Het is weer kinderboekenweek! Lekker voorlezen dus.

11.10.2015 11:30

Van 7 t/m 18 oktober is het kinderboekenweek en daar hebben we zin in! Lezen is namelijk is hartstikke leuk en je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Babies vinden het heel fijn om lekker voorgelezen te worden, hoe klein ze ook zijn. ‘s Avonds, voor het slapen gaan bijvoorbeeld. Maak er een fijn ritueeltje van, bijvoorbeeld: lekker in bad, pyjama aan, op schoot nog een slokje melk uit borst of fles en dan gezellig een verhaaltje voorlezen. Mijn Terroristen, inmiddels 5 en 3 jaar oud, genieten nog iedere avond van de verhaaltjes die we samen lezen. En voorlezen is niet alleen leuk en gezellig, het is ook nog eens goed voor de ontwikkeling van je kind. Omdat:

Lees ook: Alle peuters naar de opvang.

  1. Lezen de ontwikkeling van het brein bevordert. Kinderartsen raden ouders daarom aan hun kinderen iedere dag een stukje voor te lezen, minstens tot ze naar de kleuterschool gaan. Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen zich door voorlezen op taalgebied, maar daarnaast ook op sociaal-emotioneel gebied, beter en sneller ontwikkelen.
  2. Lezen je kind een voorsprong geeft. Diverse onderzoeken wijzen uit dat kinderen die op jonge leeftijd veel zijn voorgelezen, later voorlopen op het gebied van lees- en leervaardigheden dan leeftijdsgenootjes die geen voorlezende ouders hadden. Als je je kind iedere dag voorleest, geeft dat hem zelfs tot een jaar voorsprong.
  3. Voorlezen verdiept de band tussen ouder en kind. In de drukte van alledag, is het makkelijk om echt even quality time te maken voor jou en je kind samen. Als je elke dag samen een verhaaltje leest, heb je in ieder geval dagelijks een momentje dat echt van jullie samen is. Je hoeft echt geen uur voor te lezen, een kwartiertje gezellig op schoot een boekje lezen is al voldoende voor het versterken van jullie relatie.
  4. Lezen geeft zelfvertrouwen. Als je al vroeg de boekjes erbij pakt, kweek je meer zelfvertrouwen bij je kind. Lezen is namelijk één van de belangrijkste vaardigheden die een kind op school onder de knie moet krijgen en als het daarin achterblijft is dat vaak slecht voor de eigenwaarde. Goede lezers zijn over het algemeen zelfverzekerder in de klas.
  5. Voorlezen maakt het naar bed gaan makkelijker. Voor menig ouder is bedtijd een rampzalig moment. Driftige dreumessen die uit hun ledikant klimmen, rellende peuters die bovenaan de trap staan te roepen dat ze “lekker niet gaan slapen, hoor mama!”. Horror voor de ouder die net lekker met een welverdiende kop koffie op de bank wilde. Voorlezen kan helpen bij het vormgeven van een duidelijk bedritueel. Kinderen hebben vaak behoefte aan structuur en herkenbaarheid. Als je een vast bedritueel instelt, met altijd samen een verhaaltje lezen, weten kinderen wat ze kunnen verwachten en zou het beste zo kunnen zijn dat ze makkelijker en rustiger gaan slapen.
  6. Lezen stimuleert de fantasie. Niks heerlijkers dan op je eigen kamertje opgaan in de wildste avonturen over ridders en draken, prinsessen en andere magische dingen. Voorlezen stimuleert de verbeeldingskracht van een kind en biedt het de mogelijkheid de horizon te verbreden. Lezen leert kinderen kennismaken met werelden buiten die van henzelf en leert hen bovendien belangrijke levenslessen over goed en kwaad, sociale omgang en nog veel meer dingen die ook in de echte wereld belangrijk zijn.
  7. Lezen stimuleert het taalinzicht. Interactie met je kind rondom taal vergroot zijn taalinzicht enorm. Geschreven taal is bijvoorbeeld heel anders gesproken taal en daarvan leert je kind complexere zinnen maken en raakt het sneller gewend aan de grammatica.
  8. Jonge lezers lezen later ook meer. Vroeg beginnen met lezen zorgt ervoor dat je kind op latere leeftijd waarschijnlijk ook blijft lezen. En dat zorgt er bijvoorbeeld weer voor dat hij minder stress heeft en beter sociale vaardigheden ontwikkelt.
  9. Samen lezen is leuk! Onderzoek heeft aangetoond dat samen boekjes lezen zorgt voor een toename van dopamine in het brein van je kind. Dat geeft niet alleen een prettig gevoel, maar zorgt er ook voor dat je kind beter leert en bovendien aandachtiger is voor hij wat hoort en ziet.
  10. Voorlezen maakt van jou een rolmodel. Kinderen kopiëren alles wat ze zien. Lees jij zelf nooit, dan zal je kind ook minder snel geneigd zijn om naar de boeken te grijpen. En dat is jammer, want daarmee loopt je kind veel mis. Ga dus lekker vaak zelf met een boek op de bank, dan heb je grote kans dat je kind later ook van verhalen geniet!

Dus hup, naar de boekwinkel met je kroost en groots inslaan. Lezen rules en sámen lezen helemaal! Enne…hoe sneller ze zélf kunnen lezen, hoe eerder jij dus ook lekker rustig op de bank kan met die cappuccino.

Lees ook: Gaat je kind naar school? Dan moet je deze termen écht kennen!