Mama staat altijd aan – en hoe je dat volhoudt zonder uit te vallen

17.04.2019 10:00

Vroeger dacht je dat je het druk had. Dat je heel wat was met al die ballen die je in de lucht hield. En toen werd je moeder en nu kun je niet anders dan je vroegere zelf een beetje uitlachen. Omdat je nu pas echt weet wat het is om altijd aan te staan. Echt ALTIJD. 

Ja, ik vond mezelf wel een hele baas, toen ik nog jong en kinderloos was. Met mijn baan en mijn drukke sociale leven. Poeh poeh, nou, nou, het was me allemaal wat. Mijn weekenden had ik wel nodig om even bij te komen van al die hectiek. Wat een toestand, mensen. Nu, acht jaar en drie kinderen later kan ik me niet meer voorstellen waar ik het destijds over had. Moe? Hoezo? Druk? Met wat dan? Ik had iedere avond vrij en altijd maar liefst twee HELE DAGEN voor mezelf. Ik kon ongegeneerd ziek worden en dan een week in bed gaan liggen met een stapel dvd’s. Ik hoefde voor niemand anders dan mezelf te zorgen. Als ik er nu op terugkijk was het een soort permanente vakantie. Want ben je eenmaal moeder dan ben jijzelf de laatste die verzorgd wordt. Ook al zijn er opeens veel meer mensen om je heen dan vroeger.

Toen mijn eerste kind voor de zoveelste keer een of ander virus had opgelopen en daarmee uiteraard ook mijn man had aangestoken die stante pede op sterven na dood was, kwam ik met mijn twee zieke heren bij de dokter. Hij schreef de mannen een antibioticakuur voor en gaf mij een bemoedigend schouderklopje. “Tja” zei hij, “mama kan niet ziek zijn, hè.” En zo is het: mama kan niet ziek zijn. The show must go on, tenslotte. Als moeder leer je al heel snel dat zonder jou de hele voorstelling als een kaartenhuis in elkaar stort en dat is simpelweg geen optie. Dus ga je door. Altijd maar door. Inmiddels heb ik drie kinderen en een man die de hele tijd van alles willen, nodig hebben en niet zelf kunnen en is de tijd dat ik in het weekend tot ver na het middaguur nog in mijn pyjama op de bank zat, of met een griepje in bed ben blijven liggen niet meer dan een vage herinnering. En ben ik er heilig van overtuigd dat ik superkrachten heb. Hoe verklaar je anders dat ik nog steeds overeind sta?

Het moederschap is fantastisch, maar ook slopend. Dat realiseer je je niet voor je eraan begint, maar zit je er eenmaal middenin dan wilde je dat je meer waardering had gehad voor het eenvoudige leven dat je leidde voor je kinderen had. Als moeder moet je constant voor anderen zorgen die niet alleen van alles van je vragen, maar je ook nog de hele tijd besmetten met van alles en nog wat, je al je slaap afpakken en je hele huis verwoesten (dat je dan weer moet opruimen). En dan moet je ook nog zorgen dat je er nog een beetje toonbaar uitziet, zodat mensen niet gillend rechtsomkeert maken als ze je op straat tegenkomen. Je zou van minder burn-out raken. Mijn vroegere, kinderloze zelf had in ieder geval al lang en breed in het gesticht gezeten. Dus, hóe dan?

Ik heb inmiddels geleerd dat selfcare het geheim is van succesvol moederschap. Pas als ik goed voor mezelf zorg, kan ik optimaal voor anderen zorgen. Ze zeggen in het vliegtuig niet voor niets dat je eerst je eigen zuurstofmasker op moet zetten en dan pas anderen moet helpen. Dus zorg ik dat ik (soms) goed slaap (oordoppen zijn de beste uitvinding ooit), af en toe tijd voor mezelf neem en goed eet. Vooral dat laatste is niet eenvoudig als je regelmatig alleen maar toe komt aan de uitgekauwde, kwijlerige resten die je peuter op z’n bord heeft laten liggen. Met iedere dag een multivitamine zorg ik ervoor dat ik, naast al die verkoudheden en vage kinderziektes die mijn kinderen in het rond sproeien, mij fit kan blijven voelen. In Swisse Vrouw Multivitamine zitten maar liefst 46 voedingsstoffen die je helpen je weerstand op peil te houden en energiek te blijven. Allemaal dingen die onontbeerlijk zijn voor een drukke moeder. En welke moeder is er nou niet druk?

Hou vol mama, er komt een tijd dat ze allemaal hun eigen boterhammen kunnen smeren en je eindelijk weer eens wakker wordt van de wekker, ipv van een kind dat in het holst van de nacht de polonaise heeft ingezet door z’n ledikant. En tot die tijd is het gewoon een kwestie van doorgaan. Maar dat kan jij. Omdat je dus superkrachten hebt.

Wij schreven dit artikel samen met Swisse, maar de inhoud is 100% van ons. Swisse Vrouw Multivitamine is ter aanvulling op de voeding en draagt bij aan het behoud van een goede gezondheid van de vrouw. De tabletten zijn van hoge kwaliteit en ondersteunen je op allerlei fronten, namelijk:

  • Energieniveau
  • Vermindering vermoeidheid
  • Afweersysteem
  • Sterke botten
  • Aanmaak van rode bloedcellen
  • Haar, huid en nagels
  • Collageenvorming
  • Gezonde cellen en weefsels.
  • Hartfunctie

Wil je meer informatie over wat wij als drukke moeders nodig hebben qua vitamines en mineralen? Lees hier meer

Volg Swisse ook op Instagram voor leuke acties