Deze 5 dingen erven kinderen van hun vader

Deze 5 dingen erven kinderen van hun vader
Erfelijkheid blijft een bijzonder iets. Iedere ouder zoekt wel naar dingen van zichzelf in een kind, en er wordt constant onderzoek gedaan naar nieuwe erfelijke factoren. Wat blijkt? De volgende vijf dingen hebben te maken met papa’s kant. 

1. Hart voor de zaak
‘Zonen kunnen van hun vader een gen erven dat het risico op hart- en vaatziekten met 50% vergroot,’ zegt arts Jen Stagg. Dit gen zorgt ervoor dat je lijf minder goed kan omgaan met ontstekingen in de vaten, waardoor deze eerder dicht gaan zitten. Hierdoor vermindert de toevoer van bloed (en dus zuurstof) naar het hart. Uit onderzoek blijkt dat hart- en vaatziekten vaak genetisch bepaald zijn, en van vader op zoon worden doorgegeven.

2. Mentale gezondheid
Alletwee de ouders kunnen mentale aandoeningen doorgeven aan hun kinderen, maar uit onderzoek blijkt dat bepaalde aandoeningen vaker worden doorgegeven van de vader op de zoon wanneer de vader wat ouder is. Vooral kinderen van vaders met schizofrenie of ADHD lopen een groter risico deze aandoeningen te erven wanneer hun vader al ouders is wanneer hij ze verwekt.

Voor de duidelijkheid: moeders kunnen deze aandoeningen net zo goed doorgeven aan hun kinderen, maar de reden dat oudere vaders een groter risico op het doorgeven van de aandoeningen hebben heeft een interessante reden. Recentelijk is namelijk ontdekt dat vaders vier keer meer kans hebben op nieuwe mutaties in hun DNA, omdat ze hun leven lang nieuw sperma blijven aanmaken. In tegenstelling tot moeders, die al hun eitjes al sinds hun geboorte hebben.

3. Papa’s lach
Tandgrootte, het formaat van de kaak en de vorm van je tanden zijn allemaal genetisch bepaald, en kinderen kunnen deze karakteristieken van beide ouders erven volgens het American Journal of Physical Anthropology. Echter blijkt de kans groter dat kinderen deze kenmerken van hun vader erven. Waarschijnlijk heeft dit te maken met genetische dominantie, waarbij de genen van de vader die van de moeder als het ware overrulen.

4. De waarheid over infertiliteit
Vaders die te maken hebben met verminderde vruchtbaarheid kunnen met behulp van IVF toch een kind verwekken. Uit onderzoek dat werd gepubliceerd in Human Reproduction blijkt echter dat het mogelijk is dat ze op deze manier hun probleem genetisch doorgeven aan hun zonen. Recent gepubliceerde cijfers uit een onderzoek naar mannen die kinderen verwekten via ICSI (intracytoplasmatische sperma-injectie) blijkt dat fertiliteit bij mannen erfelijk bepaald is.

5. Jongen of meisje?
Of de baby een jongen of een meisje wordt, wordt bepaald door de vader. Zoals je je misschien zal herinneren van biologie wordt het geslacht bepaald door een X chromosoom, en een Y chromosoon. Vrouwen hebben enkel X chromosomen, en zaadcellen van mannen heb 50/50 X en Y chromosomen. Twee X chromosomen leveren een meisje op, en XY zorgt voor een jongen.

Wat blijkt nu: wetenschappers kunnen kijken naar de stamboom en een behoorlijk goede inschatting maken of de vader een meisje of een jongen zal verwekken. De hypothese van deze onderzoekers is dat er een nog onontdekt gen is wat bepaald hoeveel X en hoeveel Y chromosomen er in het sperma van de man zitten.

Bron: Healthy Way

LEES OOK: Uit onderzoek blijkt: Dit zijn de beste (en slechtste) landen om zwanger te zijn

 

Geschreven door
More from Sanne Mulder

Vliegmaatschappij raakt 12 dagen(!) aan gekolfde melk kwijt

De Amerikaanse moeder Kimberly West zit in het leger, en moest voor...
Lees verder