Bijna science fiction: eerste baby geboren uit getransplanteerde baarmoeder van overleden vrouw

06.12.2018 14:00

Deze week kwam medisch vakblad The Lancet naar buiten met een baanbrekende ontwikkeling op het gebied van vruchtbaarheidsbehandelingen: vorig jaar is er voor het eerst een baby geboren uit een getransplanteerde baarmoeder van een overleden vrouw.

Het meisje werd in Brazilië geboren, nadat haar moeder, die lijdt aan het Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser Syndroom, waarbij geen baarmoeder en geen vagina aanwezig is, eerder een baarmoedertransplantatie onderging. Baarmoedertransplantaties van levende donoren worden al langer uitgevoerd en sinds 2013 zijn er elf baby’s op deze manier ter wereld gekomen. In dit geval echter ontving de moeder een baarmoeder van een overleden donor. Bij eerdere pogingen tot een dergelijke transplantatie bleek de donorbaarmoeder na transplantatie niet meer te kunnen functioneren. Echter, vijf maanden na de transplantatie begon deze vrouw te menstrueren en twee maanden daarna werd bij haar succesvol een embryo teruggeplaatst die resulteerde in een gezonde zwangerschap. 36 Weken later werd haar dochter middels een keizersnede geboren. Een doorbraak, want dit biedt hoop aan vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen over de hele wereld.

“Het feit dat deze transplantatie heeft geresulteerd in de geboorte van een gezonde baby betekent dat er goede kans is dat we een nieuwe behandelmethode voor uteriene onvruchtbaarheid hebben gevonden” aldus gynaecoloog dr. Dani Ejzenberg van de Universiteit van Saõ Paulo en dr. Wellington Andraus, transplantatiechirug. Eén op de 4500 vrouwen wordt geboren met een onderontwikkelde, of afwezige baarmoeder waardoor zij niet in staat zijn een kind te dragen. Het feit dat er door deze transplantatiemethode opeens een heleboel potentiële donoren is voor deze vrouwen ontzettend goed nieuws.

Nu gebleken is dat de baarmoeders van overleden vrouwen succesvol getransplanteerd kunnen worden, kunnen er in de toekomst veel meer vrouwen met een onvervulde kinderwens geholpen worden, niet alleen vrouwen met aangeboren baarmoederafwijkingen, maar bijvoorbeeld ook transgendervrouwen die graag een kind willen. Geen kinderen kunnen krijgen is een groot verdriet voor heel veel vrouwen en kan leiden tot een levensland gemis. Als deze vrouwen geholpen kunnen worden zonder dat daarvoor levende donoren geworven en dus geopereerd hoeven worden is dat een enorme stap voorwaarts voor heel veel wensouders. En het geluk van het ouderschap, dat gun je toch iedereen die daarnaar verlangt?

Wij vinden het ongelooflijk waar de medische wetenschap toe in staat is en hopen dan ook dat dit een belangrijke stap is in het helpen van vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen. En afgezien daarvan, is het natuurlijk ook gewoon supercool. Want een baby uit een overleden baarmoeder, dat is toch gewoon bijna science fiction?

(Bron: NY Times, The Lancet)