Nu is vis weer schadelijk als je zwanger bent… Mag er dan ook niks meer?!

16.02.2016 09:16

Vala, zwanger van de derde, houdt zich braaf aan de zwangerschapsregels. Geen Sauvignon meer, geen lekkere schimmelkaasjes, geen gerookte zalm, weinig koffie (auw, hoofdpijn!)… Ja, haar leven is tegenwoordig sober, maar wel geheel volgens de zwangerschapsbijbels. Goed bezig dus, vond ze zelf. Tot ze erachter kwam dat vis nu blijkbaar ook al in het verdomhoekje zit. Daar krijg je namelijk dikke kinderen van…

Omdat ik geen lekkere rauwe biefstukken, of carpaccio meer mag, heb ik mijn heil maar gezocht bij de knisperig gebakken zalmfiletjes en boterzachte sliptongetjes. Heel verantwoord, dacht ik, want licht verteerbaar en ook nog eens goed voor mijn Omega 3. Kom ik even van een koude kermis thuis, want nu blijkt opeens dat ik mijn Stipje, mijn ongeboren kind, blijkbaar prenataal aan het opzadelen ben met Obesitas door mijn visconsumptie. Nieuw onderzoek heeft namelijk aangetoond dat wanneer een zwangere vrouw meer dan drie keer per week vis eet, haar baby de eerste jaren sneller groeit dan andere baby’s en op latere leeftijd een groter risico heeft op overgewicht. Nou, daar sta ik dan met m’n goeie gedrag en m’n sliptongen…

Lees ook: Waarom je nooit laatdunkend moet doen over lastige zwangerschappen.

Ja halló, mag ik even protesteren?! Want nu wordt het toch echt een beetje te gek, hoor. Moet ik nu plotseling lezen dat ik ook al niet zoveel vis meer mag? Kan iemand mij vertellen wat de zwangere vrouw van tegenwoordig dan wél nog in haar mond mag stoppen? Want zo langzamerhand raakt mijn koelkast akelig leeg door al die verboden. Ja, een bakje biologisch rechtsgedraaide humus, een speltcracker en een bak rauwkost, daar mag ik me dan op uitleven. Ik weet niet hoe het met andere zwangeren zit, maar ik word daar in ieder geval niet gelukkig (of verzadigd) van.

Volgens wetenschappers zouden de milieuvervuilende stoffen in vis de oorzaak zijn van het verband tussen het regelmatig eten van vis en het krijgen van overgewicht. Dit is echter een vermoeden, zekerheid hebben de onderzoekers niet. Toch adviseren ze nu om niet meer dan twee keer per week vis te eten. Het onderzoek heeft namelijk laten zien dat kinderen van visliefhebbende moeders op 2, 4 en 6-jarige leeftijd een hoger BMI hebben dan kinderen van moeders die gematigder zijn met oceanische heerlijkheden.

Vijf maanden moet ik nog. Vijf maanden leven op konijnenvoer en tofuburgers. Zo begint het tenminste zo langzamerhand te voelen. Want álles wat ik lekker vindt, dat mag niet meer. Ik weet het niet hoor, maar draven we nou zo langzamerhand niet een beetje door? Na deze zwangerschap voor mij geen kinderen meer. Want tegen de tijd dat er een vierde in de maak zou zijn, mogen zwangere vrouwen waarschijnlijk alleen nog maar steriel astronautenvoer uit een tube. Nou, dan heb ik liever biefstuk.

Lees ook: Dat glaasje wijn als je zwanger bent? Doe het nou maar niet!

(Bron: RTL Nieuws)