Jamie Oliver beklimt de borstvoedingsbarricade

We horen en en zien het steeds vaker: kinderen met overgewicht, gezinnen die veel te weinig weten over wat gezond voedsel is en wat ze eigenlijk dagelijks in hun mond stoppen. De afgelopen tijd is Jamie Oliver de strijd aan gegaan met de grote hoeveelheden suiker die we tegenwoordig eten. En nu hij die strijd in Engeland gewonnen heeft en zijn zogenaamde ‘Sugar Tax’ omarmd wordt, heeft hij een nieuwe missie: alle Engelse kinderen aan de borst krijgen.

Volgens Oliver weten vrouwen lang niet genoeg over borstvoeding en de voordelen die daaraan zitten. Er is te weinig voorlichting en vooral ook: te weinig steun. Vrouwen zouden veel meer de kans moeten krijgen om, zonder moeite of schaamte, in het openbaar te voeden. Dus ja, ook in een chique brunchrestaurant op zondagochtend, als de Britse bolhoeden met hun stiff upper lip aan de eggs Benedict zit in the Wolseley.

Een gezond eetpatroon begint gelijk na de geboorte, is Olivers mening. En daar hoort borstvoeding bij. Daarnaast is het ook nog eens goed voor de gezondheid van de moeder, aangezien onderzoek aantoont dat vrouwen die minstens zes maanden gevoed hebben, 50 procent minder kans hebben op het krijgen van borstkanker dan vrouwen die geen borstvoeding hebben gegeven. Volgens Oliver zijn veel te weinig vrouwen op de hoogte van deze feiten en is het daarom belangrijk dat er meer en betere informatie beschikbaar komt.

De meeste Britten lijken welwillend tegenover Olivers borstvoedingslobby te staan. Zolang er discreet (ja, we blijven wel lekker Brits conservatief natuurlijk!) gevoed wordt, kan dat wat de meeste mensen betreft best wel in het openbaar. Slechts een enkeling is van mening dat ‘ie geen moedermelk bij z’n scones hoeft. Het lijkt er dus op dat de Engelse voedselgoeroe ook hier weer een succesrecept in handen heeft.

Wat mij betreft heel goed dat zo’n prominent figuur als Jamie Oliver zich uitspreekt en inzet voor deze kwestie. Want laten we wel wezen: het is inderdaad waar dat we met z’n allen tegenwoordig veel te ongezond eten en het valt mij ook op dat je steeds meer (hele jonge!) kinderen ziet die nu al flink aantal pondjes teveel meesjouwen. En het klopt ook zeker dat jonge moeders veel te vaak aan hun lot worden overgelaten als het om borstvoeding gaat en er daarom maar de brui aan geven, omdat het te pijnlijk of te moeilijk is. En dat is zonde. Maar: ik hoop niet dat vrouwen zich hierdoor vervolgens weer (of: nog meer) gedwóngen gaan voelen om borstvoeding te geven. Want ja, het is goed voor je kind en ja, er zitten bepaalde voordelen aan die flesvoeding niet heeft. Maar het moet wel te allen tijde een vrije keus blijven, iets waar je vooral zélf achter staat. Want dat is nog altijd het belangrijkst: dat jij, als moeder, doet wat goed is. Voor je baby én voor jou.

Bekijk hieronder de video van Jamie Olivers betoog tijdens het Sugar Tax Debat.

Lees ook: Wist je dat de kleur van jouw borstvoeding vertelt hoe gezond je baby is?!

Geschreven door
More from Vala van den Boomen

Hilarisch en superschattig: de gekke bekken van een baby

Hij gaat het internet over als ‘s werelds meest expressieve baby: de...
Lees verder