Maak een ’techie’ van je dochter, het is CodeWeek!

15.10.2015 18:30

Ik ben een ramp met cijfers. Echt, om te huilen. Rekenen en techniek, ik kan er niks mee. Dat komt deels omdat ik genetisch belast ben, mijn beide ouders zijn ook onvervalste alfa’s, maar deels ook omdat ik een meisje ben. En omdat wij, als samenleving, onze meiden nog steeds niet stimuleren hun bèta-kanten te omarmen. Dat is jammer, want hierdoor krijgen vrouwen niet de kans hun rekenkundige talenten te ontwikkelen en wordt de technische kant van de arbeidsmarkt nog steeds gedomineerd door mannen. Maar deze week is het CodeWeek, een initiatief van zakenvrouw Neelie Kroes, onderdeel van het overkoepelende internationale CodePact, dat als doel heeft rekenen en techniek bij kinderen te promoten. En dit jaar staan meisjes centraal.

De meeste meisjes gaan totaal voorbij aan de wereld van de ICT als ze nadenken over hun toekomst. Niet omdat ze het niet zouden kunnen, maar gewoon, omdat maatschappelijk nog steeds het hardnekkige idee heerst dat het niets voor ze is.  De zogenaamde ‘gender gap’ in de technische wereld is groot. En eigenlijk baalt iedereen daarvan, de overheid, het bedrijfsleven en ook meisjes zelf, die misschien best wel graag iets technisch zouden willen, maar het gevoel hebben dat het niet hoort, of dat ze er slechter in zijn dan jongens. In de informatietechnologie is slechts 21 procent van de werknemers vrouw. Dat is bedroevend weinig en dus is het hoog tijd dat meisjes, om maar even in het ICT-genre te blijven, omgeprogrammeerd worden tot echte ‘techies’. Om de ongelijkheid aan te pakken, maar ook om de simpele reden dat er in de toekomst veel meer knappe koppen nodig zijn en we niet genoeg kerels hebben om straks aan de technische knoppen te draaien. Kortom, move over boys, de tech-girls komen eraan!

Lees ook: Dit zijn de échte verschillen tussen jongens en meisjes.

Dat zal alleen wel nog even duren, want de vooroordelen over werken in de ICT zijn hardnekkig en worden bovendien in stand gehouden door de maatschappij. In 2014 scoorde Nederland het slechtst bij een groot nationaal onderzoek naar stereotypering over vrouwen en mannen in wetenschappelijke beroepen. Samen met Hongarije, Vietnam en Zuid-Afrika bungelden we tragisch onderaan de ranglijst. Vooroordelen smoor je helaas niet zomaar in de kiem, dus dat een technische kentering tijd kost is niet zo gek. Wél kwalijk is het feit dat er, anno 2015, nog steeds geld wordt gepompt in het cultiveren van dergelijke vooroordelen. Zoals speelgoedgigant Mattel deed met de Barbie-strip ‘I can be… A Computer Engineer’. Daarin roept Barbie de hulp in van twee mánnen om bestanden te redden van haar gecrashte computer. Eh…excuse me?! Hoezo dan? Want sinds wanneer heeft een powervrouw als Barbie een vent nodig om haar te helpen met haar MacBook? Nee hoor, Ken die blijft maar lekker thuis.

Tijdens de Europese CodeWeek organiseren bedrijven en scholen in 42 landen allerlei evenementen om kinderen kennis te laten maken met de wereld van programmeren. Voor meiden worden er speciale dingen georganiseerd, onder andere door VHTO, het landelijk expertisebureau voor meisjes en vrouwen in bèta en techniek. Er zijn workshops, presentaties en meiden kunnen ‘speeddaten’ met verschillende vrouwelijke rolmodellen uit de technische wereld. Door te praten met vrouwen die gekozen hebben voor techniek en er bovendien succesvol in zijn, hoopt het CodePact een verandering in de bewustwording bij meisjes te creëren en hen te stimuleren in hun interesse in techniek, in plaats van hun enthousiasme af te remmen. Techniek is niet langer alleen voor stoffige nerds met bretels, techniek is leuk, hip en kan bovendien ook prima in het roze. Dus, met gelakte nagels en designer outfits codes kraken? Geen probleem, meiden. Yes, we can!

Mijn dochter is nu nog maar 3 jaar, dus voor programmeren is het nog een beetje vroeg. Toch heb ik het vermoeden dat ze de hardcore bètagenen van haar vader heeft en dat mijn talenknobbel voornamelijk bij mijn zoon is blijven hangen. Wel leuk, wat mij betreft, want ik reken graag af met stereotypering, dus als Terrorist nr. 2 oud genoeg is ga ik met haar naar de CodeWeek. Ik zie haar later wel als webdeveloper of business analist op killer heels bij Microsoft. Raketgeleerde bij NASA kan natuurlijk ook, maar dan wel met Chanel ruimtehelm. Niet alleen maatschappelijk en emancipatorisch heel verantwoord, maar ook gewoon nog eens heel handig. Want als mama’s MacBook dan eens crasht, heb ik geen vent meer nodig. Dan bel ik gewoon mijn dochter!

Lees ook: Als een jongetje een pop voor zijn verjaardag wil, dan geef je hem een…?