Gaat je kind naar school? Dan moet je deze termen écht kennen

23.04.2017 00:10
Gaat je kind naar school? Dan moet je deze termen écht kennen

Voor je het weet is je kind 4 jaar en ga je een nieuwe fase in. De Basisschool. Voor de beginners onder u: dit zijn de begrippen en situaties waarmee je te maken krijgt (IB’er? Wat?).

Studiedag
Dit is een instinker. Aan het begin van het schooljaar krijg je een kalender met alles erop – behalve de studiedagen die random plaatsvinden. Af en toe kruipt er iemand achter de computer die de schoolkalender gaat zitten veranderen, maar niemand die je vertelt dát ze veranderd zijn. Dus dan sta jij op een maandagochtend op een leeg schoolplein, samen met nog één moeder die het niet doorhad.

Lees ook: De slangenkuil die schoolplein heet.

Klassenmoeder
Word er snel een, of houd haar te vriend, want zij weet dus wél wanneer de studiedagen zijn. En wanneer het juffendag is.

Infobulletin
VERGEET ER NOOIT EEN TE OPENEN! EN LEES ZE VAN VOOR NAAR ACHTER! 90% staat vol met groep dit en dat heeft een musical gespeeld of geld opgehaald voor het goede doel, maar in die laatste 10% staat dat je kind morgen in een elfenpakje op school moet verschijnen voor het paasontbijt of dat ze naar een museum gaan en geen broodtrommeltjes maar broodzakjes mee moeten nemen. En extra drinken. En: dat van die studiedagen.

Schoolreisje
Hysterische dag uit waar ik me elk jaar weer voor opgeef, met enorme hoeveelheden snoep, en waarvan ik elk jaar denk: WAAROM DEED IK DAT?? Eerst word je met 65 kinderen in een touringcar geperst, dan ben je de baas van een groepje van 5 of 6 kinderen. In die groepjes zit er altijd één die alles durft en dus in de achtbaan voor 12-jarigen wil (wat niet mag), en één die nog niet in een draaimolen wil. Dus je bent constant bezig met onpopulaire beslissingen nemen. Je grootste angst: dat er iemand moet plassen, want dan ben je hele groep in één klap kwijt, en wordt de juf boos.
TIP: Neem een politiefluit mee, want aan het einde van de dag is je stem weg.

IB’er
Nee, heeft niks te maken met de belastingdienst en alles met slechtnieuwsgesprekken. Mijn eerste kennismaking met de IB’er was het 10 minutengesprek in groep 2. Van de juf hoorde ik altijd dat het prima ging, maar ik uitte mijn zorgen weleens over mijn oudste, over of hij wel mee kon komen. Dus toen die juf met pensioen ging, en er een jonge voor in de plaats kwam, zat er opeens een IB’er bij: een Intern Begeleider. Die mij dus ging vertellen dat er iets was met mijn zoon,  dingen die ik zelf al eerder aan had gegeven, en die mij daar echt van wilde doordringen. Ik schrok heel erg – maar daarna heb ik haar eigenlijk nooit meer gezien. Dat is dus een goed teken.

Luizenmoeder
Tja, iemand moet het doen, maar ik zeg: stel zo lang mogelijk uit. Je gaat om 8.30 uur met z’n drieën op een rijtje zitten en dan door al die haartjes van de kinderen kroelen tot je een neet tegenkomt. Maar het lastige is: je kan ze bijna niet zien. Het is nogal random dus. Toen ik luizenmoeder was, ‘vonden’ we voortdurend neten, wat achteraf gezien niet klopt, maar dit schooljaar heeft de klas nog nul keer luizen gehad, wat ook niet klopt, want wij alleen al hebben er alweer 2 plagen op zitten (en ik ken nog een paar gevallen)…

AVI
Afkorting die in het rapport terechtkomt en waarvan niemand weet waar deze voor staat. Ik heb het opgezocht en het is een afkorting van: Analyse van Individualiseringsvormen. Geen idee waarom het zo heet, want het gaat om technisch lezen. Mij viel de afkorting pas in groep 4 op.
Bij deze wil ik graag een voorstel doen voor een nieuwe naam: Technisch Lezen (TL) zodat we kunnen onthouden waar de afkorting voor staat.

Cito
Het meest bekende deel van de Cito is de eindtoets in groep 8: lange rijen tafels met multiple-choice vragen. Echter al vanaf groep 3 worden kinderen tussendoor getest, en worden die scores bijgehouden, maar niemand die je dat vertelt, daar kom je pas later achter. Het is een zogenaamd leerlingvolgsysteem, dus alle uitslagen worden hun leven lang bewaard. Ik moet je zeggen: ik schrok heel erg toen ik aan het einde van groep 3 hoorde dat mijn zoon al regelmatig getest was zonder dat ik dat eigenlijk wist.

Overblijf
Heel gek: tijdens schooltijd krijgen de leerkrachten een uur pauze, prima natuurlijk, maar in dat uur is de school niet, ik herhaal NIET, verantwoordelijk voor je kind. Daarvoor in de plaats lopen er een paar vrijwilligers de school in, die eigenlijk niets meer hoeven te doen dan ervoor te zorgen dat er niemand met een ambulance wordt afgevoerd. Ze hoeven niet te zeggen dat je kind wat moet eten, ook niet als het pas 4 is, en ze hoeven niet op te letten of er een kind eenzaam is, of in een hoekje huilt, en ook niet of er gepest wordt. Voor dit gegeven is niemand verantwoordelijk, de school kan er niks aan doen en de vrijwilligers ook niet, maar het is natuurlijk een heel gek dingetje in het systeem.

Psssst: Spreek je een moeder die deze termen in één zin gebruikt? Dan heb je misschien wel een ideale schoolpleinmoeder te pakken!