15 dingen die niemand je vertelt voordat je kinderen krijgt

Een recente post op het Amerikaanse forum Quora vroeg ouders wat niemand hen had verteld voordat ze kinderen kregen, maar die ze wel graag hadden willen weten. Hier zijn een paar van de beste antwoorden die mensen gaven. 

1. Dat terwijl je kinderen opgroeien, je het kind gaat missen dat ze ooit waren.

Waar is die 3-jarige peuter gebleven die zo schattig ronddanste? Waar is die 10-jarige die urenlang boeken kon lezen in het hoekje van de bank? Waar is die 14-jarige die zo grappig over school kon vertellen? Kinderen veranderen zo erg terwijl ze opgroeien, dat je ze kan ‘missen’, terwijl ze er gewoon nog zijn.

2. Soms is het lastig om te onthouden dat je het kind opvoedt dat je hebt, en niet het kind dat je zelf was.

Als ouder is het onmogelijk om sommige situaties niet te vergelijken met hoe het vroeger bij jou thuis ging. Maar als je het zelf inziet, en je realiseert dat je zelf ook ooit jong bent geweest, komt het wel goed.

3. Soms is het ouderschap best wel saai.

Het zijn nou eenmaal niet alleen maar hoogte- en dieptepunten, ouderschap is ook heel veel gewoonheid. Veters strikken, luiers verschonen, elke dag eten maken, in bad doen en 500 x hetzelfde liedje zingen. Je doet het allemaal met liefde, maar het is niet altijd even spannend.

4. Leven met een peuter is te vergelijken met een heel rommelige, blowende huisgenoot.

Je kunt het uitstekend met elkaar vinden, maar soms vraag je je wel af wanneer die rommelige dude een keer stopt met de koelkast leegeten op jouw kosten, en een keertje een baan gaat zoeken.

5. Dat ‘goed ouderschap’ niet iets is wat vanzelf gaat

Een goede ouder wordt je door research te doen, hard te werken en na te denken over je eigen gedrag. Je bent niet vanaf dag 1 al een superouder. Dat word je terwijl je het doet.

6. Dat het soms best lastig is om ‘te slapen wanneer de baby slaapt.’

Soms worden ze vijf minuten later alweer wakker, en soms drie uur later. Daar kan je heel moeilijk op anticiperen.

7. Slaapgebrek kan serieuze gevolgen hebben

Slaapgebrek tast je humeur en je immuunsysteem aan, en test je relatie op een heel nieuw niveau. Het heeft effect op je werk, op je sociale relaties. Dit onderschatten mensen zonder kinderen echt heel erg.

8. Je kan niet genoeg geduld hebben

Met kinderen duurt alles lang. Je moet alles 300 keer vragen. En schreeuwen helpt niet (oké, soms).

9. Als je kinderen krijgt leer je de lat lager te leggen

Misschien had je eerst altijd een opgeruimd huis, een lege wasmand en een accuraat bijgehouden sociaal leven. Als je kinderen krijgt leer je dit snel genoeg los te laten. Er zal geknoeid worden, er zal troep gemaakt worden. Wen er maar aan.

10. Het is onmogelijk om van tevoren te weten wat voor een kind je gaat krijgen

Zelfs baby’s kunnen al extreem verschillende karakters hebben. Sommige zijn huilerig, andere nieuwsgierig. Sommige slapen vanaf de eerste nacht door, anderen slapen het eerste jaar amper. Je kan het van tevoren gewoon echt niet weten. Het advies wat je van andere mensen krijgt hoeft dus ook helemaal niet van toepassing te zijn op jouw kind.

11. Je gaat emoties ervaren op een heel nieuw niveau

Als je kinderen krijgt, krijg je te maken met gevoelens die je je daarvoor niet eens kon voorstellen. Zowel positief als negatief. De gevoelens van moeheid, stress, frustratie, boosheid en puur geluk die kinderen teweeg kunnen brengen kun je je van tevoren niet voorstellen.

12. Het kan dat je kind qua karakter een bijna exacte kopie wordt van je partner, en helemaal niet zo op jou lijkt

Het is dat je zelf bij de bevalling was, anders zou je je afvragen of jij eigenlijk wel onderdeel was van de productie van dit kind.

13. Het is belangrijk om je kinderen vragen te stellen, en daadwerkelijk te luisteren naar hun antwoorden

Vooral als je kinderen jong zijn, zijn hun verhalen niet altijd even interessant. Toch is het belangrijk jezelf aan te leren goed naar je kinderen te blijven luisteren, en altijd aandachtig te blijven. Dit zorgt ervoor dat ze naar je toe blijven komen als ze ergens mee zitten, ook als ze ouder zijn.

14. Je leert in de toekomst kijken

Als ouder zie je een ongeluk al ver voordat het gebeurt. Je vermogen om een situatie in te schatten wordt razendsnel. Gelukkig kan je het hierdoor meestal ook voorkomen.

15. Je slaapt nooit meer zo rustig als daarvoor

Zelfs als je kinderen groot zijn, en ‘s nachts niet meer wakker worden, slaap je nooit meer zo diep en onbezorgd als toen je nog geen kinderen had.

Bron: Buzzfeed

lees ook: 14 leugens die je vertelt als nog niemand mag weten dat je zwanger bent

 

 

 

Geschreven door
More from Sanne Mulder

Filmpje: Dingen die sowieso gaan gebeuren tijdens je bevalling

Hoe goed je je ook hebt voorbereid, een bevalling loopt altijd anders...
Lees verder