Orthopedagoog Kina: “Complimenteren? Gewoon doen! Of niet…?”

13.11.2015 18:30

Mocht je nog niet ten onder zijn gegaan aan je eigen opvoed-idealen, dan laat de wetenschap je ouder-stressemmer wel overlopen. Werden we eerst doodgegooid met positief opvoeden, tegenwoordig creëren we een generatie narcisten, als we niet oppassen. Doordat we onze kinderen domweg te veel prijzen. Mogen complimenten dan niet meer? “Juist wel!” zegt orthopedagoog Kina Smit. Complimenten zijn essentieel in de opvoeding.

Een compliment is een simpele aanwijzing voor goed gedrag. Kinderen hebben die feedback nodig. Want al lijken ze soms nog zo wijs, ze moeten nog veel leren. Zelfs pubers doen het goed op complimenten. Wie heeft vaker een opgeruimde keuken? Moeder A: “Wat fijn dat je je bord op het aanrecht zet!” Of moeder B: “Hè, hè, meneer zet eindelijk zijn bord eens op het aanrecht. Morgen weer, afgesproken?”

Lees ook: Van déze complimentjes wordt ieder kind gelukkig.

Een kind prijzen is een moment van echt contact. Een kleine uiting van ouderliefde en daar is niets mis mee. Liefde is de basis van elke opvoeding, het is middel en doel tegelijk. Door je waardering te uiten, bouw je mee aan het zelfvertrouwen van je kind. Je versterkt zijn gevoel van ‘ik kan het’, ‘ik ben de moeite waard’. Door complimenten voelen kinderen zich gezien en gehoord. Dat is goud waard. What you give is what you get.

Maar wat is er dan mis met prijzen? Met “Geweldig, dat heb je goed gedaan!”? Niets. Zolang je maar niet overdrijft. Kinderen voelen dat feilloos aan. De hele dag door klakkeloos alles geweldig vinden, dát werkt dus niet. Jammer, want we vinden onze kinderen vaak oneindig geweldig. Vermoeiend, frustrerend en geweldig tegelijk. Het is toch ook fantastisch wat kinderen in no-time leren? Tuurlijk, maar voorkom daverend applaus bij elke kras op papier. Dan doen opa en oma wel en dat is wel genoeg.

Wees dus wat kieskeuriger in de complimenten die je je kind geeft. Houd het klein en simpel en train jezelf daar zo nodig in. Wees niet gericht op (schoolse) prestaties. Zat dingen op een dag zijn het complimenteren waard. Benoem de momenten waarop je kind iets doet wat hij of zij eigenlijk best moeilijk vindt. Zit de altijd drukke Daan al een tijdje rustig te spelen? Zet Facebook even uit en fluister in zijn oor: Wat zit jij lief te spelen, ik ben trots op je! Gewoon doen. Lekker vaak.

Lees ook: Over ‘Attachment Parenting’ en meer van dat soort onzin.

Kina Smit werkte de afgelopen vijftien jaar in de GGZ met gezinnen met jonge kinderen (0-12 jaar). Vanuit haar eigen praktijk biedt ze opvoedbegeleiding en opvoedtraining aan gezinnen en binnen scholen/kinderopvang in en rond Amsterdam. Meer weten ga naar www.naturenurture.nl