Lieve opa’s en oma’s: mag het ietsje minder met dat gesnoep?

21.04.2019 00:10
Lieve opa’s en oma’s: mag het ietsje minder met dat gesnoep?

Oh, we kunnen ze voor geen goud missen: die lieve ouders van ons die op onze kinderen passen. En wat zorgen ze toch goed voor ze. Maar al dat gesnoep, is dat nou echt nodig?

Lees ook: Deze dove oma leert haar dove kleindochter gebarentaal (ZO zoet!).

Lieve opa’s en oma’s,

Wat zijn we blij dat jullie er zijn. Wat zijn we blij dat jullie op onze kinderen willen passen. Of dat wekelijks nu vaste prik is, of wat minder frequent, we zijn jullie allen hartstikke dankbaar. Dankbaar voor de luiers die jullie verschonen, de liefdevolle aandacht die jullie onze keuteltjes geven, maar niet te vergeten ook de last die jullie van onze schouders halen, als ouders. En ook niet onbelangrijk: het geld dat we daarmee besparen, wat hemels! De warmte die jullie toevoegen, jullie liefde, jullie aandacht, ja, zelfs jullie regels, ook al zijn dat niet de onze, daar kunnen we ook nog wel mee leven, maar mijn hemel: dat gesnoep! Kan dat niet een onsje minder?

Want steevast als ze bij jullie zijn, worden de trommels snoep, pakken koek, en repen chocolade op tafel getoverd. Ja, natuurlijk willen jullie je kleinkinderen verwennen, dat begrijpen we echt wel. En we snappen ook wel dat sinds de mediarel rond het boek ‘Een ode aan de E-nummers’ van Rosanne Hertzberger blauw chemisch snoep ook weer helemaal bon ton is. Maar toch, maar toch, van ons mag het best een beetje minder. Want én een zak M&M’s, én drie stroopwafels én een toetje na een dikke laag pannenkoeken. Echt?

Nu schijnt het dat jullie er helemaal niets aan kunnen doen. Ik heb ooit ergens gelezen dat je kleinkinderen volproppen met meuk een overlevingsmechanisme is dat er niet zomaar uit te rammen is. Dat jullie het niet bewust doen, maar dat jullie onbewust die kinderen bijvoeren om ze meer overlevingskansen te geven, een laagje spek is in de loop der geschiedenis immers altijd een goed teken geweest. Met een laagje spek kwam je die mislukte oogst/ijskoude winter/griepepidemie wel door. Dus echt, snappen we. Alleen: kinderen anno 2017 zijn al aan de spekkige kant. En ze dan ook nog volproppen, heeft dan averechts effect. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat kleinkinderen die regelmatig bij opa en oma verblijven, maar liefst 33% meer kans op overgewicht te hebben. Aiaiai…

Nu zeg ik ook echt niet: doe maar louter worteltjes. Want we begrijpen best dat je je kleinkind wilt verwennen. Alleen: kan het soms ietsiepiets minder? Of op een andere manier, bijvoorbeeld me een extra knuffel? Kijk maar hoor, of dat lukt. En tot die tijd blijven we jullie vooral heel dankbaar. En ben ik misschien wel gewoon retejaloers dat ik als kind zélf niet elke dag drie versgebakken wafels met stroop en blauwe bessen bij het ontbijt kreeg. En patatjes toe. Dat kan ook nog, natuurlijk. Mocht je dat denken, dan kun je deze brief als niet verzonden beschouwen.

Liefs, Franke

Lees ook: Zeven redenen waarom opa’s en oma’s superbelangrijk zijn!

Nog meer lezen van Franke? Volg haar dan op Instagram