Emotioneel betoog van Jimmy Kimmel over ziek zoontje gaat de wereld over

03.05.2017 09:30

Het is de grootste angst van elke ouder: dat je kind ziek wordt. En als dat je dan overkomt, heb je er alles voor over om ervoor te zorgen dat je kind weer beter wordt, geholpen wordt. Nieuwbakken vader Jimmy Kimmel weet er alles van. Hij deelt zijn emotionele verhaal met de wereld en heeft daarbij bovendien een belangrijke boodschap.

Met Kimmels zoontje Billy bleek het een paar uur na de geboorte niet goed te gaan. Artsen constateerden een hartafwijking waaraan hij vrijwel meteen geopereerd moest worden. “Het waren de langste uren van mijn leven” vertelt Kimmel, duidelijk nog steeds geëmotioneerd. Logisch, want als er iets met je kind aan de hand is, stort je wereld in. Je kind af moeten geven aan artsen is en niet weten of je het nog wel terug krijgt, is alsof je geamputeerd wordt. Gelukkig is het met Billy goed gekomen. Hij is aan de beterende hand en en zal waarschijnlijk een normaal leven kunnen leiden. Maar dat is helaas niet voor alle zieke kindjes weggelegd. Niet omdat er geen hulp is, maar omdat ze die niet kunnen krijgen.

In Amerika was president Trump voornemens grote bezuinigingen in de gezondheidszorg door te voeren. Waar in de praktijk voornamelijk kinderen de dupe van zouden worden. Zieke kinderen, die hulp nodig hebben, maar aan hun lot overgelaten zouden worden omdat er gespeeld wordt met een fundamenteel recht: het recht om geholpen te worden. Gelukkig kwam Trumps voorstel niet door het Congres, maar het had niet veel gescheeld. En het is niet alleen de VS waarin steeds meer zieke mensen het nakijken hebben. Ook bij ons, in Nederland, wordt de zorg duurder en moeilijker toegankelijk. Alleen maar omdat het een speelbal is geworden van de politiek. Maar zorg is een basisbehoefte, waaraan nooit getornd mag worden. Het kan niet zo zijn dat je met je zieke kind in je armen op de stoep staat van het ziekenhuis en dan niet geholpen wordt, omwille van geld, belangenverstrengeling en winstbejag. Het maakt niet uit wie je bent, wat je doet, of hoe gefortuneerd je bent: iedereen heeft altijd recht op zorg. Iedereen. En kleine, hulpeloze kinderen in het bijzonder.

Gelukkig zijn we hier nog niet zo diep gezonken als in Amerika, op sociaal-economisch gebied. Maar we gaan wel steeds meer die kant op. Laat het zoontje van Jimmy Kimmel en al die andere kinderen die zorg nodig hebben een voorbeeld zijn van waarom we dat echt niet mogen laten gebeuren. We moeten met z’n allen voor elkaar zorgen. Voor elkaar en vooral voor onze kinderen, die het zelf nog niet kunnen.