Ouders! Denk hieraan als je je kleuter ’s morgens aankleedt… (Met dank van de juf)

19.09.2022 06:00

Barbara liep een ochtend mee op school. De helft van de kleuterklas had schoenen aan die met geen mogelijkheid uit gingen: te kleine regenlaarzen, of gympen met veters in een grote rommelkluwen. Als een ouder ze al niet aankrijgt, hoe moet een juf dat dan doen bij 12 kinderen?

Toen Morris ging wennen op school mocht ik een ochtend meelopen. Na een half uurtje gingen ze even naar de gymzaal. Alle kinderen deden hun schoenen uit. Ze gingen dansen, tikkertje spelen en klimmen. En toen liepen ze in een rijtje weer terug naar het lokaal, op hun sokjes.
“Schoenen aan!” riep de juf.

Lees ook: Naast die sukkel zitten zorgt voor vrede in de klas.

En toen zag ik het opeens. Alle kindjes met klittenband hadden in no time hun schoenen weer aan, maar er waren er ook een paar die superleuke en stoere gympen aan hadden, waarvan de veters één grote puinhoop waren. Ik bood een jongetje aan te helpen. Ik plukte en friemelde aan zijn veters, die in een knoop verwikkeld waren alsof de kat er de hele nacht mee gespeeld had. Ik probeerde het te ontrafelen, maar het lukte me niet. Toen ik op keek stond er een hele rij kinderen op me te wachten. “Ik krijg mijn schoenen niet aan.”
Naast mij was de juf bezig een meisje in haar te kleine kaplaarzen te duwen. Ze gaf geen krimp, maar ik hoorde haar rug nog nét niet kraken.

Het was nog maar 9 uur. Die kinderen waren een uur geleden door hun ouders aangekleed – ongetwijfeld ook met enige moeite – en niemand had aan die arme juf gedacht. Ik vond het heel lief van haar dat ze er niet over klaagt, ik weet niet hoe ik daarmee om zou gaan. Als je zelf je kinderen al bijna niet in die gympen krijgt, hoe moet de juf dat dan met 12 kinderen doen? Met terugwerkende kracht begon ik me te schamen. Ik heb mijn oudste ook wel eens met té leuke gympen naar school gestuurd, terwijl hij nog niet kon strikken.

Namens ongetwijfeld vele juffen en kleuterleidsters van Nederland wil ik dus zeggen: geef je kind pas veterschoenen als ze kunnen strikken, maar stuur ze hoe dan ook niet naar school met veters die één grote klittenbol zijn. Denk aan al die ruggen van al die juffen die elke dag voor 12 kindjes moeten zorgen en die te lief zijn om erover te klagen. Dank!

Lees ook: 44 Dingen die je denkt als je kind voor het eerst naar school gaat