Die tsunami aan cadeaus (en de kinderen spelen niet eens met alles!)

23.12.2019 11:00
Die tsunami aan cadeaus (en de kinderen spelen niet eens met alles!)

Regent het bij jou thuis ook weer cadeaus? Bij Vala lijkt het wel alsof de kinderen in december niks anders doen dan pakjes uitpakken. Gezellig, maar ook een beetje overdadig. Daarom doet ze het dit jaar anders.

Laatst heb ik een inventarisatie gemaakt van het speelgoed van mijn kinderen. Ik ben er drie dagen mee bezig geweest, zoveel spullen hebben ze. Mijn huis is overgenomen door legoblokjes, losse puzzelstukjes, puntloze kleurpotloden, geamputeerde knuffels en babypoppen, uitgedroogde, versteende klei en zo kan ik nog wel even doorgaan. Iedere avond als ik de kinderen op bed heb gelegd moet ik naar de bank waden door een zee van Duplo en kinetisch zand. En de Mount Everest van speelgoed wordt steeds maar hoger. Ieder jaar in december stroomt er een nieuwe vloedgolf aan cadeaus mijn huis binnen. Als het zo doorgaat word ik binnen afzienbare tijd door de Beanie Boos, Barbies en Pokémon actiefiguren naar de zolder verbannen in mijn eigen huis, omdat ze niet genoeg lebensraum meer hebben.

Ieder jaar probeer ik de pakjesstroom enigszins in te dammen, maar zie dat maar eens voor elkaar te krijgen met een stel opa’s en oma’s die het hele jaar hun AOW opsparen om dat vervolgens stuk te slaan bij Bol.com. Hoezeer er ook beloofd wordt het dit jaar echt, heus waar, bij een of twee cadeautjes te laten, wordt er in december toch weer een complete speelgoedwinkel bij ons naar binnengebracht. En de beschamende realiteit is dat er met veel van de cadeaus eigenlijk niet eens zoveel gespeeld wordt. Veel kinderen van tegenwoordig zijn collectief verwend. Mijn kinderen hebben nu al veel meer dan ik vroeger ooit gehad heb. Omdat we het ze kunnen geven, graag wíllen geven. Maar daardoor raken ze er ook aan gewend, aan alles hebben. En vergeten ze dat dat eigenlijk niet normaal is. Dat er ook kinderen zijn die niet bedolven worden onder de cadeaus.

Het is alleen nog maar Sinterklaas geweest en mijn peuter alleen al is een stapel pakjes rijker die hoger is dan zijzelf. En nu is het alweer bijna kerstmis. Daarom heb ik besloten het dit jaar anders aan te pakken. Op de hoeveelheid cadeaus die mijn kinderen krijgen heb ik weinig invloed, die illusie heb ik inmiddels laten varen, maar op wat we ermee doen wel. Dus heb ik mijn kinderen uitgelegd dat er ook jongens en meisjes zijn die het niet zo goed hebben als zij. Wiens ouders niet zoveel geld hebben en daarom geen cadeautjes kunnen kopen. Dat die kinderen niet alleen met Sinterklaas en Kerst niks krijgen, maar zelfs niet op hun verjaardag. En dat het daarom goed is als wij wat van onze cadeaus delen, omdat wij er toch meer dan genoeg hebben. Dingen waar ze toch niet echt mee gaan spelen of die ze dubbel krijgen geven we dit jaar weg aan kinderen die het minder goed hebben dan wij. Tenslotte gaat het daar toch vooral om in december: om liefde en genegenheid.

Geven is eigenlijk veel leuker dan krijgen. Het gevoel van iemand blij maken is meer waard dan de grootste stapel cadeaus. Ik gun mijn kinderen een prachtige feestmaand en alle cadeaus van de wereld, maar dat gun ik alle kinderen. En niet alle kinderen kunnen dat zo makkelijk krijgen als die van mij. Veel kinderen van tegenwoordig mogen dan verwend zijn, ze hebben ook de grootste harten en zijn zich bewuster dan ooit van de wereld om hen heen. Een ander kind kunnen helpen vinden ze dan ook geweldig. Daar geven ze graag een Elsa-pop of een doos Lego voor op. Wil jij ook samen met je kinderen zorgen dat alle kinderen in Nederland af en toe een cadeautje krijgen? Doneer dan een cadeau aan Stichting Jarige Job, die zich inzet voor de ruim 61.000 kinderen die hun verjaardag niet kunnen vieren omdat er daarvoor te weinig geld is. Kies met je kind een cadeau uit om weg te geven en kijk op postnl.nl/mooigebaar hoe je het gratis via PostNL kunt versturen. In januari komt PostNL het cadeau dan bij je ophalen, en Stichting Jarige Job zorgt ervoor dat het bij de juiste kinderen terecht komt.

Mario, Aidan, Juliëtte, Arwen en ik wensen jullie allemaal een magische decembermaand en alvast een heel gelukkig nieuwjaar. Laten we er met z’n allen voor zorgen dat 2020 voor alle kinderen in Nederland een mooi jaar wordt. Zorgen dat ieder kind een verjaardagscadeau krijgt is wel het minste wat we kunnen doen om dat voor elkaar te krijgen.

PostNL werkt al sinds 2014 samen met Stichting Jarige Job. Deze organisatie richt zich op ruim 61.000 kinderen in Nederland die hun verjaardag niet kunnen vieren omdat hiervoor thuis te weinig geld is. In de feestmaand december, waarin de ongelijkheid qua verdeling extra zichtbaar wordt, vragen we extra aandacht voor deze groep en roepen we op een cadeau over te hebben voor een ander kind. Na de feestdagen haalt PostNL deze cadeaus gratis op en bezorgt het bij Stichting Jarige JGeen fotobeschrijving beschikbaar.ob die ervoor zorgen dat het bij de juiste kinderen terecht komt.

Hoe werkt het? Vanaf 2 januari kunnen klanten hun pakket voorzien van een gratis verzendlabel, meegeven aan de pakketbezorger die aan de deur een pakket komt bezorgen. Of ze kunnen het afgeven bij een PostNL-locatie. Kijk voor meer informatie en voorwaarden op www.postnl.nl/campagnes/mooi-gebaar/

Lees ook: De ondankbare taak die cadeautjes kopen heet: ‘Mijn kind is blij met álles