Hoe voorkom je dat je huis op een ontplofte speeltuin lijkt?

03.12.2014 00:10

Met kinderen in huis, ontkom je er bijna niet aan dat het thuis een ontplofte speeltuin lijkt. Je vraagt je regelmatig af waar in vredesnaam al het speelgoed vandaan komt dat bezaaid over de hele vloer ligt. En hoe gênant is het voor je visite dat ze nergens veilig kunnen zitten zonder dat er een dinosaurus onder hun achterste begint te piepen.

Het is voor zowel de kids als voor jezelf prettig dat ze ook gewoon beneden kunnen spelen, in plaats van dat die mogelijkheid alleen beperkt wordt tot de zolder of hun eigen kamer boven. Beneden spelen is gezellig én leuk. Lees hier hoe je speelgoed-ontploffingen enigszins kunt inperken en je woonkamer ook leefbaar blijft voor jou.

Creëer in de woonkamer een speelhoekje speciaal voor jouw kind
Niks leukers voor een kind dan het hebben van een eigen domein. Denk aan een tafeltje met stoel en opbergkist in een hoek van de kamer of onder de open trap. Dan kan kindlief lekker rommel maken en blijft de troep (grotendeels) aan één kant van je woonkamer.

LEES OOK: Mindful mama, bijna al je spullen wegdoen à la Marie Kondo

* Vermijd schreeuwerige kinderdagverblijf kleuren
Niets onrustiger in jouw witte of pastelkleurige interieur dan een tal van rood-met-paars-en-gele beren. Zelf kreeg ik als kraamcadeau een olifant met een blauw broekje en felgeel haar. Jammer voor degene die hem gaf, maar deze heeft het daglicht nooit gezien. Misschien gek om speelgoed uit te kiezen op kleur, maar ik vind een beer die lichtbruin is nét iets leuker in de vensterbank staan dan een paars met gele.

* Kies voor opbergers die passen bij jouw interieurstijl
Er zijn tegenwoordig een hele hoop alternatieven voor de plastic speelgoedbak. Een grote canvaszak, een veilingkist op wielen, een rieten mand of juist een stoere stalen mand. Genoeg keus en altijd wel iets dat past bij jouw stijl. Er hoeft op een opberger niet per se ‘speelgoed’ te staan om het tot speelgoedopberger te bombarderen.

* Ga voor efficiëntie
Kies voor een klepbank waar je kroost niet alleen lekker op kan zitten, maar waar tegelijkertijd een hele hoop zooi in kan.

* Denk groots
Je kunt van kinderspeelgoed ook juist een gave eyecather in je interieur maken! Wat dacht je van een heuse tipi tent in je woonkamer. Kunnen de kids lekker indiaantje spelen, en in plaats van dat jij tegen honderd losse rommeltjes aanloopt, staat er slechts één zorgvuldig uitgezocht item in de woonkamer. Zéker stylish verantwoord nu deze in vele uitvoeringen, kleuren en patronen te verkrijgen zijn. Zelf heb ik aan ons hoge balkenplafond een schommel hangen. Doet het ook erg goed. Zowel bij kids als bij elke willekeurige volwassene die langs komt. Hier geldt wel weer de kinderdagverblijf regel: kies liever een rustig houten exemplaar dan een plastic rode met opdruk.

Kijk voor meer tips op het blog van Inge Bruins.