21 Dingen die stiefmoeders herkennen

29.05.2017 05:00
21 Dingen die stiefmoeders herkennen

Het stiefmoederschap betekent pieken en diepe dalen en is voor iedereen anders. Stiefmoeder Sanne, moeder van een koningskoppeltje van 7 en 3 en stiefmoeder van 2 pubers, noteerde 21 punten die alle stiefmoeders zullen herkennen.

1.‘ Bij mama mag het wel!’
Een ontbijt met limonade, brood met ei en knoflooksaus.. Elke zaterdagochtend weer. Jongens, dit kan echt niet, durfde ik na een half jaar in beeld te zijn pas uit te spreken. ‘Waarom niet’, verzuchtte de oudste en sprak voor het eerst (en zeker niet voor het laatst) de legendarische woorden: ‘Bij mama mag het wel!’

Lees ook: Waarom een samengesteld gezin niet altijd gedoemd is te mislukken.

2. Intimiderend: de ex
Geen enkele ex is leuk, maar al helemaal niet als je er de komende tientallen jaren mee te dealen hebt. Jouw man is voor het leven ook verbonden met een andere vrouw. Soms is dat pittig. En al helemaal als ze 1 meter 85 is, blond, slank, dominant, bijdehand, rijk en voorzien van een grote set borsten . Want let’s be honest, daar kijken we toch allemaal wel naar.

3. Wisselende regels
Jij opgevoed met de drie ouderwetse R-en. En de moeder van je stiefkinderen niet? Of juist andersom? De wisselende regels brengen soms ruzie en verwarring met zich mee. Zowel voor het kind als voor jou.

4. Niet in beeld
‘Weet je nog pap, toen ik zo ziek was op vakantie in Frankrijk? Toen we daar met mama waren en ik lek geprikt werd door muggen? Ik was helemaal opgezwollen en moest naar het ziekenhuis. Naar dat gesprek kan je alleen maar luisteren en verder niks aan toevoegen. Toen was jij namelijk nog niet in beeld.

5. De leuke stiefmoeder zijn
Een knipoog naar je stiefkind, ik regel het wel voor je. Geef ‘m nou gewoon 20 euro en dan gaat ‘ie met de tram. Hij gedraagt zich heus wel. Knarsentandend geeft zijn vader toe. Stiefkind en jij wisselen een blik van verstandhouding uit, hij knuffelt je en rent huppelend de deur uit.

6. Een pact vormen
Komt ie weer aan hoor: hun vader met een plank hout, gevonden bij het grofvuil. Jullie tikken elkaar aan, trekken een gekke bek naar elkaar en dan lachen jullie. Even samen de draak steken met papa. Papa vindt het niet heel leuk, jullie piesen in je broek van het lachen.

7. Je verlies pakken
Mama is leading. Altijd. Zie jij het anders? Dat is dan soms jammer voor je. Je verlies pakken, even ademhalen en door… want ook al zijn de kinderen 50/50 bij jou, wat mama zegt en vindt telt voor de kinderen toch echt het zwaarst mee.

8. Overcompenseren
Zo hard je best willen doen, want het is al zo zielig dat papa en mama niet meer samen zijn. Dus alles doen om ze tevreden te stellen, te verwennen en een extra knuffel te geven.

9. Zo hoort het te zijn
Als je zelf ook samen kinderen hebt en de stiefkinderen zijn bij hun moeder denk je: zo hoort het eigenlijk te zijn., mijn eigen gezin samen. En je soms stiekem ook nog eens schuldig voelen dat je dat denkt.

10. Geen privé leven meer
Er wordt gekletst door de kinderen, ook bij mama. En ja ook over jou. That sucks. Voelt als een inbreuk op je privacy. Helemaal als je er later op aangesproken wordt. Dan kan je wel door de grond zakken. Wat moeten ze aan de andere kant wel niet van je denken?

11. Het ligt altijd bij mama
Die ene leuke trui die jij kocht voor je stiefkind. Speciaal voor de kerstdagen. Helaas hij is nergens te vinden in huis. Ligt hij dan soms bij mama? Ja hoor… En niet alleen dat, ook Ipads, boeken, telefoons, snoertjes, de hele flikkerse bende. Het ligt altijd nog bij mama!

12. Met wie kan ik dit delen?
Bij wie klop jij aan voor raad en daad? Vriendinnen, zussen, je eigen moeder. Iedereen heeft raad, daad en een oordeel. Het probleem: niemand zit in jouw situatie. Wel fijn om een klankbord te hebben, maar verdomme wat kan je je soms eenzaam en onbegrepen voelen als stiefmoeder.

13. Gemeenschappelijke deler
Hun papa. Jouw vent. Dat is wat jullie bindt. Of je het nu leuk vindt of niet. Dat is de man waar jullie allen zo zielsveel van houden.

14. Omschakelen
De wisseldag is voor iedereen altijd een tandje bij. Voor je eigen kinderen, voor je stiefkinderen en voor jezelf. Je erop instellen en je schrap zetten, er eigenlijk helemaal geen zin in hebben, en maar gewoon gaan.

15. Double the love
Komt ‘ie aan hoor, met een bosje bloemen, nog voor moederdag. Helemaal zelf gekocht, omdat hij zondag bij zijn moeder was en dus niet hier. Dat soort dingen gebeuren het meest als je het niet verwacht. Loslaten en van genieten.

16. Vakanties en feestdagen
Waren ze met oud en nieuw nu bij hun moeder? En met Pasen? En die ene studiedag? De zomervakantie? Wie had ook alweer dit jaar het eerste deel? Het blijft altijd een geregel.

17. Broer- en zussenliefde
Want ook al zijn je stiefkinderen niet van jou, via jouw eigen kinderen zijn ze toch by blood verbonden. En het kan ook zo mooi zijn om ze met elkaar te zien spelen, stoeien of knuffelen.

18. Het even niet meer zien
Ruzie en onbegrip. Door het idee dat je hier nog jaren mee te maken hebt zie je het soms gewoon even niet meer. De wanhoop voert dan de boventoon. Waarom ben je hier in godsnaam aan begonnen?

19. Drukte en energieslurper
Helemaal met een groot gezin en helemaal tijdens het avondeten. De één wil een verhaal over school kwijt, de ander lust het eten niet en de volgende huilt omdat ie al klaar is met eten en niet van tafel af mag. Om nog maar te zwijgen van alle huishoudelijke taken (wassen, koken, huiswerk, opruimen, plees boenen). No wonder dat je soms gewoon om half tien uitgeteld in bed alleen maar wil Netflixen!

20. Je punt maken
Vaders, moeders, stiefmoeders, stiefvaders, halfbroertjes en –zusjes. Iedereen wil wat. Iedereen heeft wat te zeggen. Soms kom je er gewoon niet bovenuit als je je punt wil maken.

21. Vereerd
Je toch stiekem even vereerd voelen als er ruzie is aan de andere kant en het stiefkind zegt bij jullie te willen komen wonen. Toch jezelf even op de schouder willen slaan en bedenken dat het bij jullie blijkbaar zo slecht niet is.

Allerbelangrijkst maar ook aller- allermoeilijkst! Je ego opzij zetten voor een ander. Er zijn er maar weinig die dat kunnen, maar zeker een vereiste voor een stiefmoeder. Respect dames, jullie zijn allemaal heldinnen!

Lees ook: Waarom de gescheiden vader een held is en de gescheiden moeder een slet.