Hoopgevend: doorbraak in onderzoek naar Leukemie

26.01.2017 09:28

Het zou niet moeten mogen, maar soms gebeurt het toch: een kind wordt ernstig ziek. Dat wens je sowieso al niemand toe, maar een kind, dat eigenlijk nog niet eens de kans gekregen heeft om aan het leven te beginnen, al helemaal niet. Gelukkig kan de medische wereld steeds meer. Bijvoorbeeld tegen Leukemie, waarvoor nu een succesvolle therapie gevonden lijkt te zijn.

Het zal jouw kind maar zijn dat levensbedreigend ziek wordt. Ik wil er niet aan denken, maar soms gaat het toch door mijn hoofd. Als ouder is dat waarschijnlijk wel één van je grootste angsten: dat je kind zoiets moet meemaken, pijn moet lijden, er misschien zelfs wel aan ten onder gaat. Soms lig ik ’s nachts wakker van die gedachte. Want het kan iedereen overkomen. En wat moet je dan nog? Ik weet het gewoon niet. Je wilt je kinderen beschermen, tegen alles wat ze in gevaar kan brengen. Maar soms kan dat niet. En dat is zo verschrikkelijk oneerlijk.

Gelukkig kunnen en weten we steeds meer. Zo kwam de Volkskrant deze week naar buiten met het nieuws dat er twee peuters succesvol zijn behandeld voor Leukemie dmv een nieuwe vorm van immuuntherapie. Leukemie is de meest voorkomende vorm van kinderkanker en dus is een behandeling hard nodig. Eind 2015 boekten artsen succes bij baby Layla en een half jaar later behandelden ze een tweede meisje van 16 maanden oud. Beide meisjes zijn nog steeds in leven, wat de wetenschappers optimistisch stemt over de behandeling.

Met immunotherapie wordt het immuunsysteem van een kind dusdanig versterkt dat het op eigen kracht de ziekte kan bestrijden. Dit kan dmv CAR T-cel therapie. Hierbij worden zogenaamde T-cellen uit het lichaam van het kind zelf gehaald en vervolgens op zo’n manier genetisch hergeprogrammeerd dat ze de tumor van het kind herkennen en succesvol te lijf kunnen gaan. Op deze manier krijg je dus een behandeling die helemaal op maat gemaakt is. Fantastisch, maar ook: duur en ingewikkeld. Wat is namelijk het probleem: kinderen hebben nog niet zoveel T-cellen. Daarom bedachten wetenschappers een alternatief: een T-cellenbank met cellen van een donor die als het ware ‘schoon’ gemaakt zijn. Hierdoor vallen de cellen de organen van de kinderen niet aan. Daarnaast pasten ze het DNA aan, zodat de T-cellen de tumoren van de kinderen konden herkennen. De gemanipuleerde cellen werden vervolgens ingebracht in de bloedbaan van de kinderen en wat bleek: een maand later waren de kankercellen verdwenen.

Kunnen we nu zeggen dat er dús een geneesmiddel voor Leukemie is? Dat lijkt nog wat te vroeg. It ain’t over ’till the fat lady sings, zullen we maar zeggen. Blijft de kanker bij deze twee behandelde meisjes voorgoed weg? Dat is afwachten. Daarnaast zijn nog steeds struikelblokken, haken en ogen, hoge kosten en in het verleden behaalde resultaten zijn nou eenmaal helaas niet altijd een garantie voor de toekomst. Maar: dit is hoopvol, heel erg hoopvol. Dus laten we hopen dat er heel snel nog veel meer kinderen genezen kunnen worden van deze vreselijke ziekte. Want geen enkel kind zou zoiets hoeven doorstaan.

Lees ook: Een doodzieke vader ziet zijn kindje geboren worden.

(Bron: Volkskrant)