Een baby kost geld, veel geld! 7 Dingen waar je echt veel op kunt besparen

17.08.2019 05:00

Een baby kost geld. Veel geld. Het is ongelooflijk hoeveel zo’n klein wezentje in verhouding nodig heeft (en hoe kort je de meeste van die dingen dan vervolgens gebruikt). Natuurlijk wil iedere moeder het beste voor haar baby. Natuurlijk zijn al die spulletjes ook vaak überschattig. Maar besparen kan makkelijk!

LEES OOK: 12 Soorten kraamvisite die je echt niet wilt ontvangen.

1. De babykamer, ook wel babypaleis…
Voor een complete babykamer is het totaal niet moeilijk om zo de 2000 euro aan te tikken. Meubeltjes zijn duur, je wilt nieuwe gordijnen, een mooie hypoallergene vloer, dat geweldige veel te dure behang… Kassa! Wees creatief! Voor mijn eerste was het duurste in de babykamer een muursticker van 150 euro, daarna kwam de retro commode van marktplaats met een nieuw verfje voor 125. De rest was allemaal habbekrats of gratis en écht, ik had het leuk, hip voor elkaar en kreeg veel complimenten. Begin met onderzoeken wat er nog aan familiestukken rondzwerven. Mijn baby’s sliepen in hetzelfde ledikant als ik, hoe gaaf is dat! Misschien alleen niet volgens de moderne veiligheidsnormen, maar hé al mijn broers, zus, neefjes en nichtjes overleefden dat ook. Snuffel internet en de kringloop af, vul dit aan met een paar toffe accessoires uit die hippe babywinkel en je creëert je eigen originele supertrendy babykamer!

2. Stoeltjes in de breedste zin van het woord
Fietsstoeltje, wipstoeltje, autostoeltje, badstoeltje, kinderstoel. Alles kan tweedehands, via vrienden/kennissen (je kunt bijna alle hoezen wassen, of pimpen) óf vraag een van deze stoeltjes cadeau aan de opa’s en oma’s, die willen vaak toch graag dieper in de buidel tasten voor hun (eerste) kleinkind. Je kraamvisite om cadeaubonnen vragen klinkt misschien saai, maar vaak vinden mensen het ook prettig om iets te geven waar je écht wat aan hebt.

3. De kinderwagen, in verhouding de aanschaf van een Porsche
Gruwel, wat schrok ik toen ik me bij mijn eerste daarop ging oriënteren. Wat was er véél en wat was het dúúr! Ook daarbij tik je met gemak de 1200 euro aan als je je best doet. Op Marktplaats zijn écht goede wagens te vinden. Daarnaast zijn voor veel merken losse onderdelen en accessoires te koop, dus een nieuwe kap, of voetenzak erop in toffe print en je bent helemaal up to date! Mijn eerste wagen kreeg ik van mijn schoonouders, die hem met rentepunten van de bank betaalden, scheelde 400 euro. Voor mijn laatste nakomer-bonusbaby heb ik een wagen te leen van mijn nicht. 9 jaar oud en dikke prima!! (nb. De man van een vriendin investeerde in een veel te dure wagen waar hij mee kon hardlopen. (Je weet al wat ik nu ga zeggen…)

4. Een box
Veredelde kooi, maar onmisbaar (al is het alleen maar die eerste weken om alle cadeautjes in op te slaan). Serieus, voor minder dan 50 euro heb je op Marktplaats een prima box in iedere maat en kleur die je wenst. En echt, die kleine beschadigingen zitten er bij een nieuwe box ook binnen een maand op! Ieder kind zet namelijk zijn tandjes erin. Mooi boxkleed erin en klaar!

5. Speelgoed
Koningsdag is hét moment om te scoren! Voor 50 cent een loopautootje (normaal al snel minstens 30 euro). Vooral plastic en houten spul is vaak gewoon als nieuw en met een sopje zo helemaal hygiënisch voor jouw schatje. Ik heb één uitzondering, zelf vind ik knuffels van anderen geen fris idee. Ooit kreeg mijn dochter tijdens een weekendje weg van oma een knuffelpoes van de kringloop. Brrr. Getsie. Je snapt, het is nu haar lievelingsknuffel en onder invloed van mama is zijn liefkozende naam: vieze kringlooppoes.

6. Kleertjes
Natuurlijk ga je zelf helemaal los in het kopen van kleertje die eerste maanden. Lekker doen! Als je eenmaal iets verder bent en echt in gaat zien hoe kort ze dingen dragen en hoe duur sommige dingen dan eigenlijk zijn: kinderkledingbeurzen en sample sales van merkkleding (google vraag rond bij vriendinnen en je vindt ze!). Ik koop al jaren niks meer voor de nieuwprijs sinds ik weet hoeveel marge daarop zit. Mijn kinderen lopen er écht leuk en trendy bij, al zeg ik het zelf.

7. Luiers
Voor iets waar je er gemiddeld zes van per dag weggooit, zijn luiers een duur product. Tenzij je je net als onze moeders en oma’s je knokkels kaal wilt schrobben op katoenen exemplaren, zal je hier gewoon voor moeten dokken. Je kunt natuurlijk wel maximaal proberen te besparen. Er zijn heel goede B-merken op de markt, waar veel kinderen het prima zonder uitslag en lekken in doen en waarmee je veel geld bespaart. Ikzelf gaf uiteindelijk toch vaak de voorkeur aan een A-merk. Let in dat geval vooral goed op de aanbiedingen! Deze merken altijd wel ergens in een 2=1 actie. Ook zijn online bij grote webwinkels maandboxen te bestellen, wat ook een flinke duit kan schelen. Zorg voor een goede en goedkope stash, zo grijp je nooit te duur of mis!

LEES OOK: 10 Dingen die je kunt doen om een nieuwe moeder enorm te helpen.