Naar school op de fiets? Deze zijn het best getest in 2021

27.10.2021 15:04
schoolfiets

Voor je het weet is je hummel uitgegroeid tot een schoolkind dat zelf naar school kan fietsen. En je knippert twee keer met je ogen en dan gaat je puber zelfstandig op de fiets naar de brugklas. Tijd dus om je te verdiepen in de beste basisschoolfiets en middelbare schoolfiets 2021 uit de schoolfietsen-test.

Een sportieve schoolfiets, een populaire schoolfiets of gewoon een degelijke schoolfiets met versnellingen kopen? Lees hier tips over de beste schoolfiets 2021 en hoe je kind lang kan genieten van haar of zijn schoolfiets. Kinderen die zelfstandig naar school gaan zijn vaak fitter, gezonder en energieker. Van en naar school fietsen (eerst met mamma en later met een groep vriendjes) is elke dag weer een bijzondere belevenis voor je kind. En bij naar de basisschool fietsen of de middelbare schoolfietsen, hoort natuurlijk een goede schoolfiets. Maar wat maakt een schoolfiets echt goed?

Geen zin om het hele artikel door te lezen? Hier hebben we de beste schoolfietsen!

 

Foto Type Afstand Type Prijs
Batavus Snake Tot 5 km (basisschool jongens) Kinderfiets
Loekie Princess Tot 5 km (basisschool meisjes) Kinderfiets
Cortina U1 RN 2021 Tot 5 km (middelbare school) Stadsfiets
Cortina U4 Transport RN3 Tot 10 km Fiets met versnellingen
 Batavus Fonk E-Go N7 2021 Tot 20 km Elektrische fiets
Cube Kathmandu Hybrid > 20 km Speed pedelec (bromfietsrijbewijs; alleen 16 en ouder)
 Cube Compact Hybrid Sport 2021 OV Vouwfiets

Zeven tips om de beste schoolfiets te kopen

1. Kwaliteit boven alles

Een hip uiterlijk is leuk, maar een schoolfiets die het altijd doet en je kinderen veilig naar school brengt, is nog veel leuker. Kies daarom vooral een goede schoolfiets. Dat zijn fietsen van een vertrouwd merk met een goede reputatie, die goed uit de testen komen.

2. De schoolfiets moet ergens gestald. Houd daar rekening mee

Met een breed stuur en groot krat op de bagagedrager hoor je er helemaal bij als middelbare scholier. Klein probleempje, dit zijn echt ondingen als je je fiets tussen andere fietsen in de fietsenstalling wilt wurmen. Want fietsenrekken op scholen en andere fietsenstallingen staan niet bekend om de vele ruimte die ze fietsen bieden. Hoe graag zoonlief of dochter ook een breed stuur of groot krat wil, maak ze duidelijk hoe lastig het is om daar een plaatsje voor te vinden. Misschien helpt een bezoek aan de fietsenmaker, waarbij je ze laat zien hoe moeilijk het is om zo’n fiets in een fietsenrek te parkeren. Of laat ze zien hoe hun geliefde ontwerp is verstrengeld met de overige fietsen.

3. Dichte kettingkast betekent minder onderhoud

De ketting schoonmaken en verwisselen is een vervelend en smerig werkje. Wil je je kind – en jezelf – dit besparen? Koop dan een schoolfiets met een dichte kettingkast. Dat scheelt heel wat uurtjes in de schuur en smerige handen.

4. Kies goede banden, het liefst anti-lekbanden

Wie herinnert zich niet de vele keren dat je met een lekke band naar huis moest lopen? Kinderen zijn opmerkelijk creatief wat betreft het kiezen van de kortste route. Helaas zijn deze korte routes, vol stekelstruiken, stoepen, scherpe stenen en glasscherven, nogal vaak een grote lijdensweg voor de fiets. Voor deze omstandigheden moet je zorgen voor sterke banden, het liefst anti-lekbanden. Die fietsen wel wat zwaarder, maar schelen de grootste ergernis bij het fietsen: banden plakken. En natuurlijk die lange wandeltochten naar huis met een zware fiets aan de hand.

5. Goede accessoires maken de fiets af

Met een frame en twee wielen kom je goed vooruit, maar een goede schoolfiets heeft ook de juiste accessoires. Goede fietsverlichting bijvoorbeeld. Denk dan aan een naafdynamo en een sensorlamp, die vanzelf aan- en uitgaat. Zo voorkom je dat een overijverige verkeersagent een boete uitschrijft omdat je dochter of zoon per ongeluk vergeten is om de verlichting aan te zetten.

6. Koop je schoolfiets bij een goede fietsspeciaalzaak

Als je je fiets online koopt, koop hem dan bij een fietsspeciaalzaak die ook vestigingen heeft waar je met je fiets langs kan. Bijvoorbeeld Fietsvoordeelshop. Deze online winkel is er ook met vestigingen over het hele land en als goedkoopste getest door de Consumentenbond. Bij de Fietsvoordeelshop krijg je de beste voorlichting, kan je kind proefrijden op een fiets en meet de fietsenhandelaar de juiste framemaat voor je zoon of dochter.

7. Elektrische fiets voor lange afstanden

Voor langere afstanden is een gewone fiets vaak wat te langzaam en te zwaar. Wonen op het platteland is heerlijk, maar voor de middelbare school betekent het voor kinderen ver fietsen. Als je kroost elke dag tien kilometer of meer moet fietsen door de regen en tegen de wind in met een zware boekentas achterop, maakt een goede elektrische schoolfiets hun leven een stuk plezieriger. Een budget elektrische fiets is maar een paar honderd euro duurder dan een goede schoolfiets zonder hulpmotor. Het alternatief, een busabonnement, is duurder. Maar welke elektrische schoolfiets is de beste? Lees hier alles over de elektrische schoolfiets, en welke de beste is.

beste schoolfiets middelbare school

Meer tips?

Nog meer tips voor het kiezen van een goede schoolfiets en hoe je daar zo lang mogelijk plezier van hebt, lees je in het artikel over schoolfietsen in de Kennisbank van de Fietsvoordeelshop.