaarder, en makkelijker ergens te parkeren. Ze zijn vaak ook smaller dan bakfietsen met drie wielen. In drukke steden zijn bakfietsen op twee wielen te verkiezen boven bakfietsen op drie wielen. Maar bij een zware belading, of bewegende kinderen, zijn bakfietsen op twee wielen lastig te besturen en is het weer handiger te kiezen voor drie wielen. Bakfietsen op twee wielen hebben wel één groot nadeel. Dat nadeel is  dat het lastig is om ze stabiel te parkeren. Daarom hebben goede tweewielige bakfietsen een brede standaard, die makkelijk uit te klappen is. Zo blijft ook deze tweewieler stabiel staan.

Driewielige bakfiets

beste bakfiets 2021
De Babboe Max E is een grote driewielige bakfiets , waarin je maar liefst zes kinderen kan vervoeren. En boodschappen voor een hele week, natuurlijk. Let ook op de makkelijke instap voor kinderen. Bron Babboe

De driewielige bakfiets is weliswaar lastiger (=zwaarder) te besturen en te parkeren, maar hij rijdt stabieler. Deze bakfietsen bestaan ook in grotere uitvoeringen. Zo is er de driewielige Babboe Max-E,  waar maar liefst zes kinderen in kunnen zitten. Meer zelfs dan in een personenauto. Dolle pret voor grote gezinnen, kinderdagverblijven of kinderfeestjes natuurlijk, maar ook best wel handig om flink wat boodschappen in te laden.

De beste driewielige bakfiets is de Babboe Big-E, weten wat deze bakfiets allemaal kan? Bekijk hem dan direct op Fietsvoordeelshop! 

 

Tweewielige bakfiets: de beste bakfiets 2021?

Heb je maar een klein gezin, dan is de tweewielige bakfiets een aantrekkelijker keuze. Deze is wendbaarder en je hebt minder last van hobbels en gaten in de weg. Een tweewielige bakfiets rijdt bijna even soepel als een normale fiets. Daarom kopen de meeste mensen een tweewielige bakfiets. Het vergt maar weinig oefening om op een tweewielige bakfiets te rijden. Nadeel is wel dat je minder vracht mee kan nemen in een tweewielige bakfiets, dan in een driewielige bakfiets.

Steeds meer fietsers stappen over op de elektrische fiets. Daarmee kan je veel hogere snelheden bereiken. Ook de bakfietsers hebben de elektrische fiets ontdekt. Zeker als je een hoog bruggetje over moet zien te steken, red je het bijna niet met alleen pedaalkracht. Een elektrische hulpmotor trekt je er dan zo overheen. Wel kosten elektrische bakfietsen een paar honderd euro meer dan spierkracht aangedreven types. Maar welke bakfiets is het beste?

Een tweede belangrijk onderscheid is daarom tussen modellen die alleen met spierkracht worden aangedreven, elektrische bakfietsen en 45 km per uur bakfietsen. Deze laatste groep valt onder de regels voor een bromfiets, omdat ze voorzien zijn van een (veel) zwaardere motor dan een normale elektrische bakfiets. Moet je geregeld grotere afstanden afleggen op wegen met weinig kruisingen, of heb je door de heuvels en steile bruggen in je stad niet genoeg aan een 250 watt motor, dan is deze laatste variant jouw stoere redder uit de nood.

beste bakfiets 2021
De Babboe CurveMountain is een echte cargofiets, maar je kan er ook prima je kinderen in vervoeren. Wel moet je die kinderen er dan in tillen. Bron Fietsvoordeelshop

Een derde belangrijk onderscheid is het doel waarvoor de bakfiets ontworpen is. Ieder heeft natuurlijk een eigen reden om een bakfiets te willen. En dus, om al die verschillende wensen en behoeften tegemoet te komen, hebben slimme uitvinders en ontwerpers zich op de bakfiets gestort. Dus er is een keuze als nooit tevoren.  Er zijn echte cargo bikes, die heel nuttig zijn voor boodschappen, of fietskoeriers, en er zijn kleine modellen voor hondenbezitters. En natuurlijk bakfietsen waarin jij je kleintjes mee kan nemen voor een tochtje naar de speeltuin, de kinderboerderij of gewoon naar school. De bakfiets is hiermee veelzijdiger dan ooit, en beslist helemaal terug van weggeweest.

Welke bakfiets is de beste bakfiets van 2021?

Er is niet echt een beste bakfiets voor iedereen.  Maar wel zijn er bepaalde kenmerken die alle echt goede bakfietsen hebben, en die het onderscheid vormen tussen een matige en een goede bakfiets.

Veiligheid

Een goede bakfiets is veilig. Zeker met je kinderen aan boord, wil je een bakfiets waarmee jij je met een gerust hart de weg op kan wagen. Een bakfiets is zwaarder en logger dan een gewone fiets, wat betekent dat de remweg ook langer is. Dus wil je natuurlijk de allerbeste remmen. Dus: hydraulische schijfremmen, of eventueel rollerbrakes. Bezuinig hier niet op. Hydraulische schijfremmen vormen het enige type remmen dat altijd werkt, of het nou regent of niet en zeker op een glibberige straat wil je natuurlijk op tijd stil staan

Ook belangrijk voor de veiligheid is zichtbaarheid. Vooral als het mist, wil je zeker weten dat andere weggebruikers je ruim van tevoren zien. Dus zijn goede reflectoren, verlichting en dergelijke echt een must. Goed nieuws is dat je je bakfiets na aankoop makkelijk kan voorzien van extra reflectoren en led verlichting, als je  op dit punt niet tevreden bent.

beste bakfiets 2021
De Babboe Mini is een goede en erg betaalbare bakfiets. De beste bakfiets 2021? Bron Fietsvoordeelshop

Verder is een goede tweewielige bakfiets voorzien van een brede en sterke standaard. Test als je de bakfiets koopt, of het je lukt om de bakfiets gemakkelijk op de standaard te zetten en dat die ook echt een stabiele ondersteuning biedt. Ook, als de bakfiets zwaar beladen is met bijvoorbeeld boodschappen of met kinderen aan boord. Want elke ouder weet dat kinderen af en toe de grenzen opzoeken.

Ook een goede besturing is van heel groot belang voor jouw veiligheid en die van je kinderen. Je wilt altijd goed grip hebben op de weg. Goede bakfietsen hebben dubbele stuurstangen, waardoor je stabiel en gemakkelijk kan sturen. Ook hebben ze een dubbele framebuis, die niet kan knikken door overbelasting.

Een andere veiligheidsaccessoire is een kantelstopper. De kantelstopper voorkomt dat je een te sterke bocht kan maken, waardoor de fiets om zou kunnen vallen. Zo weet je zeker dat je altijd stabiel op de weg blijft.

Heeft je bakfiets zitplaatsen voor kinderen? Check dan of er driepuntsgordels aanwezig zijn, zodat je ook je drukke kids veilig kan vervoeren.

De beste onderdelen

Onderdelen bepalen voor een groot deel hoe goed een fiets, dus ook een bakfiets is. Dus kies daarom voor de beste onderdelen voor dingen die jij belangrijk vindt. Bij een bakfiets moet je een grotere hoeveelheid dood gewicht verplaatsen. Dus worden versnellingen belangrijker dan bij een gewone fiets. Vooral bij steile hellingen heb je een versnelling echt wel nodig, als jij met een groot gewicht aan boord die helling wilt beklimmen. En we hadden het al over de remmen wat betreft veiligheid. Dus test bij een proefrit de remmen door bijvoorbeeld een abrupte noodstop te maken met een beladen bakfiets. Staat je fiets op tijd stil? Dan is het een goede koop, en kan jij met een veilig gevoel op weg met je nieuwe bakfiets.

Kinderen (en boodschappen) in de bak

Bijna elke bakfiets heeft een andere bak. En dat is ook wel logisch. Want het is natuurlijk vanwege de bak dat je een bakfiets koopt, en de een heeft een heel andere bak nodig dan een ander. De bak van een bakfiets is meestal van hout, of van kunststof. Kunststof is wat lichter, hout is mooier. En hoe minder gewicht je fiets heeft, hoe makkelijker het trappen wordt. Dus het is ook een kwestie van wat jij mooi vindt. De een zweert bij het natuurlijke gevoel van hout, de ander vindt de strakke lijnen van kunststof prachtig. Ook heel belangrijk is of er wel een goed opstapje is in de bakfiets. Kleine kinderen kunnen niet altijd makkelijk in een bakfiets klimmen, dus een opstapje is dan wel zo praktisch.

Wat is de beste bakfiets 2021?

Zoals gezegd, is er niet één beste bakfiets aan te wijzen, maar er zijn wel enkele duidelijke testwinnaars aan te wijzen in de Beste Bakfiets Test 2021. Zo wijst de Fietsersbond twee testwinnaars aan.

De beste koop
babboe city mountain beste elektrische bakfiets 2021 1. Babboe City Mountain

 

 

De best geteste bakfiets  2021 is de nogal dure Bakfiets.nl CargoBike Lang, gemaakt door Azor in Hoogeveen. Volgen de Fietsersbond kent deze bakfiets geen echt zwakke punten. De testers van de Fietsersbond zijn  zeer te spreken over de inderdaad uitstekende Nexus 8-versnelling, die je niet zo vaak in middenklasse fietsen terugziet, maar vooral over de uitstekende standaard, die deze tweewielige bakfiets een mooi overeind houdt. Ook de bouwkwaliteit is heel erg goed, waardoor je deze fiets zonder problemen buiten kan laten staan zonder dat deze verroest.  Afhankelijk van de opties die je kiest, kost deze fiets tussen de 2000 en 2500 euro. Een vrij fors bedrag voor een niet-elektrische fiets, veel elektrische fietsen kosten minder. Dit model is er ook in de elektrische variant. Daarvoor betaal je tussen de 4000 en 5000 euro.

babboe city regenhuif houdt je kinderen droog

De beste koop is, volgens de Fietsersbond, de Babboe City. Met een prijs rond de 1600 euro is dit een goedkopere bakfiets. Ook is de bak ruim, en mooi vormgegeven. De bouwkwaliteit van deze fiets is erg solide. Nadeel daarvan is dat de fiets vrij zwaar is en het de nodige kracht vereist om de fiets op standaard te zetten.

Maar voor een fiets die maar tweederde kost van de testwinnaar kan je natuurlijk ook geen wereldschokkend goede specificaties verwachten. Ook van de Babboe City is er een elektrische variant, die rond de drieduizend euro kost. Prettig aan de Babboe City is ook dat deze kan worden voorzien van een regenhuif. Zo zitten je kids altijd droog, en de regenhuif beschermt ook tegen de zon.

Bakfiets, waar kopen?

Een bakfiets is een redelijk onderhoudsgevoelig vervoermiddel. Daarom is het beter om een bakfiets te kopen bij een winkel, die ook vestigingen heeft waar je langs kan gaan voor een onderhoudsbeurt. Fietsvoordeelshop is volgens de Consumentenbond de voordeligste winkel voor fietsen en kent ook vestigingen waar je de fiets langs kan brengen, of op kan laten halen. Dus wil je een bakfiets kopen? Kies dan een betrouwbare en voordelige winkel als Fietsvoordeelshop, waar je ook na de koop nog terecht kunt.