Marcel heeft een bloedhekel aan powervrouwen

01.02.2023 18:30

Marcel is journalist, getrouwd met Carlijn en heeft een baard, alsmede een dochter die Sammie heet. Hij vertelt hoe het zover heeft kunnen komen. En over hoe het nu verder moet.

Ik heb niet een heel spectaculair leven, dus ik kijk ’s avonds graag naar De Slimste Mens. Met een zakje ongebrande nootjes en een alcoholvrij biertje. Daar kun je me om uitlachen, maar het is een leuk programma, Philip en Maarten zijn kostelijk en het werkt prima als breinopfrisser na een dag kindergemurmel. Toch stoor ik me vrijwel elke aflevering aan twee details: het feit dat vastevragensteller Heleen Mees geen gelaatsuitdrukking heeft en – belangrijker – dat ze continu wordt aangeduid als ‘powervrouw’.

Lees ook: Marcel heeft een hele sterke mening over wat zijn babydochter nodig heeft

Niet dat ik haar geen powervrouw vindt, hoor, ze is een énorme powervrouw, deze publicist, jurist en econoom. Ze is ge-wel-dig. Alleen die kwalificatie is ruk. Zodra je iemand een powervrouw noemt, betekent dat namelijk dat de rest van de vrouwen dat per definitie niet is. Als in: je hebt powervrouwen en een stel lafhartige trutten dat dat niet is.

Niet dat ik nu ineens de Grote Feminist van Amsterdam West wil uithangen, maar ik vind het op de één of andere manier niet kloppen. Ook al omdat er geen mannelijke tegenhanger is van de powervrouw. Ik heb althans geen powermannen in mijn omgeving (als ik het woord intik, ‘verbetert’ mijn computer het in pokermannen, wat eigenlijk wel genoeg zegt). Ik heb wél succesvolle mannen in mijn omgeving, en succesvolle vrouwen. Alleen: niemand doet daar moeilijk over. Niemand benoemt het. En waarom zou je.

Ik vind het al knap als je werk hebt, gezond bent, soms kunt lachen en de dag door komt zonder je kind te laten vallen. Ik vind het knap als je je staande weet te houden in deze steeds harder wordende maatschappij vol ruzie, oorlog, terrorisme en elektrische bakfietsen. Ik vind het knap als je ondanks alles nog steeds vriendelijk kunt zijn, dat je remt voor dieren, collecteert voor zielige kinderen en daadwerkelijk plezier beleeft aan alcoholvrij bier en ongebrande nootjes. En ik vind het belangrijk dat we dat woord niet meer gebruiken.

Tot die tijd vind ik ons allemaal een powervrouw.

Lees ook: Marcel heeft er maling aan en doet het gewoon: vliegen met een kind