Een baby van een ander op social media zetten? Doe maar niet!

01.10.2022 18:00

Een pasgeboren baby op Facebook. Leuk hoor, maar misschien moet je het maar niet doen als het niet jouw baby is. Want dat vinden sommige ouders echt totaal niet leuk, als zij hun goed beschermde kroost opeens bij derden voorbij zien komen.

Laatst kreeg een vriendin van mij haar eerste kind. Ik wist zo ongeveer wanneer het geboren zou worden, maar niet op de datum nauwkeurig. Bovendien zijn we ook geen vriendinnen die elkaar wekelijks spreken, dus het was afwachten. Ik zou vast een appje krijgen of ik zou het op Facebook zien. Dat laatste gebeurde: ik zag een foto van haar pasgeboren dochter voorbij komen op Facebook. Maar niet mijn vriendin of haar man had ‘m geplaatst, maar de broer van mijn vriendin. Eerst dacht ik nog: ze hadden zeker geen tijd om het zelf te doen, maar later dacht ik: nee, dit is vast gebeurd bij het eerste bezoek van broer aan zijn zus en haar nieuwe baby en voor hij het wist had ie een foto geplaatst. Haar kennende zou ze dit namelijk echt zelf willen doen. De volgende dag kreeg ik een appje dat de baby was geboren. En een week later postten zowel mijn vriendin als haar man de eerste officiële foto van hun baby op Instagram en Facebook.

Lees ook: Haha! Ellen Degeneres becijfert de baby’s van haar collega’s

Toen ik twee weken later op kraambezoek ging bij mijn vriendin en vertelde dat ik via het Facebookbericht van haar broer vernomen had dat ze bevallen was, ontvlamde ze in woede. Het was he-le-maal niet de bedoeling geweest dat haar broer dat zou doen. Zij en haar man hadden juist afgesproken dat ze niet meteen aan de hele wereld wilden laten weten dat hun dochter was geboren omdat ze nog even in hun coconnetje wilden blijven zitten en broerlief had daar (argeloos) een einde aan gemaakt. Zijn zus had hem dat ook wel duidelijk gemaakt, vertelde ze.

Nu las ik een artikel op Mashable en daarin stonden wat regels beschreven die je zou kunnen gebruiken als je twijfels hebt hoe om te gaan met posten over een pasgeboren baby op social media. Volgens mij is het artikel een schot in de roos, aangezien deze relatief nieuwe manier van communiceren nog weinig codes lijkt te kennen. Zo kunnen we voorkomen dat er misverstanden ontstaan!

  1. Zet niets op social media als de ouders nog niets geplaatst hebben (of vraag anders eerst hun toestemming)
    Of het nu gaat om de aankondiging dat iemand op het punt van bevallen staat of om de allereerste foto die jij hebt gemaakt, omdat jij al een uur na de bevalling naar de baby mocht komen kijken…Je kunt de beste vriend van het nieuwbakken ouderstel zijn, maar je kunt er niet vanuit gaan dat zij het allemaal maar oké vinden. Enerzijds vertel jij de wereld HUN grote nieuws, anderszijds weet je niet of zij uberhaupt willen gaan posten over hun baby. Mensen kunnen ineens heel beschermend worden als ze een kind krijgen en ik ken aardig wat jonge ouders die geen foto’s willen posten met hun kind erop, omdat ze de privacy van hun kind willen beschermen.
  2. Tip voor ouders onderling: bespreek wat je wel en niet acceptabel vindt rondom bevalling en geboorte op de sociale kanalen.
    Ja, het lijkt een beetje triviaal om het hierover te hebben, terwijl je het ook over namen en wiegjes en commodes kunt hebben, maar als je erachter komt dat je man als een soort Robbie Williams over de bevalling heeft getweet terwijl jij lag te puffen met je benen wijd, ben je toch niet heel blij, of wel! Heb het erover. Wat is acceptabel en wat niet?
  3. Like, comment, maar deel geen prachtige, eerste baby met ouders-foto op je eigen tijdlijn
    Eindelijk is ie daar: die eerste foto van de baby waar je vrienden al die maanden verwachtingsvol naar uitkeken. Je mag liken, je mag zeggen dat het een prachtig kind is, maar delen…nee, dat slaat nergens op. Waarom zou je de baby van iemand anders aan jouw vrienden laten zien? Mensen die deze baby misschien niet eens kennen. Je bent blij voor je vrienden? Stuur ze een ouderwets kaartje! Nog steeds leuk!
  4. Bij twijfel…app of sms direct naar de jonge ouders
    Mocht je toch via de Facebook van een derde partij lezen dat de baby is geboren, zet dan niet onder dat bericht je felicitaties, maar wacht even een dagje tot de ouders zelf iets laten horen of app of sms je blijdschap aan hen. Het is persoonlijker en mocht het niet de bedoeling zijn dat die ene foto door die derde partij al geplaatst was, dan heb jij je in ieder geval van die crisis onttrokken.
  5. Op kraambezoek: neem geen foto’s zonder het te vragen en zet ze al helemaal niet op social media zonder toestemming
    Baby’s (en sowieso kinderen van anderen) zijn een precaire aangelegenheid als we het hebben over fotografie. Op de kinderopvang doen ze al moeilijk over foto’s maken van kinderen en moeten alle ouders toestemming geven…Het is misschien niet zo handig als jij meteen je camera trekt als een kind net uit zijn ei is gekropen. En al helemaal niet om de baby meteen op Facebook te smijten. Behalve als de ouders het expliciet leuk vinden dat je dat doet natuurlijk.

Lees ook: Waarom het leuk is het geslacht van je baby geheim te houden tot de geboorte