Cracottes, een gezond tussendoortje voor je kind of toch niet?

16.07.2020 00:10
close-up of a woman putting a cracker with cheese in her mouth

Philippine geeft haar jongste zoon (10 maanden oud) geregeld een Cracotte als tussendoortje om op te sabbelen. Hij vindt het heerlijk en knabbelt binnen tien minuten die hele cracker naar binnen. Maar nu hoorde ze laatst dat Cracottes helemaal niet zo geschikt zijn als tussendoortje voor je baby, omdat er behoorlijk veel zout in zit. Hoe zit dat nu precies?

Volgens de berekeningen van Foodwatch zijn er om aan de dagelijkse minimaal dertig gram vezels te komen, 107 Cracottes nodig. Dan heb je dus meteen 54 gram suiker, ruim veertien gram zout en een verbijsterende 2782 calorieën binnen. Deel dat voor een baby door twee (een vezelinname van ongeveer 15 gram is aanbevolen) en de hoeveelheid zout is nog steeds teveel. In een pak Cracottes zit bovendien net zoveel zout als in een zak chips. Ik probeer de zoutinname van mijn baby zoveel mogelijk te beperken en schrik dan ook behoorlijk van deze informatie. Ik bel voedingsdeskundige Natascha Smoltsak van Goodfoodadvice.nl en vraag haar hoe het zit. “Natascha, Cracottes voor een baby, is dat nou echt zo slecht?”

Lees ook: Af en toe een potje babyvoeding kan geen kwaad, toch?

Natascha legt uit: “Lastig onderwerp hè. Ik kreeg die vraag laatst ook in een consult. Eigenlijk vind ik dingen als Cracottes en soepstengels echt niet meer passen in welk voedingspatroon dan ook vanwege het witte meel erin. Maar hier kan je baby/kind natuurlijk wel lekker aan knagen. Tegelijkertijd kun je je afvragen of een tussendoortje echt zo nodig is. Maar je ziet dus dat mijn eerste gedachte niet eens over zout gaat, maar over de geraffineerde koolhydraten dus.”

Maar wat kun je dan wel geven? Natascha: “Afhankelijk van de leeftijd van het kind prefereer ik fruit, vers of gedroogd. En voor kinderen vanaf 2 jaar oud een bakje yoghurt, blokjes kaas, gekookt eitje, stukjes komkommer, avocado of een tomaatje, reepjes paprika, een broodkorst, met eventueel een beetje boter of roomkaas erop gesmeerd. Ik denk dat een broodkorst en een Cracotte elkaar qua zout niet erg veel zullen ontlopen trouwens, maar een broodkorstje (kies dan wel de volkoren variant) heeft minder geraffineerde koolhydraten en meer vezels. Ik denk trouwens wel dat een Cracotte of een soepstengel beter zijn dan een koekje, als tussendoortje dan. En een gezond voedingspatroon gaat ook over lekker eten, dat hoeft niet alleen maar functioneel te zijn. Mijn kinderen eten ook wel eens een Cracotte tussendoor, of als extraatje bij de lunch, maar wat mij betreft liever niet dagelijks.”

“Het is altijd een beetje zoeken naar balans. Wat mij betreft is het belangrijkste dat die balans doorslaat naar gezond en gevarieerd, maar ook eens iets minder gezonds past echt prima. Het ‘gevaar’ met ongezond eten is dat het altijd om meer doet vragen, het is lekker zoet of zout, en knapperig, vet, en daar willen we dus meer van. Dooreten dus. Dat pak moet leeg (denken we)! Het is vaak de combinatie van suiker en vet die uitnodigt om door te eten; chocola, M&M’s, koekjes, of juist de combinatie zout en vet, chips bijvoorbeeld. En daarom is het belangrijk om vooral basisvoedingsmiddelen te gebruiken en veel minder van die ‘door eet’ producten. Cracottes vallen wat mij betreft wel in die categorie. Ze zijn luchtig, knapperig en smaken heerlijk met werkelijk alles erop, of dat nou hartig en zoet is. Het smaakt altijd naar meer. En die geraffineerde koolhydraten verzadigen amper, waardoor je snel daarna weer trek krijgt in meer eten.”

Lees ook: De waarheid over borstvoeding en alcohol.