‘Mam, is het al borreltijd?!’ Waarom borrelen juist goed is voor kinderen

‘Mam, is het al borreltijd?!’ Waarom borrelen juist goed is voor kinderen
Zodra ik een beetje geland was na het krijgen van kinderen, werd de behoefte aan gezelligheid en niet alleen maar babydingen doen en bespreken, groter. Tijd om weer vrienden en vriendinnen op te zoeken om gezellig mee te borrelen. Ondertussen een vertrouwd begrip voor mijn kids. En of ik me daar schuldig over voel? Nou, nee.

Natuurlijk, het klinkt een beetje gênant als je kinderen in een overvolle kleedkamer bij voetbal of streetdance vragen: ‘Gaan we vandaag nog met iemand borrelen, mam?’ Want wat denken de mensen nu om me heen? Dat we in het bijzijn van kinderen helemaal los gaan met alcohol? Dat ze een slecht voorbeeld te zien krijgen van ons en van andere ouders?

Om heel eerlijk te zijn… Misschien wel. Maar is dat zo slecht? Het feit dat mijn kinderen het heel gezellig vinden om te borrelen, is voor mij een reden om het juist wel en vooral vaak te doen. Ik denk dat er juist heel veel voordelen zitten aan gezellig samen ‘borrelen’.

  1. Je kinderen zien hoe je met elkaar kunt socializen en hoe belangrijk het is om vrienden te hebben. Ze leren hoe je gesprekken moet voeren, hoe je interesse in elkaar kunt tonen, maar vooral hoeveel lol je met elkaar kunt maken.
  2. Natuurlijk is er alcohol in het spel, maar frisdrank is ook lekker! Een borrel zonder een goede glas wijn is voor mij niet weg te denken, maar om nu je beste vriendin onder tafel drinken is misschien meer iets als de kinderen uit logeren zijn bij oma en opa.
  3. Nog een reden waarom mijn kids borrelen zo gezellig vinden: er zijn altijd lekkere hapjes te krijgen. Ja, ook chips en af en toe een bitterbal, maar olijfjes, worteltjes, snoeptomaatjes of lekkere wraps zijn ook favoriet. En wat het dan extra leuk maakt: samen van tevoren leuke, nieuwe borrelhapjes bedenken én maken.
  4. Borrelen met vrienden die kinderen hebben van dezelfde leeftijd, zijn natuurlijk de leukste borrels. Althans: dan moet er wel een klik zijn tussen de kids. Jij vindt het immers ook niet leuk als je de hele tijd met iemand opgescheept zit die het alleen maar over breien heeft, terwijl je zo gek bent op haken.
  5. Borrelen is leuk met anderen, maar met het gezin is het soms nog leuker! Als het buiten nat en guur is dan vind ik het een van de mooiste geluksmomentjes om samen thuis te cocoonen onder het genot van een lekker wijntje, heerlijke hapjes en lekker tuttie: een spelletje mens-erger-je-niet. En bij mooi weer pakken we het picknickkleed erbij en gaan we ‘borrel’-picknicken in de tuin, het bos, de duinen of het strand. Reken maar dat dit momenten zijn die je kinderen en jezelf voor altijd bijblijven!

Lees ook: Mama is zoveel leuker met een wijntje op

Geschreven door
More from Chantal Anthonio

De do’s en de don’ts van de schoolpleinmoeder

Het schoolplein van je kinderen kan al net zo ongemakkelijk aanvoelen als...
Lees verder