Gespot in het park: 7 typen vaders

16.10.2015 04:55

Op zoek naar leuk tijdverdrijf in het park? Ga vaders spotten! Marit, gemiddeld zo’n drie keer per week te vinden in het Vondelpark, (tja, geen tuin hè?) onderscheidt zeven types. 

Er zijn een heleboel dingen die je als moeder kunt doen, zittend op een bankje, terwijl het kroost zich vermaakt in de zandbak. Tuurlijk, je kunt bedenken wat je vanavond – en morgen – zult gaan koken (spaghetti met rode saus maar weer?).  In welke smashing outfit je je dochter morgen de deur uit moet sturen. En of je vanavond aan de serie Mr. Robot moet beginnen of toch liever een yoga klasje pakt.

Sáái! Veel leuker is het om eens goed om je heen te kijken. Nee, niet naar al die gillende, rondrennende en joelende kinderen. Of die hysterische moeder van een bankje verderop (doch best vermakelijk, daar niet van). Chéck de vaders. Prima tijdverdrijf, ik kan niet anders zeggen.  Vooral in het weekend komen ze in alle soorten en maten tevoorschijn. En vooral in het park.

Het sportieve type
Sneakers? Check. Trainingsbroek? Check. Voetbal onder de arm geklemd? Check. Dit type is niet van het stilzitten of fröbelen. Nee, hij wil actie, bewegen, zwéét zien. Terwijl zijn kroost met tegenzin om 09.00 ’s ochtends achter hem aan hobbelt, scannen zijn ogen het grasveld af voor de perfecte plek waar hij zijn draagbare oranje gekleurde pionnen kan neerzetten, want dáár komt het goal. Arme, arme kinderen.

Lees ook: Wat we van mannen kunnen leren als het om opvoeden gaat.

De vader met kater
Grote donkere zonnebril en nog licht riekend naar alcohol posteert hij zich op één van de omringende bankjes bij de zandbak. Meestal op zaterdag- of zondagmiddag (voor 1o.00 komt hij zijn bed niet uit). Er zit weinig beweging in, want: knallende koppijn. Pas als één van zijn kinderen jankend op de grond ligt omdat het uit het klimrek is gedonderd, komt hij in beweging.

De paparazzi vader
Klikklikklik. Er gaat geen seconde voorbij of hij maakt foto’s. Van alles. De bomen.  Zichzelf met dreumes. Dreumes op de glijbaan. Dreumes op het gras. En ja, natuurlijk gaat er over alle 200 foto’s een speciaal filter en worden de vers geschoten kiekjes direct op Instagram en Facebook gezet.

De hipster
Heeft geen pak meer gedragen sinds zijn eigen bruiloft en luistert naar dezelfde bandjes als zijn zestienjarige babysitter.Voor wie het afgelopen jaar onder een steen heeft gelegen: dit type is te herkennen aan een baard, knotje en een  biologische chai in de hand. In plaats van met felgekleurde plastic schepjes en emmertjes, speelt zijn zoontje met een houten, genderneutrale hond uit IJsland.

De eindelijk popie jopie
Was ooit de nerd van de klas, maar heeft nu op het grasveld en/of in de speeltuin eindelijk zijn publiek gevonden. Kinderen hangen letterlijk aan zijn lippen, want hij werpt zich met plezier op als klimrek, paard of monster (“Ik ga je pakken!”). Ook moeders zijn dol op hem. Logisch, de kinderen worden vermaakt, zij kunnen kletsen.

De slons
Jazeker, er bestaan ook vaders die het na de komst van een baby, wat hun looks betreft, ‘een beetje laten gaan’. Denk: vettig haar, kwabbig bierbuikje, baardstoppels en een outfit vol melkvlekken. Zodra je dit type ziet, zou je hem direct een anti-roos shampoo en tube tandpasta in de handen willen duwen. Oh ja, en een enkeltje kapper.

De flirt
Is drukker met de moeders om zich heen, dan met zijn eigen kinderen. Opeens zit-ie naast je in de zandbak. Terwijl jij de krant probeert te lezen en met een schuin oog je dochter in de gaten houdt, vind hij het nodig om een conversatie te starten.“Goh, leuke dochter heb je.”, hoor je hem zeggen. Direct gevolgd door: “Kom je hier vaker?” En ook al geef je geen enkele sjoege, hij houdt niet meer op met praten. In de gaten houden, dit type, want voor je het weet zit hij plots op je schoot.

Lees ook: Wat mannen moeten weten over zwangerschap en vader worden