8 Manieren waarop je peuter je kan helpen in het huishouden

19.07.2019 05:02

Een kind opvoeden én een (enigszins) schoon huis houden? Een oorlog winnen is zo ongeveer makkelijker (zo ziet je huis er doorgaans ook uit trouwens, alsof de Derde Wereld Oorlog terplekke in je woonkamer is uitgebroken). Want zie maar eens met de stofzuiger door het huis te rennen als je kind vijf minuten later de inhoud van de kattenbak alweer over de vloer blijkt te hebben uitgestrooid. Een schoon huis met kinderen is een mission impossible. Toch?

1. Dat dacht ik dus ook. Heel lang voelde het alsof ik constant achter de feiten (of de stofnesten dus eigenlijk) aanrende toen ik eenmaal moeder was. Had ik net wat opgeruimd, stortte mijn zoon weer een bak met Duplo over de grond uit. Had ik net de vloer gesopt, keilde hij weer een beker plaklimonade over het parket. Het was, letterlijk, dweilen met de kraan open. Ik had het idee van hygiëne daarom al gewoon maar opgegeven (goed voor het immuunsysteem tenslotte), maar toen kwam ik erachter dat er iets is dat peuters nog nét iets leuker vinden dan troep maken. Namelijk: meehelpen. Peuters vinden het helemaal geweldig om samen een klusje te klaren. En dus maakte ik van de nood een deugd en gingen mijn zoon en ik lekker samen poetsen. Vele handen maken namelijk licht werk. En deze klusjes kunnen best door kleine handjes gedaan worden:

2. Opruimen van speelgoed. Niet alleen handig, maar bovendien ook nog eens zeer pedagogisch. Als je troep maakt ruim je die zelf op. Klaar met de blokken? Laat je peuter ze zelf weer in de doos doen. Zin om te kleien? Eerst de Duplo netjes in de bak doen. Peuters vinden opruimen vaak helemaal niet erg als je het samen doet, of er bijvoorbeeld een leuk liedje bij verzint. (Tip: creëer een vaste plek voor speelgoed, zo weet je kind altijd waar alles hoort en went hij aan het opruimritueel).

3. Eigen jas/schoenen/tas opruimen. Weer een ritueeltje wat je er door herhaling waarschijnlijk vrij makkelijk ingeramd krijgt. Maak het leuker door een speciaal kinderkapstokje op te hangen waar hij z’n spulletjes aan en onder kwijt kan. Je hebt ze in hele leuke vormen en kleuren.

4. Afstoffen met een stofdoek. Vond mijn zoon geweldig als peuter. Ik gaf hem een lap en hij ging dolenthousiast al afstoffend het hele huis door. Echt, hij vond het leuker dan de grootste doos met Duplo en het voordeel was dat we behoorlijk veel meubels hadden en hij dus zo een halve middag zoet was met afstoffen.

5. Ramen lappen. Ja, niet met een ladder op de derde verdieping natuurlijk. Maar heb je bijvoorbeeld glazen tuindeuren die constant vol met vettige handafdrukjes zitten, dan kun je die prima door de veroorzaker ervan laten wegpoetsen. Niet met chemische schoonmaaktroep, maar wel met water en een scheutje azijn. Lapje erover en je ramen zijn weer glanzend schoon.

6. Stofzuigen met een kruimeldief. Een echte stofzuiger is waarschijnlijk nog wat te zwaar voor een peutertje, maar de kruimeldief is prima te hanteren. Kinderen vinden het vaak heel grappig om alle kruimeltjes en stofjes op te zuigen en aangezien dat er nogal wat zijn, zijn ze zo een hele middag bezig (wel even oordoppen voor jezelf aanschaffen).

7. Kleding verzamelen en in de wasmachine stoppen. Hier kun je een leuke speurtocht door het hele huis van maken. Laat je kind alle kamers doorgaan en overal de rondslingerende kleding verzamelen. Daarna mag ‘ie het vuile goed in de wasmachine stoppen en zélf de knopjes indrukken. Draaiende wasmachines zijn voor peuters net als televisie trouwens. Dus als ‘ie aan staat gewoon ervoor laten zitten met bakje chips. Niks meer aan doen. (Tip: gebruik eens azijn bij het wassen! Je kleding wordt er niet alleen fris van, maar het zorgt ook nog eens voor het behoud van de kleur. Een klein scheutje is al genoeg.) En als de was klaar is, kan je peuter je mooi helpen met ophangen. Laat hem bijvoorbeeld de dingen over het onderste rekje hangen die geen knijper nodig hebben (ter voorkoming van velletjes die klem komen te zitten enzo). Sokken, onderbroeken, vaatdoekjes, je peuter kan het allemaal zelf ophangen.

8. Speelgoed schoonmaken. Een enorme hit bij mijn zoon: de hele bak Duplo en alles wat nog meer van plastic is (en waar geen gaatjes in zitten waar water in kan lopen!) in het bad donderen en schoonmaken. Voor extra hygiëne kun je prima schoonmaakazijn gebruiken. Nog leuker wordt ’t als hij er zelf bij kan zitten en poetsen en spelen kan combineren. Je slaat twee vliegen in één klap: schone spullen, schone peuter. Ideaal!

lees ook: Hoe vies is het? Dit zijn de ergste bacteriemomenten voor kinderen