12 redenen waarom de eerste vakantiedag de hel is

17.07.2019 05:00

Heerlijk hoor, vakantie met kinderen. Behalve de eerste dag. De eerste vakantiedag is ronduit de hel.

Lees ook: Waarom op vakantie gaan met kleine kinderen nooit helemaal relaxed is

 1. Omdat je qua slapen weer een pasgeboren baby hebt.
 2. Omdat ALLES kwijt is. En je kamer binnen twee minuten schuil gaat onder tien kilo kleren.
 3. Omdat reizen met zelfs de allerbraafste kinderen een zesdubbele workout is, of je nou gaat vliegen of met de auto of met de trein of fietsend of kruipend.
 4. Omdat je kind denkt dat buiten de landsgrenzen ineens geen regels gelden en je dus opvoedtechnisch van voren af aan kan beginnen.
 5. Omdat zelfs het meest kindvriendelijke resort natuurlijk niet kindproof genoeg is voor jouw junioren en er derhalve de hele tijd geanticipeerd dient worden als je kind de minibar leegtrekt, het bed als trampoline gebruikt en andere vakantiegangers de stuipen op het lijf jaagt door spullen uit de kamer de gang op te keilen.
 6. Omdat gewenning een langzaam proces is en daardoor zee, zwembad, eten, kamer, anderen mensen en alles wat niet exact hetzelfde is als thuis de eerste dag met veel argwaan bekeken moet worden.
 7. Omdat proefondervindelijk is vastgesteld dat kinderen op vakantie 800% vaker opgetild wensen te worden, vaak recht evenredig aan de temperatuur: hoe warmer, hoe vaker.
 8. Omdat geen enkel stuk speelgoed ineens goed genoeg is, behalve het speelgoed waar het kind naast je mee zit te spelen, en je ten koste van een enorme woede-aanval moet gaan uitleggen dat speelgoed geen algemeen bezit is en niet zomaar uit de handjes van een ander kind getrokken kan worden.
 9. Omdat vermoeide kinderen thuis al niet te doen zijn, maar op de eerste vakantiedag nog een graadje of zestien mauweriger, zeurderig en jankeriger lijken te worden.
 10. Omdat besluiteloosheid een typische eerste vakantiedag-ziekte is en je daarom heen en weer blijft pendelen tussen strand, speeltuin, zwembad met een chagrijnig kind.
 11. Omdat je jezelf af en toe toestaat om te denken aan hoe vakanties er in een prekindertijdperk ook alweer uitzagen en het verschil op zo’n eerste dag zeg maar het grootste is.
 12. Omdat je vakantie nog heel lang duurt en je je een klein beetje afvraagt hoe je dat gaat overleven (gelukkig is dit alleen op dag 1, daarna wordt het leuk, echt).

Lees ook: Zés weken vakantie? Kan dat niet wat korter?