12 Knullige dingen die ik deed in mijn eerste jaar als moeder

12 Knullige dingen die ik deed in mijn eerste jaar als moeder
Je baby als een zak aardappelen vasthouden, de luier een beetje slordig omdoen, dat soort knulligheden hebben we allemaal weleens. Maar Franke ging even tellen en kwam op wel meer uit dan twee domme dingen…

Lees ook: Hilarisch domme zwangerschapstest reclame gaat viraal.

Eigenlijk is het best gek, hè? Dat je niet eerst je theorie-examen hoeft af te leggen om moeder te mogen zijn. Voor alles heb je een diploma nodig en minstens 10.000 uur oefenen, van autorijden, tot studeren tot een baan sjeffen, maar dat moederschap mag je zomaar uitoefenen zonder enige ervaring. En dan gaan er, ai ai ai, soms weleens dingen fout (ssstt!!! Niet verder vertellen, hoor!)

Deze domme dingen deed ik, bijvoorbeeld:

 1. De verkeerde hoeveelheid schepjes melk in het flesje
  Hiervan gaf ik mijn slaapdelirium de schuld. Ik kreeg het gewoon echt niet onder de knie, dat schepjes tellen. Wat een hogere wiskunde! Ben op een gegeven moment maar hardop gaan tellen om het goed te doen: één, twee, zes… (Kak! En opnieuw!)
 2. Al-tijd één item vergeten
  Stond ik met veel discipline die luiertas te vullen, vergat ik op de een of andere manier al-tijd wat. Ook als manlief inpakte en ik inspecteerde. Of geen slabbeltje bij ons, of speentje vergeten, of de lavendelgeurende luierzakjes. Alsof er een soort vloek op rustte, ofzo. Of het was die verdomde slaapdelirium weer.
 3. Nog effe over dat slaapgebrek: middagdutjes skippen
  Ook niet slim. Want daardoor liep ik onnodige slaapschade op. Maar ja. Even facebooken moest ook gebeuren. Wilde natuurlijk wél weten wat er gebeurde in de wereld.
 4. Meteen mijn zwangerschapskleren de deur uitdoen
  Ik wilde ze gewoon niet meer dragen, dus deed ik ze in een zak en gaf ze aan een zwangere vriendin. Ik paste wel weer in mijn oude kleren, dacht ik. Dom dom, want de maanden erna liep ik voor lul in die ene broek die ik toevallig wél aankon (omdat het een afgeragde joggingbroek van mijn man was).
 5. Met de baby te fris gekleed naar buiten
  Krij-sen dat mijn Pollewopje deed toen we voor het eerst naar buiten gingen! Het was 13 januari, steenkoud, en Pollewopje was nog maar net uit mijn buik. Not amused was ze, en in de bozigheid schopte ze heur dekentje van zich af. Toen krijste ze nog harder. We waren zo getraumatiseerd door deze actie, dat we pas zes maanden later, toen het buiten 27 graden was, weer met haar in de kar naar buiten durfden.
 6. Een mutsje op zetten bij de baby in de draagzak
  Want toch wel koud buiten, en geleerd van dat kinderwagen-trauma. Maar een draagzak is iets anders dan een kinderwagen. Dus toen kon ik een kwartier later een doorweekte baby uit de draagzak vissen.
 7. De was vergeten in de wasmachine
  En dan twee dagen later dus dat wasje wéér moeten draaien. Gaat er niet beter op ruiken hoor, die was. Blegh!
 8. In slaap vallen tijdens de vergadering
  Nou ja, niet met snurken en kwijlen enzo, maar wel een beetje knikkebollen. Mijn baas vond het nog begrijpelijk ook, en zei er niets van, maar mán: ik werd me toch een partijtje glazig wakker van die power nap. Hele dag wattebollen in mijn kop.
 9. Met stapels luiers slepen omdat ze in de aanbieding zijn
  Want van aanbiedingen word ik dus heel inhalig. Dan trekt er een waas voor mijn ogen en sla ik dik in. Maar ja, iemand had me best in de eerste week mogen uitleggen dat online ook vaak goede aanbiedingen te vinden zijn en dan krijg je alles nog thuisbezorgd ook. Veel handiger, dan al dat gesleep en je baby bedelven onder de pakken P%##$ers.
 10. Zestien koppen koffie drinken om wakker te blijven
  Misselijk word je daarvan! En je hart gaat er ook nogal van stuiteren. Maar ja, voordeel van deze knulligheid was ook dat ik te misselijk was om te eten. Ergo: binnen een paar maanden paste ik, kotsmisselijk, dat wel, weer in mijn oude broeken – ook al waren die inmiddels hopeloos uit de mode…
 11. Zonder extra eten in de auto Pollewopje ophalen van de crèche na werk
  En dan in een dikke file terechtkomen. Heur longen uit dat kleine lijfje gekrijst. Na twintig minuten zat er zoveel adrenaline in mijn lichaam, dat ik iemand met mijn blote handen had kunnen vermoorden. Toen deed ik iets Heel Erg Verbodens: ik draaide de vluchtstrook op en reed 4 kilometer fileloos over de Ring Amsterdam. Nogmaals: niet verder vertellen!
 12. Denken na een hele nacht slapen: we gaan lekker wandelen
  Met Pollewopje, heerlijk ochtendwandelingetje doen. Man, wat ben ik uitgerust! Om er na twee straten achter te komen dat het geen ochtend is, maar midden in de nacht. De donkerte had dat al een beetje weg kunnen geven, maar deze werd pas ingekopt door de nachtbus die voorbij kwam razen. Oh. Prima!Voor de rest had ik alles kakstrak op orde en hierna maakte ik nooitniemermeer een foutje, als het aankomt op het moederschap. Alleen dat eerste jaar. Dat eerste jaar…

Lees ook: 12x Waarom het écht een slecht idee is om een kater te hebben als je kinderen hebt.

Nog meer lezen van Franke? Volg haar dan op Instagram.

Lees ook
Geschreven door
More from Franke van Hoeven

19 dingen die ik heel stom vond, maar sinds ik moeder ben ge-wel-dig!

Dingen die je eerst stom/lelijk/burgerlijk vond, zijn nu helemaal de bom. Heeft...
Lees verder