Hoe een kus een kind voor het leven kan tekenen

28.09.2016 14:02

Mensen zijn gek op baby’s. Het liefst knuffelen, kroelen en kussen we ze helemaal plat. En dat moeten we ook vooral lekker doen. Behálve met een koortslip. Want zo’n piepklein blaasje, kan grote gevolgen hebben voor een baby.

herpes2Een Britse moeder postte onlangs foto’s van haar 14 maanden oude zoon Oliver op social media. Het jongetje zat onder de rode, ontstoken blaren. Dat is namelijk wat er kan gebeuren als een baby besmet raakt met Herpes Simplex, het virus dat een koortslip veroorzaakt. Het vervelende van dit virus is dat het, eenmaal besmet, nooit meer uit je lichaam verdwijnt. In tijden van verminderde weerstand vlamt het op en zit je weer met een lip vol blaasjes. Dat is voor volwassenen al naar en vaak pijnlijk, maar voor baby’s kan het zelfs levensgevaarlijk zijn.

Niet alleen veroorzaakt het namelijk blaasjes, kleine kinderen kunnen van het Herpes-virus heel erg ziek worden. Het virus is zeer besmettelijk en het immuunsysteem van baby’s is in de eerste maanden nog niet voldoende ontwikkeld om het adequaat af te kunnen weren. Het verraderlijke van het Herpes-virus is dat het zich bij jonge baby’s kan verspreiden naar de hersenen en andere organen. Dit kan mogelijk ernstige en/of permanente gevolgen hebben, zoals bijvoorbeeld een hersenvliesontsteking.

Bijna de helft van de mensen is besmet met het Herpes Simplex virus, maar desondanks weten nog steeds veel mensen niet hoe gevaarlijk een besmetting voor kleine kinderen kan zijn, of denken ze dat het wel los zal lopen als ze een baby knuffelen terwijl ze zelf een koortslip hebben. Maar echt, heb je een actieve koortslip, blijf dan uit de buurt van hele jonge kinderen. Stel een kraambezoekje uit totdat je blaasjes weg zijn, gebruik niet dezelfde beker of hetzelfde bestek als een klein kind en bewaar je kussen en knuffels voor een later moment. Je kunt er een hoop ellende mee besparen.

Lees ook: Breath holding spell – angstig, maar ongevaarlijk.

(Bron: MamaMia, Dokterdokter.nl, Foto: MamaMia)