Emmy verstuurt ontroerende brief aan gynaecoloog die abortus suggereerde

Dit is Emmy, het dochtertje van Courtney Baker. Ze doet een brief op de post aan de dokter die vond dat haar moeder een abortus zou moeten laten plegen. Deze dokter was van mening dat zowel Emmy’s als Courtney’s levenskwaliteit verschrikkelijk zou zijn.

Lees ook: Super mooi: vader fotografeert zoontje met syndroom van Down!

In de brief die Emmy hier op de post doet, schrijft Courtney:

Beste dokter,

Een vriendin van mij vertelde laatst dat haar gynaecoloog tijdens een echo over haar kind zei: “Hij is perfect.” Toen haar zoon met Downsyndroom werd geboren ging ze bij dezelfde specialist op bezoek. Deze keek naar haar zoontje en zei: “Ik zei het toch, hij is perfect.”

Haar verhaal verscheurde me. Ik vond het fijn voor mijn vriendin dat ze zo’n ervaring had gehad, en tegelijkertijd voelde ik me treurig om wat ik met jou heb meegemaakt. Waarom heb jij niet zo gereageerd?

Ik kwam naar je toe in de moeilijkste tijd van mijn leven. Ik was doodsbang en wanhopig. Ik wist nog niet wat er met mijn baby aan de hand was en ik had dringend advies van jou nodig.  Maar in plaats van ondersteuning en aanmoediging, suggereerde je dat ons kind ons zou vernietigen. Ik vertelde je haar naam, en je vroeg ons of we begrepen hoe laag de kwaliteit van het leven zou zijn met een kind met downsyndroom. Je  raadde ons sterk aan om onze beslissing over de zwangerschap te heroverwegen.

Vanaf dat eerste bezoek vreesden we onze afspraken. De moeilijkste tijd in mijn leven werd bijna ondraaglijk gemaakt omdat je je me niet vertelde hoe het echt zat.

Mijn kind was perfect.

Ik ben niet boos, ik ben niet verbitterd. Ik ben gewoon erg verdrietig. Verdrietig, omdat je geen ontzag hebt voor de kleine kloppende hartjes die jij elke dag ziet. Verdrietig omdat de gecompliceerde details en het wonder van die kleine vingers en tenen, longen en ogen en oren,  je niet doen stilstaan. Verdrietig omdat je zo verkeerd zat toen je zei dat een baby met downsyndroom onze kwaliteit van leven zou doen dalen. En mijn hart breekt als ik eraan denk aan dat je dit misschien vandaag tegen een aanstaande moeder zegt. 

Want weet je, Emmy heeft niet alleen de kwaliteit van ons leven verhoogt, maar ze heeft ons ook een doel gegeven en een onbeschrijfelijke blijheid. Ze laat ons meer glimlachen, ze geeft ons meer vreugde en zoetere kussen dan we ooit hebben meegemaakt. Ze heeft onze ogen geopend voor ware schoonheid en pure liefde.

Ik wens dat geen enkele andere moeder ooit hoeft mee te maken wat ik heb meegemaakt. Mijn wens is dat ook jij echte schoonheid en pure liefde kunt zien. Op elke echo die je onder ogen komt. En mijn wens is dat wanneer je de volgende baby met downsyndroom lieflijk verborgen in moeders baarmoeder ziet, je naar de moeder zal kijken en zal zeggen: “Je kind is helemaal perfect.”

Courtney

Bron: Parker Myles.

Lees ook: Deze moeder verwacht een baby met Down. Ze schreef een brief. Dit is wat ze terug kreeg

Geschreven door
More from Noa Lagerwerf

20 Situaties die je ZEKER herkent als moeder

Kinderen hebben is mooi, uniek en geweldig. Maar vaak en vooral ook...
Lees verder