Engels leren in groep 1, is dat niet een beetje overdreven?

08.10.2015 18:30

Mijn zoon zit sinds kort op de basisschool. Iedere middag krijg ik een update van wat mijn Terrorist nr. 1 die dag heeft gedaan op school. Hij zit in groep 1, dus dan verwacht je te lezen dat je kind een kabouter heeft gevouwen, een arsenaal aan liedjes heeft gezongen en hopelijk zijn fruit heeft opgegeten. Maar nee, laatst zag ik in zijn verslagje staan dat hij die dag Engelse les had gehad. Ik moet zeggen dat de schellen toch een beetje van mijn ogen vielen. Want, ligt het nou aan mij, of is Engels geven aan kleuters gewoon een beetje overdreven?

Volgens mij zat ik in groep 7, toen ik voor het eerst Engelse les kreeg. Toen was ik dus 11 jaar. En geen 4, zoals mijn zoon. Veel stelde het niet voor, maar we vonden het in ieder geval wel heel stoer. Eenmaal op de middelbare school had ik het binnen no time onder de knie en had ik geen ondertiteling meer nodig om de perikelen van Johnny Depp uit 21 Jump Street te kunnen volgen. Tegenwoordig leren kinderen nog veel eerder Engels dan in ‘mijn tijd’. Niet zozeer op school, maar gewoon van de televisie (of nee, de iPad) en van elkaar. In Nederland spreekt het grootste deel van de bevolking prima Engels en kunnen we ons over de grens heel goed redden in die taal. Ik heb drie jaar in Amerika gewoond zonder enig communicatieprobleem. Terwijl ik als kleuter toch echt voornamelijk in de poppenhoek zat, ipv met een Engels woordenboek aan een tafeltje. Dus waarom moeten onze kinderen dan nu opeens al Engels leren, als ze nog niet eens hun eigen veters kunnen strikken? En zou het sowieso misschien niet handig zijn ze eerst eens helemaal correct de eigen taal te leren?

Lees ook: Een CITO-toets op je vierde, is dat nou echt nodig?

Het Platform Onderwijs 2032 presenteert binnenkort een advies waarin staat dat kinderen al vanaf groep 1 van de basisschool Engelse les moeten krijgen. Volgens het Platform leren Nederlandse kinderen op dit moment van ‘van alles een beetje’ en dat zou zinloos zijn. Het onderwijs moet toekomstgerichter worden, anders zouden we weleens onze plaats in de top 3 van de wereld kunnen verliezen. Dat zegt althans de voorzitter van het Platform. Kinderen zouden dingen moeten leren die relevant zijn voor hun toekomst. Leren schrijven en rekenen blijft natuurlijk essentieel, maar ook Engels spreken is daarnaast heel belangrijk, omdat de samenleving waarin we ons momenteel bewegen steeds internationaler wordt. Kinderen kunnen daar niet vroeg genoeg op worden voorbereid.

Tja, ik weet het niet, hoor. Ik sprak op mijn 4e dus gewoon alleen nog maar Nederlands en toch kan ik me op dit moment best wel behoorlijk redden in onze enorm internationale samenleving. Natuurlijk is het logisch dat het onderwijs aan verandering onderhevig is, dat kinderen nu andere dingen leren dan toen ikzelf in de schoolbanken zat. Maar toch, ik vind dat het onderwijs van tegenwoordig wel een beetje hysterische vormen begint aan te nemen. Want waarom moet een kleuter Engels leren? Die kan meestal nog niet eens echt fatsoenlijk z’n moers taal spreken, dus ik zou er dan voor pleiten daar eerst een dingetje van te maken. Of, gewoon, die kleuters de eerste twee jaar op school nog een beetje te laten aanklooien. Ze te leren hoe ze gezellig samen moeten spelen, hoe ze langer dan twee minuten braaf op een stoeltje moeten blijven zitten en ze nou ja, vooruit dan maar, misschien dan ook af en toe nog eens een kabouter laten vouwen (alhoewel ik daar zelf trauma’s aan over heb gehouden en in principe voorstander zou zijn van het afschaffen van de knutselhoek). Is dat niet gewoon genoeg?

Ik ga er een beetje vanuit dat mijn 4-jarige zoon binnenkort nog niet hoeft te solliciteren bij een grote, buitenlandse multinational. Hij heeft niet allerhande internationale kleutervrienden op Facebook, dus hij hoeft ook nog geen Engelse statusupdates te geven. In principe kan hij dus best nog wel even volstaan met het aardige mondje Nederlandse volzinnen dat hij zich eigen heeft gemaakt. Laatst noemde hij aan tafel een klasgenootje dat hij blijkbaar niet zo aardig vindt opeens een ‘loser’. Waarmee ik maar zeggen wil: dat krijg je er dus van. Laat die jongen voortaan maar gewoon lekker die kabouters vouwen. Dan zie we in groep 7 wel weer eens verder.   

Lees ook: 44 Dingen die je denkt als je kind voor het eerst naar school gaat.