Denk om je gezondheid en blijf fietsen (ook al is de auto makkelijker met kinderen)!

fiets gezond
Het sluipt er supermakkelijk in met kinderen…voor elk wissewasje de auto pakken. Dat gehannes met twee kinderen voor en achterop of die zware bakfiets weer uit de schuur trekken. Je hebt er soms gewoon de kracht niet voor. En toch is het juist belangrijk om als moeder of vader te blijven fietsen. Je blijft er gezond en fit van!

Fiets gezondJaren geleden kwam uit wetenschappelijke onderzoek dat de lichamelijke conditie van stedelingen beter is dan die van plattelandsbewoners. De reden hiervoor? Stedelingen gebruikten veel vaker de fiets dan plattelandsbewoners omdat de afstanden in de stad veel kleiner zijn en de fiets het snelste vervoermiddel is. Als een plattelandsbewoner wil winkelen, of uit wil gaan, moet hij of zij de auto gebruiken. Een stedeling kan alles op de fiets doen. Is de fiets gezond? Ja, kunnen we dus duidelijk zeggen. En zegt ook de ANWB. Zeker vergeleken met een vervoermiddel als de bromfiets of auto. Ondertussen weten we meer en over de voordelen van fietsen voor de gezondheid worden steeds beter bekend.

De twee beste elektrische fietsen van het moment

Foto Type Onze score Prijs
1. Koga E-Inspire 2020  
is fietsen gezond 2. Batavus Finez E-Go Active Plus 2021
 

 

Fiets gezond voor je lichaam

Hieronder noemen we de gezondheidsvoordelen van fietsen:

  • Fietsen helpt bij het afvallen

Fietsen helpt je zowel meer calorieën te verbranden, als je lichaam op een hoger metabolisch niveau te brengen. De “kachel” van je lichaam komt als het ware op een hoger niveau te staan waardoor je uiteindelijk ook in rust meer calorieën verbrandt. Je lichaam gebruikt namelijk altijd energie, ook als je niets doet. Als je veel fietst, dan stijgt dat verbrandingsniveau in rust. Dus fietsen helpt zowel bij afvallen als je fietst of in de periode dat je niet fietst. Dus fietsen is zeker goed voor je. Een e-bike helpt minder bij afvallen.

  • Fiets gezond voor je longcapaciteit

Als je fietst, doet je lichaam een hoger beroep op je longcapaciteit. Dit, omdat  je veel meer en dieper ademt, en veel meer zuurstof verbruikt. Daardoor krijgt je lichaam als het ware een prikkel om je longen beter te ontwikkelen. Als gevolg daarvan wordt je longcapaciteit groter.

  • Minder kans op hart- en vaatziekten

Fietsen is ook goed voor je hart. Inspanning is goed voor je hart. Daarnaast krijgen ook je bloedvaten krijgen een betere conditie omdat je je lichaam actief gebruikt. Hart- en vaatziekten veroorzaken tienduizenden sterfgevallen per jaar. Dus door te fietsen, of een andere vorm van sport te beoefenen, kan je je leven flink verlengen en ook een stuk gezonder leven.

  • Lage belasting van je lichaam

Fietsen is een lage belasting van je lichaam. In tegenstelling tot sporten als hardlopen  belast je bij het fietsen je gewrichten nauwelijks. Bij fietsen blijf je namelijk stil op het zadel zitten, terwijl je bij hardlopen bij elke stap je ruggengraat, knieën en andere gewrichten een harde dreun geeft. Dat is de reden dat hardlopers vaker geblesseerd raken en ook vaker chronische klachten ontwikkelen. Bij fietsen heb je dan geen, of veel minder, last van.

  • Goed voor je immuunsysteem

Fietsen is ook een steun in de rug voor je immuunsysteem. Fiets je geregeld, dan word je een stuk minder snel ziek.

Fiets is gezond ook voor je geest

Een stukje fietsen geeft energie

Opmerkelijk genoeg krijg je extra energie als je beweegt, vooral bij milde inspanning zoals fietsen. Als je na een lange werkdag zo moe bent dat je niets meer kan doen, helpt het om een stukje te gaan bewegen. Daardoor krijg je meer energie voor de avond.

Een stukje fietsen laat je beter slapen

Door te bewegen slaap je beter. Dat is ook waar voor een vorm van beweging zoals fietsen. Niet alleen door de beweging maar ook omdat je door een lichte inspanning mentaal ontspant. Wil je echt ontspannen, kies dan een mooie fietsroute door het bos.

Fietsen helpt je om je beter te concentreren

Fietsen zorgt voor een betere concentratie. Dus als je je even niet kan concentreren is het slim om een rondje te gaan fietsen. Dan ben je weer helemaal bij de les en kan je er weer helemaal tegenaan.

Snellere reactietijd

Fietsen is ook een geweldige manier om je reactiesnelheid te verhogen. Bij het fietsen moet je veel sturen en goed opletten wat er in je omgeving gebeurt. Je moet ook je medeweggebruikers goed in de gaten houden. Daardoor wordt je alert en reageer je sneller.

Is elektrische fiets gezond?

Elektrische fietsen ondersteunen je bewegingen. Belangrijkste is, dat je ook bij het rijden op elektrische fietsen nog steeds beweegt. Omdat elektrische fietsen je nog steeds als het ware dwingen om te bewegen, is het rijden op een elektrische fiets nog steeds gezond. Natuurlijk is het iets gezonder om op een gewone fiets te rijden omdat je dan alle spierkracht zelf levert. Wanneer je op een elektrische fiets rijdt om gezondheidsredenen, probeer dan de ondersteuningsstand van de motor zo laag mogelijk te zetten.

elektrische fiets gezond
De elektrische fiets is gezond, als je die in plaats van de auto gebruikt.

Het voordeel van de elektrische fiets is dan weer, ook bij mensen die niet graag bewegen ,de drempel een stuk lager wordt om te gaan fietsen. Ook kan je als je een elektrische fiets berijdt meer aan, bijvoorbeeld betere hellingen, hogere snelheden en grotere afstanden. Daardoor zul je eerder de fiets pakken in plaats van de auto. Hierdoor worden ook de gezonde effecten van het fietsen groter.

Dus we kunnen in het algemeen zeggen dat elektrische fietsen zeker een positief effect hebben op je gezondheid. Wel verbrand je natuurlijk minder calorieën, dus elektrische fiets afvallen lukt minder goed. Tenzij je probeert om boven de 25 km per uur snelheid uit te komen.

 

De beste elektrische fiets
1. Koga E-Inspire 2020

Is fietsen gezonder dan wandelen?

Zowel wandelen als fietsen zijn gezond, maar over het algemeen is wandelen op een rustig tempo gezonder dan fietsen. Dus nee, is het antwoord op de vraag: is fietsen gezonder dan wandelen? Dat komt omdat ons lichaam is gebouwd op lang wandelen, niet op fietsen. Sinds we rechtop zijn gaan lopen, zijn we wandelende wezens. Daarentegen is fietsen duidelijk gezonder dan hardlopen. Fietsen belast de gewrichten namelijk minder dan hardlopen. Elektrische fietsen verminderen je energieverbruik. Dus wil je afvallen door te fietsen, schakel de trapondersteuning dan uit. Fietsen is wel veel gezonder dan autorijden. Dus als je al je korte autoritjes vervangt door fietstochten, ben je heel gezond bezig.

Hoe fiets je op de gezondste manier?

Zoals de in de tijd van de oude Grieken in Sparta wereldberoemde Griekse wijsgeer Chiloon van Sparta zei, μηδεν ἀγαν (alles met mate). Nu zonder de Spartaanse vechtersbazen natuurlijk niet bepaald bekend om het met mate hun ding doen, maar dit advies is wel wijs. In ieder geval, zeker op fietsgebied. Zolang het fietsen prettig gaat en je geen last hebt van zadelpijn en dergelijke, ben je goed bezig.

fiets gezond met fietshelm
Het grootste risico op blessures vormen valpartijen. Een fietshelm voor je kind en voor jouzelf is geen overbodige luxe.

Fietshelmen voorkomen hoofdwonden bij valpartijen

Het grootste risico met fietsen is vallen. De fietsblessure ontstaat in bijna alle gevallen omdat de fietser ten val komt. Op de spoedeisende hulp komen meestal fietsers met een breuk van de schouder of het sleutelbeen. In 25% van de gevallen is er sprake van hoofdletsel. Daarom is het heel verstandig om een fietshelm en goede beschermende kleding te dragen om een eventuele klap op te vangen. Als je kan voorkomen dat je valt, is fietsen een veilige en ontspannende sport.

Conclusie

De fiets is een gezond en milieubewust vervoermiddel dat grote bijdragen kan leveren aan je gezondheid en kwaliteit van leven. Als je autoritten vervangt door fietstochten, spaart dat niet alleen het milieu en je portemonnee, maar is dat ook goed voor je gezondheid. Dit geldt ook voor de elektrische fietsen. Dus ja: e-bikes zijn gezond. Je moet immers als je fietst op een elektrische fiets trappen om de fiets in beweging te houden. Hoewel de kans op blessures op een fiets klein is, is er wel het gevaar dat je valt. Dus koop beschermende kleding en een fietshelm voor je kinderen en voor jezelf.

Ben jij nog op zoek naar een nieuwe fiets? Fietsvoordeelshop heeft de beste modellen voor je op een rij gezet zodat jij ze eenvoudig kunt vergelijken. 

Geschreven door
More from Boyd

Kinderen en fietsen: Welke maat kinderfiets is juist voor mijn kind?

Ben je op zoek naar een fiets voor je kleine, maar weet...
Lees verder