10 Heel logische dingen die kinderen maar niet willen begrijpen

08.04.2022 06:00

De meeste ouders zijn heel duidelijk tegen hun kinderen. We stellen geen onmogelijke eisen en we praten geen Chinees. Daarom is het gek dat heel veel dingen die we zeggen gewoon niet aan lijken te komen. Want echt jongens, hoe moeilijk kan het zijn?

Lees ook: 16 Momenten uit een dag van “Selluf doen!” peuter.

  1. Middagdutjes zijn NIET de hel. Echt niet. In plaats van ertegen te vechten, zou je ze moeten omhelzen. Wij zouden er namelijk een moord voor doen en wilden dat we er in onze jonge jaren meer van genoten hadden. Wees wijs, pak die kans zolang het nog kan en ga ‘s middags lekker op dat ene oortje liggen. Het liefst minstens twee uur lang.
  2. Persoonlijke hygiëne is goed. Mensen vinden het namelijk prettig als je niet stinkt en geen millimeters dikke zwarte randen onder je nagels hebt. Over het algemeen willen mensen dan liever met je spelen dan als ze al van 10 meter afstand aan kunnen ruiken komen. En daarnaast: wisten jullie dat wij, volwassenen, grof geld betalen, voor manicures, pedicures en een nieuwe coupe? En jullie krijgen dat allemaal gewoon GRATIS! Geniet er dus nog maar even van, want zodra die salarisstrook van de eerste krantenwijk binnenkomt, hangt mama haar nagelschaartje aan de wilgen.
  3. Schone kleren zijn fijn. Vooral als jij ze zelf niet hoeft te wassen. De aanblik van die stapel fris gewassen, naar lentebloesempjes ruikende rompers die iedere week weer op magische wijze in jouw kast verschijnt is iets om grenzeloos van te genieten. Echt, je kunt later, als je 14 bent ofzo, nog genoeg in morsige stinkshirts rondlopen, want tegen die tijd vertikt mama het namelijk om zich een weg door de rotzooi in jouw puberkamer te banen om de vieze kleren onder je bed vandaan te trekken.
  4. Avondeten is lekker. Ook als het dat wat jou betreft niet is. Het wordt namelijk voor je gemaakt. Je hebt als het ware een personal chef in dienst. Hoe luxe is dat?! Iedere avond hoef je alleen maar je bevallige derrière aan tafel te schuiven en word je voorzien van een altijd met zorg bereid en bovendien uitgebalanceerd diner, vaak ook nog met een palet aan rijke smaken en variaties. En je hoeft ook nog eens niet af te wassen. Over niet al te lange tijd zit je waarschijnlijk op een sneue studentenkamer en moet je het doen met een pak Lassie Goochelrijst en een pot Chicken Tonight. Daarom: enjoy it while it lasts.
  5. Autostoeltjes zijn een troon. Ja, je hebt een eigen troon. En een privé-chauffeur. Misschien heb je niet altijd zin om ingesnoerd te worden op de achterbank, of iedere zaterdag mee te moeten voor de weekboodschappen. Maar weet je, over een tijdje krijg je een fiets. En een regenpak. En dan snort mama lekker met de auto naar kantoor, terwijl jij tegen de slagregens in, in je plastic zweetpak, naar school fietst. En oh ja, die boodschappen, hè? Daar zijn die fietstassen dus voor.
  6. Respecteer de pinpas. Die betaalt namelijk voor al die mooie Lego en Frozen parafernalia die jij thuis op je kamertje hebt staan. Omdat kind-zijn eigenlijk net zoiets is als een gouden handdruk krijgen van je werk. Maar ja, op een gegeven moment heb je al die euro’s er natuurlijk wel doorheen gejaagd. Zo tegen je pré-puberteit ofzo. En dan krijg je te maken met dat mooie principe dat ‘zakgeld’ heet en moet je opeens je eigen broek ophouden. Enne…met 50 eurocent per week duurt het wel even voor je in de speelgoedwinkel zelf met je eigen kaartje kunt gaan staan zwaaien.
  7. Nachtrust is iets prachtigs. Het zorgt er namelijk voor dat je langer goed gepreserveerd blijft. En alhoewel jij nu nog een prachtig perzikhuidje hebt, haalt de tand des tijds ook jou uiteindelijk in. En dan moet je aan de Botox. Dat gebeurt tegenwoordig al steeds eerder, want de schoonheidsidealen worden steeds hysterischer. Dus je kunt de strijd tegen de hangende oogleden maar beter nu alvast beginnen, want als jij straks op het kinderdagverblijf de enige bent met wallen, heb je kans dat je gelijk uit de incrowd ligt. Denk daar maar aan als je ‘s nachts weer eens de neiging krijgt met spenen en en knuffels te gaan smijten.
  8. Jezelf vermaken is leuk. Nu kan het namelijk nog. Straks ga je naar school en dan moet je de hele dag van alles. En het wordt alleen maar erger, want daarna ga je werken en dan ben je alleen maar bezig met dingen doen voor andere mensen. En dan zou je willen dat al die zeeën van tijd nog had om rond te lummelen, een sneeuwpop van klei te maken, of gewoon eens lekker in je neus te peuteren.
  9. Zindelijk zijn is fijn. Je zou het misschien niet zeggen, maar het gevoel van zonder een plak warme ontlasting tussen je benen rond te kunnen lopen, is er eentje om te waarderen. Even wennen misschien, maar echt: probeer het eens. Daarnaast scheelt het je ouders ook weer aanzienlijk in de portemonnee. En daar pluk je misschien niet direct de vruchten van, maar op een gegeven moment wel (met je verjaardag bijvoorbeeld, of met Kerst.
  10. Je ouders hebben het beste met je voor. We snappen het, op zich is het niet leuk dat we je steeds maar proberen spinazie te voeren (en oke, we geven het toe, die rollende spierballen die je ervan zou krijgen, daarmee valt het inderdaad wel mee). Of dat we een big deal maken van op tijd naar bed gaan. En ja, het is inderdaad irritant dat je toch naar de wc moet om te poepen als je net lekker aan het spelen bent (maar echt, geloof ons, uiteindelijk willen je matties gewoon niet meer chillen met iemand die naar poep ruikt), maar lieverd, we doen het allemaal alleen maar omdat het echt, heus, het beste voor je is. Beloofd.

Lees ook: 15 Tekenen dat je eindelijk gewend bent dat je kind een peuter is.