“Mag ik mijn dochter paracetamol geven om te gaan slapen? Af en toe?”

08.03.2016 04:55

Silvia is moeder van dochter Micky (4 maanden). Micky kan enorm huilen, meestal ’s nachts. Silvia heeft al van alles geprobeerd, maar tot nu toe zonder resultaat. Recent is ze erachter gekomen dat het helpt om Micky af en toe een zetpil paracetamol te geven. Dan slaapt het kind meteen. Silvia’s man is erop tegen.

“Micky sliep altijd goed, tot een maand geleden. Ineens begon ze te krijsen als we haar in haar bedje legden. En als ik binnenkwam om te kijken wat er aan de hand was, hield het meteen op. Dan begon ze direct naar me te lachen. Ik heb een heleboel uitgeprobeerd. Eigenlijk dacht ik dat ze er nog te jong voor was, maar ik ben van het slapen gaan een ritueeltje gaan maken. Flesje drinken, boekje lezen, zingen en in bed. Ze bleef huilen. Ik stopte een klein lampje in het stopcontact. Hielp ook niet. Of ik liet de deur open, zodat het licht van de gang haar kamer in scheen. Geen resultaat. Mijn man is zelfs wekenlang bij haar gaan zitten totdat ze in slaap viel. Dat hielp heel even, maar als ze wakker werd nadat hij was weggegaan, ging ze van verontwaardiging nog harder huilen.

Een moeder die ik trof op het Consultatiebureau fluisterde me toe dat zij haar baby op wanhoopsmomenten wel eens paracetamol geeft. Zodat ze weet dat kind en ouders eens een keer een goede nacht kunnen maken. Ik heb het meteen de volgende dag geprobeerd en het werkte. Toen ik het tegen mijn man vertelde, ontplofte hij. Hij vindt dat je alleen paracetamol mag geven in uiterste nood, als een kind pijn heeft. Ik wil het heus niet elke week gaan doen, maar heel af en toe om mezelf een beetje rust te geven. Dat mag toch wel?

Lees ook: “Je krijgt er zoveel voor terug!” (Wat dan? Nou, dit!)