Hoera voor het survival-moederschap! (Want deze dingen kun je gewoon laten)

21.04.2017 10:16
Nationale-Nederlanden

Als je moeder bent, heb je vaak het gevoel dat er van alles moet. Omdat het zo hoort, omdat het het verstandigste is om te doen, er is altijd wel een reden. Je hebt er een dagtaak aan, al die moetjes. Maar weet je wat het gekke nou is? Eigenlijk moet er maar heel weinig.

* Iedere dag gezond eten.
Ja, het is belangrijk dat kinderen genoeg vitaminen binnen krijgen. En nee, iedere dag na het kinderdagverblijf door naar de snackbar is wellicht niet zo’n goed idee. Maar iedere avond zelfgemaakte, biologische, rechtsgedraaide pastinaakprakjes met vrije uitloopkip en quinoasalade hoeft nou ook weer niet. Van drie keer per week pasta bolognese gaan kinderen niet dood. Sterker nog, ze gaan eerder dood aan een hele week zonder eten naar bed omdat ze al die verantwoorde Pinterestwaardige maaltijden weigeren te eten.

* Iedere avond een verhaaltje voorlezen.
Het is natuurlijk heel gezellig en pedagogisch verantwoord, zo’n boekje voor het slapen gaan. Maar soms is het spitsuur zo’n hectische toestand geweest, of is het per ongeluk zo laat geworden dat je ze na het eten eigenlijk gewoon linea recta naar bed wilt bonjouren. En dat is dus prima. Je zult naar alle waarschijnlijkheid nog zo’n 3000 keer de avonturen van Wipneus en Pim ten gehore brengen, dus die paar keer dat je overslaat, die zullen ze zich later echt niet herinneren.

* Je kind stylen
Oke, we willen natuurlijk allemaal stiekem dat onze kinderen er leuk uitzien. Maar het punt is: als ze eenmaal een eigen wil ontwikkelen krijgen ze doorgaans ook een eigen smaak. Het kan dus zomaar zijn dat je kind midden in de winter in een groene korte broek met daaronder een gele maillot met paarse stippen en erboven een K3 glittershirt naar school wilt. Je kúnt er een punt van maken of je bespaart jezelf een hoop strijd en laat je kind zijn eigen stijl omarmen. Zolang ze niet doodvriezen of een appelflauwte krijgen omdat ze in skipak naar de crèche willen als de mussen van het dak vallen, is er eigenlijk niks aan de hand.

* Panisch doen over ‘beeldschermtijd’.
We worden aan alle kanten bang gemaakt door berichten die beweren dat onze kinderen opgroeien als een stelletje apathisch kwijlende zombies als we ze langer dan een uur per dag voor de tv of tablet zetten. De echt goede ouders gaan met hun kinderen kabouters vouwen en paashazen plakken. Het zal allemaal wel, maar ik ga dus nog liever gewoon dood dan dat ik een Prittstift ter hand moet nemen. Natuurlijk zet ik mijn kinderen niet de godganse dag voor de tv, maar er zijn echt wel dagen dat ze meer dan een uur schermtijd aantikken. Als ze zo’n bui hebben waarin ze elkaar iedere vijf minuten de hersens inslaan bijvoorbeeld. Iets met desperate times enzo. En met die hersenverweking zal het echt wel meevallen.

* Jezelf stylen.
Dat je een kind hebt gekregen wil niet zeggen dat je dus opeens niet meer weet wat het woord ‘mascara’ betekent. Maar dat je er niet altijd op je paasbest bijloopt is geen schande. Het is al een wonder dat we iedereen elke morgen op tijd de deur uitgewerkt krijgen. Dat al die andere moeders er wel bijlopen alsof ze zo uit de fashionspread van Vogue weg zijn komen wandelen is leuk voor ze, maar je moet er maar tijd voor (en zin in) hebben.

Zomaar een greep uit de dingen die dus eigenlijk gewoon helemaal niet zo nodig hoeven. Dus relax mama, het hoeft allemaal niet perfect. Als iedereen aan het eind van de dag nog leeft, is het goed genoeg. Is er dan helemaal niks wat wél persé moet? Nou vooruit, een paar dingen dan. Bijvoorbeeld:

* Mooie herinneringen maken.
Dat is namelijk wat je overhoudt als je kinderen opgroeien. Het is een cliché, maar wel écht waar: voor je het weet is het voorbij. Zorg daarom dat je geniet (nee, dat hoeft echt niet van elk moment) wanneer het kan en dat je samen leuke dingen doet. Later zullen jullie met een glimlach terugdenken aan de vakanties, het ijsjes eten op de allereerste lentedag en het samen Lego bouwen.

* Nadenken over de toekomst.
Het is ook belangrijk om voor ogen te hebben hoe je ervoor gaat zorgen dat je de boel financieel redelijk gewaarborgd hebt. Dat je bijvoorbeeld je pensioen goed geregeld hebt voor jezelf, maar ook voor je kind en partner, zodat je eventuele onvoorziene gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld ziekte of ontslag kunt opvangen. Of zodat je niet tot je 87ste door moet blijven werken, maar gewoon lekker naar de speeltuin kan met je kleinkinderen.  Zo’n financieel plan hoeft ECHT niet ingewikkeld te zijn en kan je gewoon in de woonkamer opstellen. Hoe je dat doet? Op pensioenistedoen.nl krijg je veel tips en trucs. En als je het echt grondig aan willen pakken: een financieel planner helpt je binnen no time op weg.

* Stabiliteit en veiligheid bieden.
Dat betekent dus niet dat je een bepaalde opvoedmethode moet volgen, omdat je het anders niet goed doet. Wat het wel betekent is dat je er altijd voor elkaar bent. Dat de wereld bij wijze van spreken kan vergaan, maar dat jij er dan bent om hun hand vast te houden. Ook als ze hele stomme dingen doen en daardoor in de problemen komen.

* Heel veel knuffelen.
Want er is niks beter voor de band met je kinderen, voor de band met elkaar als gezin. En uiteindelijk draait het daar om. Veel meer dan om die verantwoorde maaltijden, schone VT Wonen huizen, of opvoedingen volgens het boekje.

Dit bericht is voortgekomen uit een samenwerking met Nationale-Nederlanden, maar de content is 100% van ons. 

Pensioen of ‘geld voor later’; saaier krijg je het bijna niet. En wedden dat jij ook elk jaar dat pensioenoverzicht ongeopend de kast in gooit? 24% Van de vrouwen denkt  financieel niet goed voorbereid te zijn op de toekomst. Daarom is het echt belangrijk om hier al over na te denken. Voor jezelf, maar ook voor je kinderen. Op Pensioenistedoen.nl wordt op een laagdrempelige manier meer informatie gegeven over pensioen. 

Lees hier alles over ons advertentiebeleid