Het leed dat spruw heet – dit kun je eraan doen

21.02.2020 18:30

Spruw: ernstig is het niet, maar vervelend wel. En gedoe is spruw ook. Opeens is het er, was je je een slag in de rondte en ben je bij de apotheek vaste klant om zalfjes en ander vies vloeistof te halen. Spruw, wat is het? En vooral, hoe kom je er weer vanaf?

Nog geen dag nadat de kraamhulp weg was begon de ellende. Mijn kind wilde niet meer drinken. Bij iedere slok zette hij het op een krijsen. Paniek. Ik googlede ‘baby wil niet drinken’ en stuitte op een artikel over spruw. Hierbij zou je kind onrustig drinken en bovendien een witte aanslag in zijn mondje hebben. Ook je eigen borsten zouden pijn kunnen doen. Check, check en check. Fijn, spruw it is.

Op advies van het Consultatiebureau, ging ik langs de huisarts om te zien of het wel echt spruw was waar mijn baby en ik last van hadden. Zij vertelde mij dat je spruw niet altijd hoeft te behandelen, dat het vaak ook vanzelf weer over gaat als je maar lang genoeg wacht. Maar omdat mijn kind al een paar uur niet wilde drinken en het bovendien telkens op een gillen zette als ik hem mijn borst aanbood, kregen we een kuurtje mee. Ik was de hele dag in de weer met spenen uitkoken, beddengoed, voedingsbeha’s en hydrofieldoeken op 60 graden te wassen en mijzelf en mijn zoon na elke voeding grondig in te smeren met het goedje tegen spruw. Ik had er een fulltime baan bij. Maar het harde werken wierp zijn vruchten af. Want binnen een paar dagen ging het drinken weer goed en na twee weken hadden we de spruw verslagen.

De feiten over spruw op een rijtje:

Wat is het?
Spruw is een infectie van het mondslijmvlies door een gist (de Candida Albicans, een schimmel dus). Baby’s kunnen spruw krijgen omdat de moeder een vaginale schimmel-infectie heeft en dit tijdens de geboorte op de baby overdraagt, omdat de schimmel op de tepel van de moeder zit of de schimmel wordt overgedragen via een speen of vinger van iemand die de gist bij zich draagt. Moedermelk is bovendien een uitstekende voedingsbodem voor een Candida-infectie.

Hoe herken je spruw?
– Je baby heeft witte plekjes op de tong, de binnenkant van de wangetjes en het gehemelte. Die witte aanslag kun je moeilijk weggeven.
– Er kunnen ook blaasjes bij zitten
– Je baby heeft glanzende lippen
– Onrustig drinken kan een teken zijn van spruw
– Als je baby klakkende geluidjes maakt tijdens het drinken kan dit ook wijzen op spruw
– Soms heeft je kind luieruitslag, een teken dat de spruw ook op de billen van je baby zit
– De moeder heeft rode, glanzende tepels die pijnlijk kunnen aanvoelen

Hoe kom je er weer vanaf?
In veel gevallen gaat spruw vanzelf wel weer over en kun je het proces een beetje versnellen door extra goed op je hygiëne te letten. Dus: voor elke borstvoeding goed je handen wassen en je tepels schoonmaken met lauw water. Na elke borstvoeding je tepels weer goed wassen met water en ze even laten drogen voor je je beha weer aandoet (schimmels gedijen namelijk heel goed op warme, vochtige plekken). Spenen en flesjes elke dag uitkoken. Spuugdoeken, beddengoed kleertjes en voedingsbeha’s (oftewel alles waar ook maar een klein beetje melk op zit) wassen op 60 graden.

Als je kind heel onrustig drinkt, de tepel steeds loslaat of huilt tijdens een voeding dan moet je naar de huisarts. Die kan medicijnen voorschrijven voor moeder en kind tegen spruw.

LEES OOK Als borstvoeding niet lukt (Over de krankzinnige druk die je dan voelt).